Koliko smo u vezi, zaista slobodne u odlučivanju?

Žalosti me činjenica da sve više djevojaka i žena gubi svoju slobodu, identitet i pravo na izbor kada uđu u ozbiljnu vezu i brak. Nekad samosvjesne žene su se pretvorile u lutke koje sa strepnjom čekaju odobrenje od svojih alfa mužjaka koji su postali dominantni u donošenju odluka koje su navodno, najbolje za njih dvoje. Postaje još gore kad se vjenčaju jer nestaje financijske neovisnosti.

Dragi, što misliš o ovome?

Jedna od prvih grešaka jest što se, mi žene počnemo ispovijedati, pravdati i iznositi svaki detalj našega života. Neovisno o tome, je li parter uopće zainteresiran. Uvučemo se u mrežu manipulacije, čim njega pitamo što misli o našem izboru odjeće. Neki muškarci znaju itekako iskoristiti svoj utjecaj i predlagati što je to primjereno za obući, a što ne.

Zatim zabrane ženama izlaske, kupovinu, hobije, čak i ako su žene financijski neovisne i imaju svoju plaću. Muškarci lukavo zaključe da bi trebalo ulagati u zajednički budžet. Neposredno okrivljuju žene da su sklonije trošenju, Mi pristajemo na to jer smo odgojene u jebenom patrijarhalnom sustavu koji nas je naučio da je on puno sposobniji za upravljanje financijama.

Gubitak identiteta

Malo po malo sve to utječe na žensku osobnost, a postaje još gore za one koje još uvijek nisu izgradile čvrst karakter. Koje ne znaju reći NE! Koje se još uvijek nisu sposobne suprotstaviti jer su zaslijepljene idejom da on zna najbolje. Tako sam nedavno čula da se moja poznanica boji da njen suprug ne bi saznao da je odlučila uzeti životno osiguranje, da bi štedjela za njihovu obitelj. Umjesto toga, odlučila je podignuti još jedan kredit.

Druga poznanica je počela dovoditi muža na svaku našu zajedničku kavu. Iako se predstavlja kao neovisna žena koja je by the way uzdržavala obitelj dok je on bio bez posla, sada je potpuno podložna njegovim načinom razmišljanja. I tako se sve to vrti u krug. Postavljam pitanje, drage žene je li uistinu vrijedna ta vaša sretna ljubavna idila da izgubite svoje ja? Da ne možete donijeti niti ijednu odluku bez toga da njega pitanje?

Neki baner

Brak jest kompromis, ali je ujedno i uvažavanje, poštovanje, povjerenje jedan u drugo. Brak nije dominacija i pristanak žene na pokornost i na tu da ona nešto misli i kaže, ali da na kraju on odlučuje. Barem bi tako trebalo biti. Sve mi se čini da je brak postao zlatni kavez iluzije u kojem žene postaju ropkinje patrijarhalnog ustroja.

Stavljanje tereta na leđa

Licemjerno je , što će ti, alfa mužjaci prepustiti sve odluke o njihovoj djeci. Tako će ona otići s kave s prijateljicom jer točno tada treba nahraniti dijete. Iako ga on čuva, on samo sjedi s nogama na stolu i gleda utakmicu. Napokon je sam, bez ženina zvocanja.

Međutim, čim dijete zaplače, on će u panici zvati ženu jer ne zna ili možda zna, ali neće smiriti dijete.

Kada djeca počnu odrastati, majke su te koje pišu zadaće s djecom, koji ih odvoze i dovoze iz vrtića i škole, koje idu na roditeljske sastanke, koje ih vode u bolnicu, koje ih njeguju tijekom bolesti. Rijetka su žene koje mogu reći da su njihovi muževi se pobrinuli ili im barem olakšali situaciju. Žene, će bez pogovora, prihvatiti sve ovo, uz gubitak mogućnosti donošenja odluka, slobode izbora. Dokada će to trajati?

Stoga je dobro na samom početku jasno definirati stavove, želje i izbore i čvrsto ustrajati na njima. Da ne bi bilo prekasno kad se brak pretvori u otužnu i stresnu kolotečinu.

Neki baner