Jeste li spremni otpustiti? Prije svega ljutnju, a onda i zamjeranje

Sasvim je u redu osjetiti ljutnju, posvađati se s nekim pa i sa samim sobom povremeno, sve dok je to konstruktivno izražavanje nezadovoljstva zbog neke situacije i nakon nje slijede koraci ka rješenju problema. No, dugotrajna, stara, neizbačena, neiscijeljena ljutnja koja čuči u nama i kvari nam zdravlje, odnose i raspoloženje sasvim sigurno nije dobra.

Jeste li spremni otpustiti ljutnju i zamjeranje?

Ljutnja je, pored straha, tuge, krivnje i povrijeđenosti, jedna od osnovnih ljudskih emocija.

Ona je instinktivna reakcija čovjeka na nešto što ga stvarno ugrožava. Ili na nešto što čovjek percipira i tumači kao prijetnju.

Na skali intenziteta ljutnja može se kretati od blago nelagodnog osjećaja pa do izrazitog bijesa. Nekad ju je lako kontrolirati, a u drugim pak situacijama to je izuzetno teško. Iz ljutnje mogu proizaći riječi i djela zbog kojih se kasnije, kad se smirimo, kajemo. I, najradije bismo da ih nismo izrekli i učinili.

Okidači ljutnje najčešće su neskladni međuljudski odnosi, problemi na poslu, financijska opterećenja, prepreke, promjene planova i nemogućnost ostvarenja želja i planova. A ponekad su problemi s ljutnjom povezani s nezacijeljenim traumama iz djetinjstva.

Neki baner

Prema van ili prema unutra

Ne ljute svakoga od nas iste stvari niti svi odabiremo iste načine za izbacivanje ljutnje iz našeg duh-tijelo sustava.

Dok neki u zatvorenom automobilu na sav glas kritiziraju sve sudionike u prometu, drugi ljutnju ispušu na tribini nogometnog stadiona, a treći kroz neku fizičku aktivnost. Neki se izviču na vrhu planine na stabla i grmlje, a neki u uredu ili kod kuće na osobe koje se tamo zateknu.

Osobe koje prikrivaju ljutnju i ne izražavaju je prema van, obično zbog straha od posljedica, okrenu je prema unutra. To ima štetni utjecaj na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Ljutnja posebno loše djeluje na jetru, srce, krvni tlak i mozak.

Dugotrajno neizražavanje ljutnje može dovesti do pada samopoštovanja, zanemarivanje svojih potreba i depresije. A tu je i pasivna agresija, kada osoba ne izražava ljutnju direktno već kroz neugodne primjedbe ili kažnjavanje onih na koje je ljuta – šutnjom ili takozvanim durenjem.

Sasvim je u redu osjetiti ljutnju. Posvađati se s nekim pa i sa samim sobom povremeno, sve dok je to konstruktivno izražavanje nezadovoljstva zbog neke situacije. I ako nakon nje slijede koraci ka rješenju problema. No, dugotrajna, stara, neizbačena, neiscijeljena ljutnja koja čuči u nama i kvari nam zdravlje, odnose i raspoloženje sasvim sigurno nije dobra.

Jeste li spremni otpustiti
Photo by Karolina Grabowska

Opusti se i otpusti

Oslobađanje od ljutnje i drugih negativnih emocija, kroz meditaciju je jedan od najboljih načina. Nije potrebno raditi sklekove, trčati na vrh planine, derati grlo vikanjem i raspravljanjem. Jednostavno sjesti, zatvoriti oči i rastvoriti je unutar svog bića.

Drugi dobar način da se ljutnja otpusti je opraštanje. Kad oprostimo sebi i drugoj osobi za ono što je u nama pokrenulo ljutnju i zamjeranja, ona nema drugog izbora nego da nestane.

“Ne mogu oprostiti onome tko me naljutio (povrijedio), to je boljelo”; “Ne mogu oprostiti sebi”, kažu neki. To je normalno.

Čak i kada se u svjesnom umu više ne bavimo starom ljutnjom, to ne znači da je ona uklonjena iz podsvjesnog uma. Ona od tamo može djelovati na naš život poput tamne sjene koju je teško otkriti kao uzrok nekog dugotrajnog problema.

Također mnogi kažu da se ne žele prisjećati onoga što je prošlo kako bi napravili opraštanje. I to je potpuno normalno i prirodno.

Može i na lakši način

U šarolikoj kutijici mentalnih i duhovnih tehnika nazvanoj All Level Healing (Iscjeljivanje na svim razinama) dva najveća “dragulja” osobnog razvoja su upravo ALH tehnika meditacije (opuštanja) i ALH tehnika opraštanja.

Dok meditacija vodi naš um do tihog stanja svjesnosti u kojem su duh i tijelo opušteni i dobivaju priliku otpustiti duboke stresove, napetost, negativne misli i osjećaje, tehnika opraštanja omogućuje otpuštanje ljutnje i zamjeranja na lagan, ugodan način koji gotovo nalikuje na dječju igru. I premda može djelovati kao “previše jednostavna da bi funkcionirala”, jer ne iziskuje prisjećanje na neugodne događaje, njeni su rezultati vrlo osjetni i konkretni.

Jeste li spremni otpustiti
Photo by Karolina Grabowska

Kad oprostite sebi za sve ono što smatrate da ste trebali učiniti bolje ili drugačije, postajete postupno sve bolji prijatelj samome sebi. Imate više samopoštovanja, samopouzdanja i strpljenja sa sobom.

A kad unutar sebe oprostite drugima, bez direktnog raspravljanja s njima, dokazivanja tko je u pravu a tko ne, otvarate put ka boljem odnosu s njom.

Ili ako ta osoba više ne treba biti u vašem životu, ako ste sudbinski podijelili sve što ste trebali podijeliti, sebi dajete unutarnji mir, zdravlje i otvarate put da u vaš život uđu novi ljudi koji bolje rezoniraju s vama.

Neki baner

Snježana Krčmar

Neki baner