Kad neiskrenost, pretvaranje i glumatanje postanu sastavni dio osobnosti

Licemjerno je kad te političari optužuju da si odgovoran za povećanje broja oboljelih, jer se družiš s rodbinom i prijateljima, dok su na njihovim “skupovima” jedini koji nose maske, konobari.

Licemjerno je isto to prigovarati  političarima, dok si na vjenčanju,  krizmi, pričesti, fešti ili rođendanu gdje su jedini, koji nose maske, konobari.

Licemjerno je otići u crkvu, ispovjediti se, staviti blagoslovljenu krunicu na retrovizor, a onda “oplesti” po susjedima, kolegama, poznanicima, bivšima, drukčijima…

Licemjerno je likovati,  nalaziti izgovore i opravdanja za nečiji bezobrazluk, dok je usmjeren ka drugom, a kad se tebi vrati poput  bumeranga, od iste osobe, onda stojiš u čudu i tražiš suosjećanje onog koji je gađan prvi.

Licemjerno je nadređenima cinkati, koliko kolega dugo boravi na pauzi, dok ti većinu radnog vremena provodiš u tuđim uredima.

Neki baner

Licemjerno je nekoga optuživati za ćakulanje, a konstantno razglabati o načinu, na koji bi drugi trebali voditi svoje živote.

Licemjerno je “gaditi” nekoga, a onda se družiti s njim, zvati ga na kave i biti mu “prijatelj” . 

Licemjerno je optužiti nekog da se udaljio od tebe, kada si ga sam od sebe potjerao.

Licemjerno je gledati nekoga u oči, reći mu da super izgleda, slagati se bespogovorno sa svim što kaže, a onda izvrnuti očne jabučice kad okrene leđa.

Licemjerno je kad se žališ na korumpiranu državu, potkupljive državne službenike, birokraciju, a koristiš vezu za upis na fakultet, za posao, doktora, gradski stan.

Licemjerno je odbijati nečije pozive, ignorirati poruke i “nemati vremena”, a onda ga optuživati da se ne trudi i ne provodi vrijeme s tobom.

Licemjerno je drugima tražiti greške, a svoje ne vidjeti.

neiskrenost i pretvaranje,    ti si bitna

Licemjerno je ne poslušati, a očekivati da te se čuje.

Licemjerno je kad moli pomoć, drugome reći; “Sam si kriv!”, a kad si ti u problemu kriviti okolnosti, ljude, sve oko sebe.

Nikoga licemjerje nije zaobišlo

Svi smo mi ponekad licemjerni. Zbog straha, nesigurnosti, neizvjesnosti, zbog želje za prihvaćanjem i priznanjem. Svi nekad prešutimo, a trebali smo reći. Kad se uhvatiš u licemjerju i osjetiš zbog njega sram, trudit ćeš se da to više ne ponoviš.

Ali kad ti neiskrenost, pretvaranje, glumatanje postanu sastavni dio osobnosti, naći ćeš milijun načina, da zbog “višeg cilja”, zbog ljubavi, obitelji, radnog mjesta, položaja, a u stvari samo, jedino i uvijek zbog sebe i sebičnih razloga, ljude dovedeš u zabludu.

I najtrezveniju osobu, ćeš uvjeriti u nerazumne stvari, jer bit ćeš u isto vrijeme i poštenjačina i umiljati anđeo i moralni autoritet i sveta krava i zvijezda vodilja.

A baš tog idealiziranja, se treba čuvati. Obmane u svom najgorem obliku, koja predatorski uništava činjenice, istinu, ideale, snove i osjećaje.

Baš od toga, treba bez osvrtanja, bježati!

Neki baner