Dobra ideja ili snažna želja ne znače ništa sve dok ne poduzmeš nešto

Kada postigneš određene stvari koje su malo zapaženije, pa ih mediji malo poprate, uz sve to dolazi jedan val ljudi koje inspiriraš i koji žele napraviti isto to. Upravo to mi se dogodilo u zadnjih nekoliko godina, gdje stalno dobivam poruke s raznim pitanjima, planovima, idejama i od mene se traži savjet.

Naravno, svakome odgovorim, svakome dam savjet ili mišljenje, a u ovom članku s tobom želim podijeliti što sam naučio iz svih tih poruka i nekoliko godina iskustva. Samo bih napomenuo da se ovo nužno ne mora odnositi na poslovnu stranu već na bilo kakav novi proces koji želiš uvesti u svoju svakodnevnicu.

Što predstavlja snažna želja?

Osoba je primijetila nečiji uspjeh, u tom trenutku je entuzijastična, želi napraviti isto to i automatski krene raspisivati idealne scenarije, ovo je nekakva faza maštanja i okvirnog planiranja. Većina uglavnom na početku odmah ide planirati onaj scenarij koji će se u praksi dogoditi za možda pet godina, ali na papiru je to nešto što je osobi ostvarivo u godinu dana.

Osjećamo se super, spremni za akciju, osnaženi – u prijevodu, imamo snažnu želju.

Krećemo se raspitivati

Okej, sada nam treba nekakav magični trik, dobra knjiga, savjet iskusne osobe. Nešto što će nas još malo pogurati ili nam potvrditi da smo na dobrom putu iako u ovoj fazi još uvijek nema nikakve provedbe.

Neki baner

Često pitanje koje dobijem od pojedinaca koji se nalaze u ovoj fazi jest da im preporučim knjige koje su mi pomogle. Pa pročitaju knjigu i onda traže nove preporuke. Tako stalno u krug, ponekad pomislim da im se poslovna ideja zasniva na recenziranu knjiga?

Uz knjige, često pokušavamo od iskusnih dobiti nekakve trikove koji bi nam mogli ubrzati cijeli proces, tražimo savjete i često se razočaramo kada dobijemo one klasične – nemoj odustati, održi kontinuitet i nakon svakog razočaranja nastavi dalje. Nisu ništa spektakularno i zvuče previše osnovno.

Dobra ideja.

crop businessman using smartphone while resting on bench with takeaway coffee
Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com

Ograničenja pronalazimo u drugim faktorima

Koliko sam samo puta čuo rečenicu – imam super ideju, ali treba mi barem 20.000 eura da ju ostvarim, eto, da je meni 20.000 eura, ma ostvarit ću to u tjedan dana, samo eto, šteta, nemam novaca.

Nakon što smo se raspitali kod iskusnih osoba i nismo dobili spektakularne savjete, nakon što smo pročitali na desetke knjiga bez da smo izvukli išta iz njih jer ni tamo nismo dobili ništa što nam zvuči genijalno, oslanjamo se na druge faktore za koje smatramo da nas ograničavaju.

Primijetite da još uvijek nema nikakve provedbe.

Zašto jednostavno ne krenemo?

Snažna želja, jak entuzijazam, visoka razina osnaženosti, osjećaj da možemo sve – ne znače apsolutno ništa ako mi ne poduzmemo ništa. Sve su to osjećaji i misli u glavi koje je lijepo imati i kroz njih prolaziti, ali ne donose baš previše toga.

Nikada se nećemo pomaknuti s mrtve točke ako ne poduzmemo nešto. Neka to bude najmanja aktivnost koja traje barem 5 minuta, samo da dobijemo momentum i krenemo. Nema ništa od hrpe pročitanih knjiga ili stalnog traženja savjeta ako svo to znanje nemate kako primijeniti.

Zaključak

Ako imaš dobru ideju, čestitam, javila ti se nova misao u glavi i to je sve. Sljedeći korak je da pronađeš najmanju aktivnost pomoću koje ćeš početi testirati tu ideju u stvarnosti i vidjeti koliko je provediva. 

Imaj strpljenja za sve nove stvari koje uvodiš i kontinuirano radi na njima, poduzimaj stvari i provodi ih. Nekada je bolje učiti kroz rad, neuspjehe i padove nego u udobnosti svoje fotelje čitati knjige o tome.

Foto: Marin PavelićNeki baner