Daske Shakespeareove tragedije…

Zdravo! Rođen u Jerusalemu Europe, od malih nogu sam okružen različitostima kultura i krajnostima. Duh različitosti, sve priče i istorija koja stoji iza mog grada kao da je unesena u mene, te je stvorila strast prema putovanju i istraživanju. Putujem prilično često, privatno ili poslovno, te činim sve da moja putovanja budu daleko više od običnog slikanja na poznatim mjestima. Ispričao bih vam priču o jednom prelijepom italijanskom gradiću, ali ujedno i jednom od najdražih gradova osobe koja me nagovorila na ovo.

Ako bismo rangirali države po broju zanimljivih lokacija i mjesta za putovanja top 5 definitivno ne bi moglo proći bez, kako je često nazivamo, „Čizme“ na karti Europe, Italije, smještene na Apeninskom poluotoku. U moru antičkih, istorijskih, umjetničkih i kakvih sve ne gradova, Verona definitivno zaslužuje mjesto, ako ništa, u gornjem dijelu liste. Regionalni centar pokrajine Veneto i dom Shaekspirove tragedije o Romeu i Juliji nudi, zasigurno, daleko više od priče o nesretnoj ljubavi.

U Veronu dolazim autobusom, kao i većina turista. Neposredno pred ulaz u stari dio grada nalazi se parking za turističke autobuse s kojeg krećem u razgledanje ovog zaista prelijepog grada. Prelazak mosta „Alleardi“ ujedno znači i stupanje na zemljište pod UNESCO zaštitom, a nemoguće je ne primijetiti skoro pa potpuno očuvane srednjevjekovne zidine. Inače, prva potreba za zaštitom nastala je još u antičko doba kada je Verona bila rimska kolonija. Današnje zidine su iz srednjeg vijeka, a antički temelji su još uvijek vidljivi na nekim mjestima. Zidine djeluju dovoljno interesantno da nastavim hodati duž istih, a nakon svega nekoliko minuta hoda sa svoje desne strane zapažam zaista lijep prizor. Veoma prostran trg s parkom u sredini i antička građevina u pozadini. Trgom poprilično dominira gradska vijećnica koja je i sjedište regionalne uprave, izgrađena u baroknom stilu, kao da nadgleda i trg i kompletan grad. Park u sredini , između ostalog, ima i kip Vittoria Emanuela II., prvog kralja ujedinjenje Italije. Usput rečeno, teško ćete naići na grad bez Vittorijevog spomenika.

15086891_10154659313972645_1107060090_n

Ipak, glavna atrakcija na trgu je Arena. 

Neki baner

15053188_10154233678241633_2073465358_o
Jedna od najstarijih očuvanih rimskih arena je upravo ova u Veroni, a najstarija je i dalje aktivna. Tribine su skoro pa savršeno očuvane , a koncerti se održavaju prilično redovno. Jedan od najpoznatijih takvih je koncert klasične muzike u izvedbi poznate milanske filharmonije, Della Scala. Ulazak u Arenu kao da me vraća u neka antička vremena. Doslovno mogu prizvati huk mase s tribina koja pozdravlja gladijatore ili čak zamisliti izvedbu Verdijeve Aide u tom antičkom okruženju.

arena-2

Od Arene se krećem ulicom Via Roma. Par stotina metara duga uličica dovodi me do kamene utvrde. Jedan pogled na objekat dovoljan je da zaključim da se radi o objektu isključivo vojnog, obrambenog karaktera. Veoma dobro očuvana i zanimljiva utvrda, spojena sa mostom predviđenim za bijeg vladara u slučaju poraza. Sam most je izgrađen u 13. stoljeću i par stotina godina je bio najveći kameni most na svijetu, do izgradnje Karlovog mosta u Pragu. Unutar zidina nalazi se manja palata u kojoj se danas nalazi muzej s prilično interesantnom kolekcijom umjetnina i oružja.

15052090_10154233678166633_851925020_o

Od dvorca nastavljem ulicom Corso Cavour prema staroj gradskoj jezgri. Na ulazu u stari dio grada nalaze se, oštećena ali očuvana ipak, stara rimska vrata. Prolazim ispod njih i ulazim u gradsku jezgru. Živopisne ulice daju dojam da je svakom kamenu, svakom detalju, udahnut život. U prostorima tik uz ulicu nalazi se veliki broj radnji, kako stranih brendova, tako i malih biznisa u kojima možete kupiti lokalnu pastu ili probati domaće kolače. Upravo u momentu kada sam navikao na idilu stare Verone sa desne strane dočekalo me neobično iznenađenje. Piazza delle Erbe , u prevodu trg cvijeća, čeka iza ćoška svakoga ko šeta od Borsarija prema jezgri starog grada.

15033943_10154233678541633_459047162_o

Iz relativno uske ulice dolazim na veoma prostran trg. Krilati lav, simbol moći Mletačke republike kao da nadgleda ostatak trga. Na istom se nalazi i Madonna, kip Marije pred kojim su trgovci polagali zakletve. Kad smo već kod trgovaca, nemoguće je ne primjetiti građevinu od crvene cigle koja je, ustvari, stara gradska tržnica. Ranije, u stara vremena, tu se trgovalo svim i svačim, pa i vrijednosnim papirima i lokalci ponosno govore kako je riječ „banka“ nastala upravo u Veroni, od italijanskog „banco“ (klupa op.a) , a sve zbog klupa na kojima su trgovci sjedili ugovarajući svoje unosne poslove.

Na trgu se nalazi i stara kraljevska palata, poznata kao palata Razloga, sa istoimenim stepeništem i tornjem sa satom koji je najveći toranj u Veroni. Trg pruža mogućnost povoljne trgovine na maloj pijaci koja se nalazi u sredini. Prodaju se pretežno suveniri ali i sve ostalo što može biti zanimljivo turistima. Trg je ispunjen i velikim brojem ugostiteljskih objekata u kojima možete popiti espresso, capuccino ili se čak počastiti nekim od jela iz bogate italijanske kuhinje.

Nedaleko od trga nalazi se i najposjećenija atrakcija Verone.

15065122_10154233678436633_361225114_o

Radi se, pogađate, o Julijinoj kući i balkonu pod koji je, navodno, Romeo dolazio. Verona, lokacija u koju je engleski knjižvenik smjestio radnju svog djela, predstavu iste tematike, s drugačijim imenima, doživjela je stotinama godina ranije, u spomenutoj Areni.U dvorištu kuće nalazi se bronzani kip Julije, a grudi izgledaju kao da su od zlata. Svake godine, milioni turisti dodirujući Julijine grudi zažele želje i nadaju se ostvarenju istih. Kuća koja, zvanično, pripada Juliji ustvari je kuća plemićke porodice Dal Capello, što je poistoviječeno sa Capuleti kako Shaekspire naziva Juliju, a Julijin balkon izgrađen je u 20. stoljeću tokom rekonstrukcije kuće. Dakle, emotivnijim putnicima u Veroni slijedi „rušenje snova“, no, kao što rekoh na početku, daleko od toga da je priča o tragičnoj ljubavi jedino što ovaj grad ima da ponudi.

Veoma puno zanimljivosti i zanimljivih priča, ugodna atmosfera, ne pretjerano visoke cijene , ukusna hrana i grad koji, da se slobodno izrazim „ima dušu“, definitivno su razlozi za posjetu Veroni. Pa, šta čekate ? Još niste počeli s pakovanjem ?!?

Vaš Igor

[email protected]

 

Neki baner

 

 

 

Neki baner