Davor Jelisić uistinu potvrđuje izreku da jabuka ne pada daleko od stabla!

Danas ugošćujem zaista jednog svestranog čovjeka; i poduzetnika i umjetnika koji uvijek ima nešto vedro i mudro za reći, voli popričati, dati sugestiju, voli se upustiti u diskusije i otkrivati nove stavove. Želja mi je da upoznate oba njegova svijeta i da vas inspiriraju kao što su mene. Ovo je njegova priča…

Umjetnost

Sin poznatog ak. kipara Pere Jelisića, čije skulpture, izložene diljem Europe i SAD-a, krasi i ordenje nacionalnih nagrada, nastavio je umjetničku obiteljsku tradiciju i izgradio svoj prepoznatljiv, osebujan umjetnički stil. Tu originalnost umjetničkog izričaja već zarana je prepoznao otac Pero Jelisić koji je svojim procjenama i iskustvom stručno pratio Davorov razvitak, ali nije na njega suštinski utjecao.

Rođen 1975. u Zagrebu, Davor Jelisić je od malih nogu crtao na svemu čega se dohvatio, tako da je upisivanje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer keramika, godine 1994., samo predstavljalo potvrdu tog već zacrtanog puta. Nakon završene Škole upisuje Grafički fakultet u Zagrebu, Smjer dizajn, gdje na 4. godini, (u klasi prof. Jozića, Grafičke tehnike) pokazuje izniman interes za grafiku, ponajprije stare tehnike poput bakropisa, linoreza, suhe igle, aquatinte, kombinirane tehnike, rezervaque… ne tako česte tehnike kod suvremenih umjetnika.

Zahvaljujući prepoznatom talentu, stvara svoja djela na grafičkom odjelu Likovne akademije, što mu je omogućilo plodan prostor za daljnji rad i razvijanje. Crtež je od samih početaka konstanta i osnova u njegovom radu, no kreativnost ispoljava i kroz brojne druge tehnike, poput akvarela, akrila, ulja, ugljena i tuša.

Neki baner
Spomenimo neke značajnije momente u Davorovom stvaralaštvu:
Samostalne izložbe
 1. Lake McDonald, Glacier NP Montana, USA
 2. Knjižnica Zapruđe, Zagreb
 3. Gjuro2, Zagreb
 4. Studio za orijentalne plesove “Čarobni vrt”, Zagreb
 5. Knjižnica “Bogdan Ogrizović”, Zagreb
 6. Knjižnica “Dugave”, Zagreb
 7. Smoothie bar “Sokić”, Zagreb
 8. Salon “Mandala” (frizura&kultura), Zagreb
 9. Knjižnica “Špansko – Jug”,Zagreb
 10. Knjižnica Vjekoslav Majer, Zapruđe
Skupne izložbe
 1. Grafički fakultet, Zagreb
 2. Galerija Kristofor Stanković, Zagreb
 3. Galerija Zlatni konj, Zagreb
 4. Galerija Mirko Virius, Zagreb

Radovi Davora Jelisića nalaze se u SAD-u, Australiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Latviji, BiH, i drugdje. Davor je, osim toga, sudionik većeg broja likovnih kolonija, bilo jednodnevnih (URIHO), bilo višednevnih (Plitvice 2006., Pula 2006., Rab 2007. i 2008.), te mnogih drugih (Ex Tempore u Groznjanu i Voloskom, 2018). Spomenimo i prostor koji je Davor dobio u nekim stručnim časopisima (“Dom i kultura”) te razne objave u drugim medijima.

Davorovu umjetničku kreativnost i originalnost dodatno podcrtava i njegova svestrana stvaralačka priroda, a naročito pozitivna energija koju prenosi na svoje ekološke projekte ali i druge ljude, putem relaksirajućih masaža i energetskih tretmana. Ruke su doista čudesan alat Davora Jelisića. Njegov rad možete pogledani na webu – www.davorjelisic.com

Poduzetništvo

Druga priča je potpuno drugačije, poduzetniče naravi i krenula je prije nekih 7 godina. Ovaj dio Davor nam je ispričao svojim riječima…

Tada sam krenuo u jedan potpuno drugačiji svijet od onoga čime sam se do tada bavio. Oduvijek sam bio prirodnjak i pobornik zdrave hrane, boravka u prirodi, planinarenja i raznih sportova i aktivnosti. Krenuo sam u početku s jednim proizvodom, Prirodnim enzimom koji je kao višenamjenski proizvod nudio puno mogućnosti. Od primjene za biljke u poljoprivredi (za dohranu i zaštitu biljaka – voćnjaci, povrtnjaci, loza, maslina, cvijeće, začinsko bilje), kućanstvu za pranje i čišćenje, protiv kukaca i dr.

Malo po malo razvijao sam svoje proizvode da bi unazad godinu dana došao do palete proizvoda koji su uz enzime nudili proizvode za imunitet; Imuno+ i enzime za piće, proizvode za kosu i dr. Mali sajmovi poput Malog placa na tavanu, te drugih lokacija na kojima se sajam održavao bili su odskočna daska u svijet poduzetništva.

Ulaskom u Braniteljsku Zadrugu ARKA NAŠA kao njen punopravni član proizvode sam počeo nuditi široj publici na velikim sajmovima poput ZeGeVege, KUPUJMO HRVATSKO, i drugih, te s vremenom razvijati svoju ponudu proizvoda. Razvoj kroz društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, ali i vlastite stranice i webshopa iziskuju puno vremena ali sve je to normalan put u razvoju jednog poduzetnika koji mora biti vičan svemu, direktnoj prodaji preko sajmova, internet prezentaciji i prodaji, razvoju proizvoda, te spreman često biti na putu. Put malog poduzetnika u Hrvatskoj posut je trnjem i malo je onih koji mogu reći da im je bilo lako.

Možda je taj i takav put u neku ruku i dobar jer na kraju opstaju najuporniji, a kvaliteta je jedan od glavnih uvjeta i filtera za dugoročni razvitak i opstanak. Pogotovo onog baziranog na prirodnim i ekološkim proizvodima. Da bi se netko odlučio na poduzetništvo ovog tipa nije potrebno imati samo ideju. Ideju treba realizirati. Osim toga mora zadovoljiti neke uvjete, a to je da ga u poslu ne motivira samo zarada.

Takav posao jednostavno treba voljeti i željeti raditi, imati komunikacijske vještine rada s ljudima, sposobnosti prilagodbe, a uz takve preduvjete samo treba upornosti i u konačnici uspjeh neće izostati. O kakvim se proizvodima radi možete provjeriti na fb stranici: Prirodni enzim – čuvar doma i okoliša, te web stranici: Prirodni Enzim

Neki baner