7 marketinških strategija koje će razviti vaš biznis

Nijedan posao se ne razvija sam od sebe. Pronalaženje pravih marketinških strategija za proizvod koji želite plasirati na tržište ponekad liči na astrofiziku. Kako svoju poruku uputiti pravoj publici i uraditi to efikasno? Kako povećati vidljivost i povećati prodaju, a istovremeno održati već postojeću dobit? Društveni mediji, optimizacija pretraživača, blogovanje, oglašavanje na webu, sve ovo zvuči poprilično komplikovano. 

Setite se ipak da je na početku svakog uspešnog biznisa – ideja. Ukoliko imate ideju koja je održiva, pronašli ste profitabilnu nišu i trgujete proizvodima, uslugama ili informacijama, onda znate koliko je postalo teško razviti biznis za koji će da se čuje.

Međutim, sa pravim marketinškim strategijama uspeh je zagarantovan. 

Koje marketinške strategije su najbolje?

Da bi unapredili poslovanje morate uložiti svoje vreme i svoj novac u reklamiranje. Upravo zbog tog ulaganja, svaka poslovna žena se pita koje su to najbolje marketinške metode koje će sasvim sigurno uroditi plodom – odnosno većom prodajom.

Neki baner

Istraživanja stručnjaka pokazala su da je najbolji pristup kombinovanje digitalnog i tradicionalnog marketinga. Da bi vaše poslovanje bilo vidljivije na Internetu, potrebno je da ga takvim i učinite. To je ono što radi digitalni marketing. Ipak, ne treba zanemariti ni sve pozitivne učinke tradicionalnog marketinga. Ukoliko predstavite svoju uslugu, primera radi, na blogu i društvenim mrežama i ujedno možete da ponudite potencijalnim kupcima i saradnicima štampani reklamni materijal svih vrsta, poput torbi, kalendara, rokovnika, olovaka, vi onda brinete i o svojoj onlajn i oflajn publici.

Predstavljamo vam 7 marketinških strategija koje će razviti vaš biznis.

#1 Koristite društvene mreže

Ne potcenjujte moć društvenih mreža. Upravo tu se događa magija. Iako u samom početku može delovati zbunjujuće, pa čak i zastrašujuće, društveni mediji u službi reklamiranja su dobar put do uspeha. Najbitnije je da počnete, a sa svakom objavom biće sve lakše i lakše. Budite autentični, objavite svoje misli, svoje proizvode, zapravo sve što smatrate relevantim i korisnim za vašu publiku.

Na platformama poput Instagrama ili Tvitera koristite direktne poruke da biste doprli do većeg broja uspešnih preduzetnika i komunicirali sa potencijalnim kupcima. Videćete, ovo je izuzetno moćan marketing.

Ukoliko niste sigurni u sebe ili nemate dovoljno vremena da vodite svoje društvene mreže, možete unajmiti i menadžera društvenih medija.  

#2 Pravite video tutorijale

Jedan od najefikasnijih načina da proširite vest o svom poslu jeste kreiranje video tutorijala. Naučite ljude nečem korisnom, vodite ih korak po korak, ponudite im praktična, originalna i laka rešenja za neki problem. Što ste bolji u tome i što više korisnih informacija pružate, brže ćete povećati svoju vidljivost, a samim tim i prodaju.

You tube je danas najveći pretraživač na svetu posle Gugla. Svako ko želi da nešto vizuelno nauči ode na You tube, zašto onda ne biste i vi bili tamo? Zapitajte se: šta je to u vašem poslu čemu biste mogli naučiti svoje potencijalne klijente? Šta je to što bi im pomoglo da reše neki problem?

Šta je najteži deo kod pravljenja tutorijala? Pored uloženog vremena i truda, za velike tremaroše tu je uvek pomalo nezgodan osećaj kada čujete ili vidite sebe na snimku. Ipak, kada se uzme u obzir koliku vidljivost i domet You tube može obezbediti vašem biznisu – tremu ćete prevazići.

Naravno, YouTube nije jedini kanal gde možete plasirati svoje video tutorijale. Ako imate svoj sajt, blog, portal – takođe možete u svojim tekstovima kačiti video priloge koji će sadržaju na vašem sajtu dati dodatnu vrednost. 

#3 Pišite svoj blog

Ukoliko već nemate svoj poslovni blog, vreme je da ga pokrenete. Većina ljudi veruje da je pisanje i vođenje bloga gubljenje vremena. Ne mogu biti više u krivu. Ukoliko delite sa svojim potencijalnim klijentima relevantan, kvalitetan i koristan sadržaj, blog će biti vaše moćno oružje.

Slično kao sa video tutorijalima, i blog će biti visoko cenjen ukoliko daje odgovore na neka važna pitanja. Istražite svoju publiku, razmislite šta je to što bi im koristilo da pročitaju i počnite!

#4 Savladajte SEO

Da, prava reč je “savladajte”. Mnogi se istinski plaše kada čuju skraćenicu SEO, ali optimizacija za pretraživače je izuzetno moćan alat kada želite da sagradite posao koji vredi i koji će biti vidljiv na mreži. Nije lako ovladati ovim tehnikama, ali kada naučite bar SEO osnove na pravi način, znatno ćete povećati šanse da na dugoročnom planu vaše onlajn promocije budu bolje pozicionirane. 

Optimizacija će vam mnogo pomoći ako uložite svoje vreme u nju. Za početak, kreirajte svoj sadržaj tako da poštujete pretraživače, a istovremeno se pobrinite da sve što prenosite bude uverljivo, privlačno, jedinstveno. I ne zaboravite na moć ključnih reči!

O kulturi u online svijetu...
Unsplash.com

#5 Koristite reklame na Fejsbuku

Fejsbuk oglasi su jedan od najdelotvornijih metoda koje poslednjih godina možete upotrebiti na tržištu. Pomoću Fejsbuka možete dopreti do vrlo specifične publike i to vrlo lako. Možete da ciljate prema interesovanju, starosnoj dobi, statusu veze, geografskom položaju i doći do svoje ciljne grupe. Vaše je samo da počnete, a ova mreža će učiniti ostalo.

#6 E–mail kao odlična strategija

Direktna e-mail pošta je odličan način da od pretplatnika napravite kupca. Ovo je praktično besplatan marketing neograničenog reklamnog potencijala. Sve što treba jeste da iz već postojeće baze klijenata i pratilaca napravite svoju bazu pretplatnika, odnosno osoba kojima ćete slati redovno poštu. Čak i najjednostavnije poruke mogu učiniti da se poveća poseta na vašem sajtu, a samim tim otvori mogućnost za prodaju. Ujedno, na ovaj način vi predstavljate svoj brend široj publici. Napravite redosled poruka koje će stizati vašem pretplatniku. To su automatizovane poruke, ali vam mogu pomoći da izgradite odnos. Ne propustite priliku da ove mejlove personalizujete. Potencijalni kupci lako mogu postati kupci ako ih oslovite po imenu. Još ako im ponudite originalno rešenje za neki problem – pun pogodak!

Neki baner

#7 Ne potcenjujte moć “old school” marketinga

Može se reći da je sa pojavom Interneta i digitalnog marketinga, old school ili tradicionalni marketing pomalo zatajio. Novije generacije čak posvećeno i vatreno ulažu u onlajn oglašavanje sa punim uverenjem da im nijedna druga strategija nije potrebna. Istina je, zapravo, da uz svu moć digitalnog reklamiranja, ne treba zanemariti ni ono tradicionalno.

Ne budite jedan od onih preduzetnika koji greše. Bez obzira na to da li štampate letke ili hemijske olovke sa logom svoje firme, saradnici i potencijalni klijenti vole poklone. Kalendari, rokovnici, upaljači, olovke, torbe, iako sve ovo deluje kao sitnica, istina je da je upravo ovo dobar put do sigurne prodaje. Na kraju, kada želite da proširite priču o svom biznisu i u svakom smislu unapredite svoje poslovanje, zar nije najbolje kada se to dešava i onlajn i oflajn? Neprestano učite o marketingu i primenjujte svoja znanja, ulažite pametno svoje vreme i novac i uspeh je vaš!

Neki baner
3 komentara

Comments are closed