INTERVIEW: Ivana Zagorec Kolednjak – od inovacije do zavidnog poslovnog uspjeha

Iako u Hrvatskoj kruži mnogo negativne poduzetničke klime, želja mi je reći vam da u naravi nije tako. Postoje oni koji usprkos svoj toj negativi i komatoznoj birokraciji rade uspješno, stvaraju ne samo za sebe i svoju djecu već i za bolju budućnost. Jedna od tih poduzetnika novog, pozitivnog vala je i Ivana Zagorec Kolednjak mag. pharm. koja u malom mjestašcu kraj Varaždina, vodi tvrtku blistave budućnosti. Ona je direktorica i kreatorica svih proizvoda, koje poznajemo pod brandom Biovitalis, majka je četvero male djece, od kojih najmlađe ima tek 4 mjeseca! Blogerica, kreativka i žena s vizijom.

Upoznajmo ju!

Možete li nam za početak ispričati tko je Ivana privatno, kad ne radi i ne osmišljava divne, prirodne proizvode? Što čita, kakvu hranu voli, voli li putovati, bavi li se sportom, da li mnogo sanjari ili je potpuno prizemljeni realist?

Prije svega mama. I to mama četvero predivne djece. To mi je trenutno najvažnija i najljepša uloga. Kao što možete pretpostaviti, ta uloga ne ostavlja baš previše vremena samo za mene, ali to mi nije ni važno. Uživam u svakodnevnim obiteljskim „home made“ ručkovima, zajedničkim putovanjima, vikendima provedenim na našem dvorištu. Svjesna sam prolaznosti vremena i nastojim upiti svaki zajednički trenutak, od pomaganja oko domaće zadaće do šetnje romantičnim kanalima Amsterdama. Suprug i ja smo „zarazili“ djecu putovanjima, pa uvijek s uzbuđenjem pomno izrađujemo plan putovanja, a po povratku izrađujemo prezentaciju s fotografijama za uspomenu.    

Neki baner

Vi ste i majka i supruga i poduzetnica i blogerica, kako je to doslovno „hendlati“ toliko poslova, kroz toliko uloga, imate li vremena na kraju dana biti samo žena?

Nemam. Barem ne trenutno, kada naše najmlađe dijete ima samo 4 mjeseca. Već sam zaboravila kako je to ići na posao, odraditi svoje i vratiti se kući. Zvuči mi kao privilegija. Već godinama posao odrađujem uz djecu, koristim svaku priliku za pisanje mailova, nerijetko su djeca sa mnom i na sastancima. Pritom se trudim da djeca ne iskoriste priliku za TV ili tablet, pa uvijek sa sobom nosim slikovnice, bojice, papir… Suprug i ja često kažemo da živimo u kaosu, ali u upravljanom kaosu. Od buđenja do odlaska u krevet raspored nam je skroz popunjen, ali nastojim uvijek sve isplanirati i organizirati, pa na kraju sve ide glatko.

Vi i suprug, uspjeli ste ono što rijetki u Hrvatskoj mogu – pokrenuti proizvodnju, podići je na novi nivo a ove ste godine otvorili i vrata nove tvornice, u čemu je vaša tajna ili bolje da kažem – ključ uspjeha?

Tako je, otvorili smo novu tvornicu za proizvodnju kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani. Modernu, većih kapaciteta i sa suvremenom tehnološkom opremom. Zadovoljili smo sve standarde za takvu vrstu proizvodnje, ali i više od toga. Željeli smo osigurati infrastrukturu za budućnost, koja nam možda donese i proizvodnju još zahtjevnije kategorije proizvoda. Nema velike tajne uspjeha, nažalost. Samo red upornosti, red požrtvovnosti i red strpljivosti. Svaki napor se kad tad isplati, nije realno očekivati instant uspjeh. A i pitanje je što je za koga uspjeh. Za supruga i mene uspjeh je imati zadovoljne zaposlenike, kupce koji su zahvalni jer im je naš proizvod pomogao te privilegija da svi zajedno ručamo na radni dan.

Imate li nešto što vas posebno u životu motivira? Možda neku knjigu, uspomenu ili citat?

Često si ponavljam kako je sreća stvar odabira. Biram svaki dan biti sretna, uživati u svakodnevnim situacijama, izvući najbolje i iz teških dana. Vjerujem da pozitivne misli privlače lijepe stvari. Zahvalna sam jer smo svi zdravi, obožavam svoj posao, cijenim sve što smo suprug i ja stvorili.

Kako je to raditi sa svojim suprugom, je li izazovno i stresno ili je lako? Kako rješavate izazove kad ste oprečnih mišljenja?

Nas dvoje smo vrlo kompatibilni, u svim aspektima. Stjepan je ekonomist i preuzeo je na sebe financije i prodaju, dok ja kao farmaceut uživam u razvoju novih proizvoda i brinem da proizvodnja protječe besprijekorno. Naravno da ponekad imamo različita mišljenja oko nekih detalja, ali u strateškim smo odlukama jednoglasni. Kada supružnici rade zajedno, potreban je visok nivo tolerancije i poštovanja. Ali je zadovoljstvo višestruko veće, jer stvaramo zajedno. Nezamislivo mi je raditi bez njega.  

Kakav je vaš odnos prema zaposlenicima, jeste li zahtjevna šefica ili volite saslušati ideje svojih djelatnika?

Jako sam zahvalna na svim svojim suradnicima. Uz supruga i mene, Biovitalis broji još deset ljudi. Svatko od njih ima specifična znanja i svi su predani svojim zadacima. Svi zajedno smo dobro uigrani tim, i svaki uspjeh je zajednički uspjeh.

Biovitalis sve svoje proizvode proizvodi u Hrvatskoj i koristite prirodne sastojke, možete li nam opisati kako nastaje ideja za vaš proizvod, evo npr Hranjivi maslac, kako je nastao i koji put prolazi proizvod od vaše osobne kreativne ideje, pa dok ne dođe k nama u ruke?

Ideje za većinu proizvoda su stigle od naših vjernih kupaca. U slučaju Hranjivog maslaca, žene su bile prezadovoljne našim Zlatnim maslacem za brže tamnjenje i iskazale su želju za proizvodom kojim mogu njegovati svoju kožu i kroz zimski period. Kada započinjem razvoj novog proizvoda, ispunjena sam nevjerojatnim uzbuđenjem i optimizmom. Razvoj je nešto što me najviše veseli. Istraživanje prirodnih sastojaka, testiranje formulacija… Trnci me prolaze kada razmišljam o novom proizvodu. Ugrađujem u njega svu svoju kreativnost i znanje, i nestrpljivo iščekujem da „oživi“ i nađe svoje mjesto na polici ljekarne.

INTERVIEW: Ivana Zagorec Kolednjak - od inovacije do zavidnog poslovnog uspjeha

Da možete, što biste mijenjali u hrvatskom gospodarstvu, čega nam fali, osim kvalitetnih kadrova?

Neki baner

Potrebno je širiti optimizam, i u društvu i u gospodarstvu. Nije istina da je tako loše kako to najčešće mediji prikazuju. Stvara se dojam kako je sve beznadno i vlada kolektivni pesimizam. A on je destruktivan. Postoje divne poduzetničke priče i potrebno ih je širiti kako bi one ohrabrile i druge. A na pitanje što bih promijenila u hrvatskom gospodarstvu, odgovaram kako bi najvjerojatnije i većina poduzetnika: administrativno rasteretiti tvrtke. Dopustiti nam da stvaramo, a ne nas gušiti sa stotinama evidencija, obrazaca…

Osjećate li da kao žena poduzetnica imate dovoljno podrške u našoj sredini, ili smo još uvijek zatvoreni prema uspjehu žena u poslu?

Društvo je prihvatilo ženu poduzetnicu. Mi smo najčešće te koje nemamo dovoljno samopouzdanja, imamo grižnju savjesti ako ne posvećujemo dovoljno vremena obitelji, previše smo samokritične.  

Što biste poručili mladim poduzetnicama koje tek kreću na svoj poslovni put, na što da obrate pažnju, čemu da se maksimalno posvete?

Budite oprezne, ali nemojte izgubiti previše energije razrađujući svaki budući korak. Sreća prati hrabre. Razmišljajte pozitivno, volite ono što radite i budite ponosne na sebe. Ne dozvolite da vas manje uspješan dan obeshrabri. Mi žene imamo sve potrebne predispozicije za uspješno poduzetništvo.

Foto: Privatna arhiva

Biovitalis možete pratiti i na Face-u i Instagramu, dok blog Ivane Zagorec Kolednjak izlazi svakog četvrtka na biovitalis.hr.


 

Neki baner