Koliko košta ljubav?

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Ponekad se pitam je li bilo lakše nekad davno kada si bio obećan nekome za život, za brak? Rodiš se i netko drugi za tebe odluči u čiju ćeš se kuću sutra udati, ili koga ćeš oženiti. Nisi bio upoznat s manama te osobe jer je nisi imao kada upoznati. Onda s druge strane, nakon što si “predan” teško da možeš izaći iz tog odnosa.

Pa šutiš i trpiš, za obraz sebe i svoje obitelji. Bilo da se radi o muškim ili ženskim osobama, mnogi i danas žive kao da su obećani nekome i kao da je to jedino što znaju.

Trpe laži, maltretiranja, zanemarivanja, tu su i obećanja koja nisu ispunjena, neprospavane noći, zaboravljanja i ostalo. No je li to stvarno ono što treba sadržavati jedna veza? Je li to ono što jedna osoba mora kupiti u sebe? Radi obitelji, radi sela, grada, godina ili čega već ne?

Zašto toliko brinemo o tome što misle drugi?

Svjesni smo da nitko neće živjeti s osobom koju je izabrao osim vas samih. Zašto vam je onda stalo do mišljenja ljudi oko vas? Zašto bi vas razlog “Dugo ste skupa, sramota je da sada prekinete.” Ili “Godine su ti, kad ćeš opet naći nekoga?” zadržao u vezi s nekim. Nema smisla, zar ne?

Ovdje se ne radi o opraštanju. Svatko zaslužuje da mu oprostite i da od vas dobije još poneku šansu, ali samo onda kad vi to ne osjećate. Ne kad to osjećaju vaši prijatelji ili vaši susjedi, ili netko treći.

Život je kratak. Ne dopustite da ga provedete s pogrešnom osobom. Radi se o tome da osoba koju ste vi odabrali za vas mora ispunjavati ono u vama. Da zajedno činite cjelinu u kojoj će biti i radosti i tuge, i problema, ali i rješenja.

Radi se o tome da ljubav nisu pravila ponašanja, nego osjećaj i obostrani dogovori kroz vezu koji vam pomažu da tak osjećaj sačuvate.

Kolika je cijena ljubavi?

Koliko košta ljubav? Jednu večeru u restoranu kad ste izigrani? Jedan skupi poklon kad ste prevareni? Koliko košta vaša suza kad vas voljena osoba zanemari? Koliko ste se borili da postanete to što ste danas da bi vas netko ponižavao zato što misliš da s vama može kako hoće?

couple holding hands together standing near red wall
Photo by Marina Abrosimova on Pexels.com

Ne ide. Ni danas, ni sutra ni ikad u ovom životu ako cijenite sebe. Ljubav ne košta. Ona je neprocjenjiva.

Ljubav zna kad pogriješi i ona čini sve da tu grešku ispravi onim što ostaje urezano u vama. Nije prisutna tamo gdje je sve površno i prolazno.

Prisutna je tamo gdje traje. I gdje se znate izboriti za sebe. Tamo gdje ne trpite zbog nikoga. I zato glavu gore ako vjerujete u ljubav. Bez obzira na sve. Ona pronađe put onda kad se najmanje nadamo.

Komentari

Neki baner