Kako da zaradite od pisanja

Imate talenta za pisanje, oduvek umete da baratate sa rečima i mislite da bi posao profesionalnog pisca bio idealan za vas? Imamo sjajne vesti: zaraditi od pisanja je i te kako moguće! Iako deluje kao moderna bajka, zapravo nema ničeg logičnijeg od toga da zarađujete radeći ono u čemu ste dobri i šta radite sa uživanjem.

Bez obzira na to jeste li u potrazi za poslom sa punim radnim vremenom ili za nekim dodatnim angažovanjem zahvaljujući Internetu mogućnosti za pisce rastu iz dana u dan. Predstavljamo vam nekoliko načina kako da zaradite od pisanja.

Frilensing novinarstvo

Koliko puta vam se desilo da čitate neki članak na Internetu ili omiljenom magazinu i pomislite: „Znam više i bolje od ovog pisca!“ Ne morate biti profesionalni novinar da biste povremeno pisali za časopise koji se bave vama srodnom tematikom. Možda imate neki zanimljiv hobi ili užu specijanost koju možete pretočiti u odlične članke. Mnogi magazini naručuju tekstove od stručnjaka iz različitih oblasti. Zašto vi ne biste bili jedan od tih stručnjaka?

Napišite nekoliko tekstova koji bi se odlično uklopili u sadržaj magazina koje rado čitate, pa im pošaljite sa svojim predlogom za saradnju. Bar jedan odgovor će biti pozitivan. Imajte na umu i ovo, frilenseri neretko zarađuju više od stalno zaposlenih.

Neki baner

Pišite sadržaj za blogove ili web sajtove

Svako ko ima Internet i ume da piše uvek može zaraditi novac tako što će pisati sadržaj za blog ili web sajt. Postoji nekoliko platformi na kojima možete ponuditi svoje usluge kao pisca sadržaja, kao što su, primera radi, People per Hour ili Fiverr. Kada pravite svoj profil budite precizni u vezi sa veštinama koje možete ponuditi. Takođe, veoma je važno da budete realni kada su u pitanju cene za vrstu posla koji obavljate i svesni da je ovo visoko konkurentno tržište.

Što se bloga tiče, već je jasno da je svakom piscu potreban blog. To je jedno od najboljih mesta za razvoj stila i publike. Uz to uvek možete postaviti oglas koji kaže “Zaposlite me”. Na taj način će ljudi koji čitaju i prate vaš blog znati da ste pisac kog mogu unajmiti i tako zaradite od pisanja.

zaradite od pisanja

Učestvujte na konkursima i – pobedite

Svet pisanja i pisaca prepun je takmičenja sa izdašnim novčanim nagradama. Ukoliko ste vešti u pisanju na engleskom jeziku, onda nema razloga da se ne prijavite na godišnje takmičenje časopisa Writing Magazine i osvojite pola miliona funti. Naravno, postoje mnoga takmičenja u regionu koja nisu na engleskom jeziku, a koja takođe nude dobre nagrade. Ako ste uvek imali najbolji sastav o proleću u odeljenju ili je vaše pisanje dirnulo svakog ko pročita vašu priču ili pesmu, osmelite se i konkurišite svuda.

Osmelite se!

Pripremite svoj najbolji rad i pošaljite. Gledajte na to kao na ulaganje u investiciju, ne samo kao šansu da pobedite, već da postanete bolji i kvalitetniji pisac. Nemate šta da izgubite. Na kraju krajeva, pišući priče za konkurse vi pravite malu zbirku koju možete i samostalno objaviti kasnije.

Samostalno objavite svoju knjigu

Uvek postoji mogućnost da kao samostalni autor objavite svoju knjigu. Da li će to biti elektronska knjiga na Amazonu ili štampano izdanje zavisi od toga koliko novca možete uložiti u ovaj projekat. Međutim, uz dobru reklamu postoji dobra šansa za ostvarivanje prihoda od prodaje knjiga. Uspešni autori koji su samostalni izdavači obično pišu mnogo, bave se komercijalnim temama, koriste društvene mreže sa samopromociju i tako zarađuju od pisanja.  

Napišite bestseler

Priznajemo, nije lako napisati knjigu, a još manje knjigu koja se odlično prodaje. Međutim, zbog toga što ne postoji formula za zagarantovan uspeh to ne znači da ne treba da pokušate. Napišite najbolju knjigu koju možete, objavite je i pogledajte šta se događa. Možda ste baš vi sledeća Džoan Rouling, Jojo Mojes ili Džejms Paterson. Najverovatnije nećete doživeti instant uspeh, ali ćete biti  pisac koji je dovršio knjigu i izeno je u svet. Ako veruje u svoje pisanje, čuda su moguća te možda baš ovo bude vaš način da zaradite od pisanja.

Neki baner