Lakše je s nekim?

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minutes

Svatko u životu nosi neki križ. Bilo da ga je dobio pri rođenju ili ga je negdje putem života pokupio i počeo nositi. Možda svjesno, možda nesvjesno. Nekad je prelagan u odnosu na onaj našeg susjeda. Nekad je puno teži, ali čovjek ga nastavlja nositi. Netko se navikne živjeti s njim, a netko tu težinu ipak ne može nositi dugo. 

Kada pomislimo da nam u životu treba netko i da je sve lakše ako se podijeli s nekim , ne mislimo na to da nam netko otežava nošenje tog križa. Mislimo na nekoga tko će nam pomoći nositi taj križ tako da osjetimo olakšanje. Na to se, naravno, ne smijemo previše navikavati.

Nije dobro da sav svoj teret prebacimo na nekog drugog. Isto kao što nije dobro da uzmemo cjelokupnu težinu nekog drugoga. 

Tereti života

Kada kažemo da je sve lakše u dvoje mislimo na to da težinu našeg tereta liječi samo prisustvo te osobe. Zvuči nevjerojatno da bi bilo istinito? Zvuči isfurano? Priznajem, ponekad ni sama ne vjerujem u to.

Ali je više onih dana kad vjerujem. Više je onih dana kad samo ležanje u nečijem zagrljaju smanji teret tog križa, a da ni ne primjetim. Trenutno? Koga briga? Važno je da liječi.

Često naše frustracije iskalimo na pogrešnim osobama. Još češće ljude oko nas koji nam žele dobro uzimamo zdravo za gotovo. Sve je dobro ako shvaćamo da te stvari trebamo popravljati. Sve je dobro dok nije kasno. A kažu da nikad nije.

Osim kad shvatimo da nam druga osoba ne olakšava naš križ, nego ga još otežava. Događa se i to. Nažalost, nekad joj dopustimo da ga previše napuni pa se sami dugo oporavljao od toga. I onda nam opet treba vremena da nekom drugom pružimo priliku da nam pomogne.

Svatko od nas nosi svoje boli, strahove, skrivene namjere, potisnute misli i želje. Svatko od nas nekad zaplače kad ga nitko ne gleda.

Svatko se od nas nekad noću probudi i jedva dolazi do daha. Od nemira, od gorčine, od onoga što se kupi u nama.

I sve je to u redu. I sve je to dio svakodnevnice, dio života. Važno je znati da si uvijek možemo pomoći. Važno je znati da na svijetu uvijek postoji netko tko će nam pomoći u rasterećenju svega toga. Ako ne sada, jedan dan sigurno. 

Komentari

Neki baner