Duguješ si… sebi duguješ

Možda je to privilegija, što sam u životu imala priliku susresti, voljeti i razići se s toliko mnogo ljudi. Što smo skupa rasli, prijateljevali, surađivali… bili si jedno vrijeme cijeli svemir, a onda se potpuno izgubili u crnoj rupi iz koje nismo mogli skupa naći izlaz. Da bi opet gradili, sanjali, stvarali, voljeli i smijali se, svatko je morao pronaći novu galaksiju i u njoj novu planetu, koju bi zvao domom.

Možda je to bila i kazna, naučiti da su ljudi prolazni, jer na kraju svatko od nas ode. Ne želi to, ali mi smo na ovom svijetu samo posudili jedan mali tračak vremena, jednu nanosekundu u treptaju oka.

Zbog toga mi dopusti da ti kažem neke stvari.

Možda će te naljutiti, možda rastužiti, možda izazvati smijeh ili bijes i potpuni ignore mojih tekstova u budućnosti. Nije važno. Osjećam da trebaš ovo čuti i da si ovdje jer ti je ova poruka potrebna.

Shvati ovo kao pismo starije sestre, koja ti želi prenijeti svoja iskustva, kako bi te poštedjela tuga i razočaranja. Shvati to ako ništa drugo, kao lijepu priču, o snazi koju svaka žena treba imati u sebi. A onda ako te i naljuti, obećaj sebi da ćeš, ako ikada budeš na nekoj životnoj raskrsnici, ponovno doći ovdje i ovo pročitati. Ne zbog mene, zbog sebe, zbog djevojčice u sebi, kojoj duguješ biti snažna. Onoj malenoj, vrckavoj sebi koja zaslužuje biti sretna.

Neki baner

Prvo da ti kažem, ti ne duguješ nikome ništa. Nisi odgovorna za tuđa očekivanja, raspoloženja, suze, smijeh i ispade. Oni su odgovorni. Ti odgovaraš za sebe. Za svoje misli, odluke, djela i emocije. One su tvoje breme i tvoja privilegija. Nisi dužna slijediti stope svojih roditelja samo da ih ne bi razočarala, nisi dužna ostati u vezi u kojoj si nesretna samo da njega ne bi povrijedila, nisi dužna njegovati prijateljstva koja to nisu, iz osjećaja obaveze.

Nisi dužna voljeti ljude koji te ne vole, samo zato jer to netko očekuje od tebe!

U životu imaš obavezu biti vjerna sebi i ustrajna u onome što te usrećuje. Od svih negativa, problema i loših odnosa imaš obavezu dići ruke u trenutku kada te previše istroše i kad shvatiš da što god uradiš, jednostavno ne možeš naprijed.

Kad shvatiš da je taj odnos uvijek isti ili postaje sve gori, kad osjetiš da se samo ti daješ i da zauzvrat primaš samo bol, odbacivanje, emotivne manipulacije i prezir, tad je vrijeme da pokupiš ono najvrjednije što si unijela u taj odnos – SEBE i nastaviš dalje.

Bitno je da se više nikada, ni zbog čega ne osvrneš.

Ni zbog toga što si možda s tim muškarcem dijelila mnogo godina, ni zbog toga što te taj posao možda jednom ispunjavao, ili ta prijateljica nasmijavala. Činjenica je da niti si s tim muškarcem više sretna, niti te taj posao usrećuje niti se s tom prijateljicom više smiješ.

Više nisi osoba koja si bila kad si stupila u te odnose. Promijenili su te. Oblikovali. Naučili mnoge stvari. Te lekcije pospremi u njedra i na njihovom iskustvu gradi bolji život i bolje odnose za sebe. 

I vjeruj mi, zbog toga nipošto nisi sebična. Oni koji te pokušaju navesti da se tako osjećaš, zapravo ti pokazuju vlastitu sebičnost i nespremnost da te puste, da odeš iz njihovih života, da se posvetiš sebi i da pronađeš vlastiti put i sreću.

Put u novu galaksiju je težak i neizvjestan. Pun je izazova, novih susreta i straha. Pun je spoznaje da više nikad nećeš biti djevojka koja si bila. I na koju si se navikla i koju si navikla tolerirati jutrom kad bi ustala i kad bi je susrela u ogledalu. Nećeš. Ona je ostala tamo, gdje ti nisi bila sretna.

I neka je.

Duguješ si susretati svoj nasmijani odraz. Sve manje od toga, nije život, već puko egzistiranje. 

Do novog susreta, negdje među zvijezdama, tvoja M.

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.