Koristite seks kao kaznu i nagradu za svog partnera? Saznajte zašto to nikako nije dobro!

Bio je to razgovor kojeg sam načula u salonu za nokte, koji mi je dao materijal za razmišljanje, jer su žene pričale da seks upražnjavaju iz nekih drugih razloga a ne zbog ljubavi i požude.

U toj priči koju sam slušala sam na početku mislila kako se radi o djeci i njihovom džeparcu, dok nisam shvatila, o Bože, je li moguće?

Jedna je žena rekla još da će spavati sa svojim Ivanom kada on obavi sve poslove koje ima, dok je druga obećala svom Marku da će ga oralno zadovoljiti kada sredi garažu. Dakle nisu razgovarale o djeci, već o muževima.

One su bile sljedbenice prastarog skupa pravila – vjerujući da osoba koja kontrolira seks je ona koja ima veću moć u odnosu odnosno u braku – uskrati seks kao kaznu ili koriste seks kao nagradu za dobro ponašanje. No, problem s tim pristupom je … da su zaboravile kako bi seks trebao biti jedan od načina na koji supružnici pokazuju ljubav.

Pogrešni signali tjeraju partnera u tuđi krevet

U monogamnim odnosima, brak je jedino mjesto u kojem vaš partner prima fizičku ljubav ili seksualne aktivnosti. Uskraćivanje seksa kao oblik kazne, često se šalje signal vašem partneru da bi bilo bolje da potraži seks drugdje.

Neki baner

Supružnici se povezuju putem spolnog odnosa, onako kako se ne povezuju u drugim odnosima. Kao takav, seks je svetinja.

Iako, partneri ponekad ne dijele isti seksualni nagon, tvrdeći da “nije u raspoloženju”, jer je imala težak dan, ali ona radije tako kažnjava svog partnera (a ne zato što je zaista umorna, ili se ne osjeća dobro) jednaka je korištenjem seksa kao oružje.

Naravno, tu su i noći kad se osjećate ljuta zbog nečega i radije se odričete vođenje ljubavi, ali mu stalno uskraćujete njegov užitak, jer on nije shvatio da nije bio”dobar dečko” što se zapravo svodi na emocionalnu ucjenu.

Odbijanje seksa izaziva negodovanje, otuđujete svog partnera, što ga čini da se osjeća manje vrijedan i osjeća manjak ljubavi s vaše strane, ali i ljulja povjerenje u braku.

Seks kao dublja poveznica između partnera

Kada je par sretan i želi se međusobno povezati, ono vrijeme ispod plahti je sjajan način kako bi im blizina narasla. Seks je način na koji se partneri jedno drugom daju ali i primaju ljubav. To vrijeme strasti, uzdaha, vrhunca koje provedete zajedno proizvodi sve vrste prekrasnih oksitocina, zar ne?

Međutim, kada seks postane dar za “biti dobar dečko” kao sustav nagrađivanja u braku, onda se počinje daleko pomicati seks od zdravog načina na koji par izražava sreću i ljubav.

Koristite seks kao kaznu i nagradu za svog partnera? Saznajte zašto to nikako nije dobro!
Foto: Instagram

Umjesto da taj divan čin bude zajedničko iskustvo, seks kao nagrada pretvara vođenje ljubavi u nešto jednostrano. Seksualna intimnost u braku nije samo čin, zadovoljavanje potrebe, već je ulazak u senzualne i duhovne aspekte.

Istina, možemo nagraditi našu djecu s džeparcem i naše pse s poslasticama, ali koristiti seks kao nagradu u braku, tako uspoređujete svoj brak s odnosom kao nečiji skrbnik, njegovatelj, a ne s ljubavlju.

Postoji moćna snaga u seksu, ali ako ste osoba koja samo kaže “da” ili “ne” tako stvarate zabrinjavajuće snage neravnoteže.

Koristite li tu moć za dobro svih koji su uključeni, uključujući i vlastito fizičko i mentalno zdravlje?

Ili koristite seks da bi vaš partner bio u liniji – kazne ili nagrade za ispunjavanje vaših očekivanja? (Često ta ista vaša očekivanja nikada nisu ni spomenuta u razgovoru u braku nti raspravljana.)

Nikako ne idite u krevet sa suprugom ako zaista ne želite. Ali vas molimo da razmislite da li koristite seks kao nezdrav način kontrole u vašoj vezi (čak i ako niste svjesni toga do sada).

Ako se odlučite koristiti seks kao “kaznu” za svog partnera ili koristite seks kao način da nagradite svog partnera za “dobro” ponašanje – na ove načine bili vi svjesni toga ili ne prekidate svoju bračnu vezu i smanjujete intimnost i povjerenje. Seks kao “”odrada“ će uništiti vaš odnos.

Kako se zaista osjećate dok koristite seks u ovakve svrhe? Jeste li u dubini sretna? Biste li radije da vidite svoj brak kao partnerstvo?

Što kažete da napravite ovo istraživanje sljedećih 30 dana upravo pomoću seksa? Što ako nakon 10 dana već uvidite napredak s partnerom u intimnosti ili poboljšanja u odnosu? Što ako seksom istražite i pronađete neke dijelove sebe koje niste znali da postoje?

Koliko jači i sretniji bi mogao postati vaš brak kada bi seks postao čin ljubavi, a ne kao odrada posla u kojem niste uopće prisutni umom.

Neki baner
Izvor: Z&S

Neki baner