Ja Tarzan, a ti Jane

Kroz povijest, uloga muškaraca i žena često se mijenjala i prolazila kroz različite faze. Čak i unatrag samo jednu generaciju imamo potpuno različite predodžbe o tome što bi trebao raditi muškrac, a što žena. No, ako malo dublje pogledamo, ne svodi se sve na rad i podjelu obaveza, već na podjelu energije.

Sve u Svemiru ima svoju dualnost i jedno bez drugog ne ide. Ta je dualnost zapravo dio jedne te iste energije, istog kruga. Baš kao što su muškarac i žena jedno.

Kada bismo naučili slijediti svoju pravu prirodu, bilo bi nam mnogo lakše. Možda su plemena i zajednice na svijetu kroz povijest imale odličnu podjelu, ali suvremeni način života doveo nas je do nekih novih spoznja i težnji.

Razlika u energiji

Kada pričamo o ženskoj energiji, podrazumijeva se da mislimo na brižnost, nježnost, emociju, toplinu, plodnost, smirenost, kreativnost i blagost, dok muška energija predstavlja snagu, dominaciju, prodornost, hrabrost, zaštitu, borbenost i još mnogo toga za što sam uvjerena da svatko za sebe vrlo dobro prepoznaje u okolini.

Ipak, da bismo kao osoba bili potpuni, treba nam balans. To što smo žena, ne znači da nismo hrabre i snažne isto kao što bi za muškarca bilo poželjno da ima osviještene emocije.

Neki baner

Međutim, društvo nas je odgajalo da se fokusiramo isključivo na dio sebe koji je unaprijed određen našim spolom. I to je zapravo potpuno pogrešno, jer je dovelo do negiranja drugog dijela nas samih i fokusiralo nas je isključivo na jednostrane karakteristike.

Kako da žena ostane žena?

Naravno da su se žene s vremenom odlučile pobuniti. I sreća naša da jesu. Već to govori da mi nismo samo naša ženska energija. Mi u sebi nosimo i dio muške enegije. Onaj dio koji nam je stoljećima sputavan. I možda je danas još i solidna situacija u odnosu na neka prošla vremena kada se za žene doslovno smatralo da su gluplje od muškaraca i da nisu sposobne da uopće misle svojom glavom.

No, u prevelikoj želji da nas muškarci prihvate, počele smo raditi ono što smo smatrale da bi trebale kako bi nas se doživjelo. Počele smo se ponašati kao oni, čime se znatno izgubio dio ženske energije koji je tako dragocjen.

Ne, mi ne trebamo biti jednaki i ne mislim da ćemo ikada biti. Ako je žena na visokom položaju, ona bi trebala vladati kao žena, jer na taj način donosi kvalitete koje je inače teško pronaći. Stoga je za ženu najnužnije da se vrati svojoj izvornoj energiji, a ne da pokušava probuditi muškarca u sebi.

Isto tako, muškarci su zbog sve veće dominacije žena počeli tonuti u potpuni besmisao vlastitog postojanja, jer odjednom izgleda kao da nam uopće nisu potrebni. A zapravo smo jedni drugima itekako potrebni. Jer, muškarac uvijek ostaje muškarac, a žena ostaje žena.

Photo by Clay Banks on Unsplash

I što je više utemeljena u svojoj energiji, a s druge strane svjesna vlastitog polariteta, to postaje kvalitetnija osoba. Tako jedni s drugima ne bivamo zbog toga što smo međusobno ovisni, već zbog toga što se možemo tako savršeno nadopunjavati.

Tada muškarac ne traži ženu da mu kuha i rađa djecu, a žena ne traži financijski oslonac. Tada možemo živjeti u harmoniji i dalje bivajući svjesni da smo različiti i da svoju različitost trebamo njegovati, a ne od nje bježati.

Neki baner