Kako se opustiti? Isprobajte ove tehnike

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se, pak mentalno nikako ne mogu isključiti možda biste trebali razmisliti o primjeni četiri učinkovite metode.

Određena hrana pomaže protiv stresa

Hrana ima izravan utjecaj na razinu stresa budući da su studije pokazale kako biljna prehrana pomaže smanjenju stresa. Naime, hrana životinjskog podrijetla proizvodi mnogo kiseline koja opterećuje bubrege i jetru kao i cijeli organizam.

Osim toga, postoje i određene namirnice koje nam pomažu pri opuštanju. Primjerice, banana, zobene pahuljice i kakao sadrže triptofan, aminokiselinu iz koje naš organizam proizvodi hormon sreće serotonin.

Tako je npr. salata s orašastim plodovima za večeru ukusna i vrlo opuštajuća jer orašasti plodovi imaju visok sadržaj vitamina B, koji pozitivno utječe na živčani sustav. Magnezij i kalij, pak možete pronaći u povrću i salatama što također može pomoći pri opuštanju od stresa.

Pokušajte uvijek rano otići na počinak

Previše ste umorni, ali san ne ide na oči. Da, postoji jedan začarani krug; nakon dana ispunjenih obvezama često je teško zaspati navečer. Našem tijelu je hitno potreban ovaj odmor za regeneraciju; faza dubokog sna za fizički oboravak, a REM faza sna bitna je za opuštanje živaca i smanjenje svakodnevnog stresa.

Neki baner

Prvi sati sna su posebno važni. Ako su pojedine faze prekratke to će odmah utjecati na oslobađanje hormona stresa kortizola sljedećg jutra. Stoga, čak i ako vam je teško , a u glavi vam i dalje bruji pokušajte zaspati što je prije moguće. Vaša rutina prije spavanja vrlo je bitna – npr.pranje zubi i skidanje šminke… To je signal vašem tijelu da će uskoro doći vrijeme za spavanje. Odložite mobitel sa strane tada će melatonin opustiti i umjesto toga radije uzmite knjigu.

Vježbe za opuštanje

Svakodnevni pokreti – dugo sjedenje ili stajanje – stvaraju napetost u tijelu. A kad smo napeti naše moždano nebo signalizira mišićima da zauzmu blago savijeno zaštitno držanje.

Kako se opustiti

Foto: Canva

Ako se želite riješiti stresa morate se redovito oslobađati ove napetosti. Ciljane vježbe mogu pomoći opuštanju i rješavanju stresa poput primjerice joge ili meditacije.

Provedite vrijeme na otvorenom

Da biste dugoročno držali stres pod kontrolom možete pokušati dobiti inspiraciju iz tzv.pravila 20 – 5 – 3. To je u osnovi raspored boravka na otvorenom koji svatko može osobno osmisliti.

Pravilo se temelji na rezultatima ekoterapije koja kaže da aktivnost na otvorenom (uključujući samo hodanje) mogu ublažiti blagu do umjerenu depresiju i osloboditi vas stresnih situacija.

Neki baner