Književna preporuka: Leigh Bardugo – Opsada i oluja

Izuzetna, napeta, priča o Suncozovki Alini u svom drugom dijelu “Opsada i oluja” pokazuje nam kako je zavodljiva moć Griša i kako je teško ponekad ostati na strani dobra!

Ljubitelji fantastike, osobito magije, čarobnjaka i magova, u trilogiji znanoj po nazivu prve knjige “Sjena i kost” planetarno popularne Leigh Bardugo, zaista dolaze na svoje, jer je autorica kao što već zasigurno znate izmislila cijeli svijet u kojem se ljudi i Griše bore za prevlast.

Griška domovina “Ravka” u stoljetnom je ratu, i glavna junakinja trilogije Alina Starkov, koja je u prvom dijelu priče otkrila da ima jedinstvenu moć prizivanja Svjetlosti, te tako stekla naziv Suncozovka, našla se u žrvnju.

Indirektno je skrivila smrt stotina nevinih ljudi, te se s najboljim prijateljem Malom, nakon bitke s Mračnjakom dala u bijeg.

“Opsada i oluja” drugi je dio trilogije i donosi nam uvid u Alinin unutarnji svijet dok se bori pobjeći što dalje od Mračnjaka i svijeta Griša, od Ravke, dokonog kralja i vlastitih strahova, te tame koju osjeća sve jačom u svojoj srži.

Neki baner

Moć pojačivača kojeg joj je u obliku ogrlice oko vrata stavio prepredeni Mračnjak, uz svu svoju ljepotu uspijeva nagrizati Alininu dušu.

Povratak u Ravku

I dok tako naivno bježe ona i Mal, opet završavaju u rukama svog zakletog neprijatelja, koji Alinu i njenu moć želi samo za sebe, pa je dovodi u kušnju s još jednim pojačivačem moći.

Hoće li ona pokleknuti? I ako da, hoće li ovladati snagom “Morskog biča”? Kako će se s time nositi Mal?

Put ih vodi nazad u Ravku, gdje Alina postaje generalica Druge armije i gdje je njen položaj sve dalje udaljava od nje same ali i njenog voljenog Mala.

Kroz prevrate koji u ovu priču dovode i stara lica ali i mnoge nove zanimljive likove, Bardugo nam daje prekrasan uvid u magiju kakvom ju ona zamišlja, u tajne srca koje se lako povede željom za moći, vođeno idejama pravde, mira i slobode.

Daje nam uvid kako lako pozitivci mogu postati iskvareni, kako je lako posumnjati u ljubav i kako je malo potrebno da jedna nepromišljena odluka u propast odvede čitavo kraljevstvo.

“Opsada i oluja” lagano je, pitko štivo, kao stvoreno za kišne jesenske večeri koje će vas povesti u svijet magije, pustolovina i preokreta, osobito ako ste ljubitelj fantasy napetica.

Pitat ćete se tko je Alinina istinska ljubav? Hoće li tama u njoj prevladati? Je li postala robom pohlepe za moći i hoće li ova priča uopće imati sretan kraj?

S oduševljenjem ćete iščekivati posljednju knjigu z trilogije!

Izdaje: Znanje 2021.

Neki baner