Koliko se plaća cijena slave kad je u pitanju dijete? Severina to dobro zna

Na splitskom Županijskom sudu održano je jedno u nizu ročišta u slučaju Severine Kojić i Milana Popovića koji se bore za skrb nad svojim zajedničkim sinom. Točnije, vodi se pitanje oko toga s kim će taj dječak živjeti. Na posljednju odluku suda da dječak živi s ocem Severina i njezin odvjetnik uložili su žalbu i sad je sve u rukama tročlanog sudskog vijeća.

Oni bi trebali iznova provesti raspravu, donijeti pravomoćnu presudu i odlučiti o tome tko će i na koji način dobiti skrbništvo nad zajedničkim sinom. Splitske su sutkinje ovim potezom pokazale određenu dozu sumnje prema sutkinji Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Točnije, prema njezinoj odluci da dječak živi s ocem.

Splitski je sud sutkinji u Zagrebu dao nalog da izvede “određene dokaze radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne odluke o žalbama”.

Oba roditelja prisustvovala su ročištu

I Severina i Popović su se pojavili na splitskom sudu. Popović je bio bez komentara, a Severina je tužno izjavila kako vjeruje u pravdu i da je bez svog sina već 20 mjeseci.

Neću zaboraviti kad je prvi put donesena odluka da dijete ide živjeti s ocem. Kako su društvene mreže zapalili komentari koji su govorili kako takvo nešto Severini i treba. Nisu izostali ni ovaj put. Zašto joj treba? Pa neki od razloga koji navode su ti da se udala za Srbina i da je mogla to i očekivati.

Drugi joj zamjeraju njezin video uradak koji vjerujem da svi dobro poznajemo. Treći su jednostavno zlobni ili zavidni itd. Kojoj to majci treba da joj se oduzme dijete? Samo onoj koja nije sposobna da odgaja to dijete, koja zlostavlja to dijete i koja nije psihički stabilni da bude majka. Isto vrijedi i za oca. Ali ako podržavamo to što se novcem kupuju suci i sutkinje, što se novcem pišu lažna psihijatrijska izvješća kakav smo mi to narod? Dobit ćemo nešto s tim što likujemo zato što će se tamo nekoj Severini oduzeti dijete? Nemamo mi od toga ništa.

Neki baner

Severina je majka. Baš kao što je moja i tvoja. Neki imaju sreće pa su majke još uvijek uz njih, neki nažalost ne. Milan je otac. Isto vrijedi i za očeve. Ali možete li zamisliti da sutra vaš otac hoće odvesti vas od vaše majke, da je ne vidite nikako ili samo kad vam on to dopusti? Možete li zamisliti da vam majka brani da vidite oca? Teško, iako ima raznih slučajeva i toga smo svjesni.

Što vam to smeta i zašto?

Što imam onda točno smeta kod Severine? To što je uspješna? To što je uradila snimak radi kojeg se pokajala? To što vi nikad niste uradili nešto u prošlosti i nakon toga u potpunosti odlučili promijeniti svoj život? Poznajemo li Severinu privatno? Možda jedno, dvoje od nas. Poznajemo li Milana privatno? Sumnjam. Znamo li kakvi su kao osobe. I to sumnjam. Pa kako si onda dajemo za pravo da znamo s kim će djetetu biti bolje. I da to čak javno kažemo, u komentarima. I mislimo da znamo, a ne znamo ništa.

Severina je majka koja 20 mjeseci nije normalno vidjela svoje dijete. Kojoj su ograničena viđanja, razgovori i sve ostalo što uključuje odgoj djeteta. Dijete koje se izjasnilo da želi živjeti s majkom, ali nema pravo glasa jer nije punoljetno. Nema pravo glasa jer je neka tamo sutkinja odlučila da je za dijete bolje da ga otac odvede u Srbiju i promijeni djetetu svakodnevnu rutinu. Severina ne smije ni objaviti sliku svoga djeteta. Zašto bi objavljivala pitaju se neki? Ma i ne mora. Ali zamislite da vam netko zabrani da objavite sliku svog djeteta. Ili bilo kog iz vaše obitelji. Ne ide, zar ne?

Prije nego počnemo osuđivati postupke ljudi koje ne poznajemo sjedimo sa sobom i razgovarajmo. Razmislimo dva puta prije nego nešto izjavimo. Možemo puno toga srušiti sa samo jednom rečenicom, ali isto tako i popraviti. Prije nego počnemo donositi odluke umjesto drugih koji nisu dio našeg života razmislimo kako bi nama bilo u njihovoj situaciji. I onda ćemo imati odgovor na sve. A do tad, širimo ljubav i ne likujmo nad tuđom nesrećom.

Foto: CROPIX

Neki baner