Kralj balada – Alen Bičević…

Te večeri padao je prvi snijeg, bila je kasna jesen, 2010.-e godine, a u Dvorani Studentskog Centra u Zagrebu, održavao se još jedan klasični Zagrebfest. Na pozornici su se redala mnoga poznata i manje poznata imena, Ružica (kolegica iz moje nekadašnje grupe) i ja, nastupale smo druge i sjećam se da smo komentirale kako će proći Alenov nastup… Pjevao je kao slavuj. Znala sam tad da slušam buduću zvijezdu i bila pomalo ljuta na žiri što ga za sjajnu interpretaciju, zahtjevne autorske pjesme nije nagradio, ali znala sam da će doći i njegovo vrijeme… danas vam donosim jednu drugačiju priču. O finalistu showa “The Voice – Najljepši glas Hrvatske” – Alenu Bičeviću čije će ime tek ispisati budućnost Hrvatske glazbe…

manja 4

 

Prije svega bih Vas molila da nam kažete nekoliko riječi o sebi, onako kako se Vi sam percipirate, koje su Vaše najveće vrline a koje su mane?

Obično započinjem intervjue, kada me pitaju da se predstavim sa „ja sam Alen Bičević, imam 23 godine, dolazim s Malog Lošinja“ …pa ću ovaj put probati nešto drugačije:

Ja sam glazbenik, student, prijatelj, sin, brat, ali prije svega, ja sam najobičniji dečko iz susjedstva – Alen.

Velika mi je vrlina izravnost i iskrenost, koja me mnogo puta u životu koštala, al barem svi znaju sa mnom na čemu su 🙂

A najveća mana mi je kašnjenje. Uvijek. Svuda.

Kako se nosite s kritikama?

Neki baner

Dosta dobro, bar se nadam. Haha

Smatram da je to teret koji ovaj posao nosi i ako ne možeš primiti kritiku onda i nisi baš za to.

alen manja 2Iza sebe imate moćnu i doista zanimljivu priču, možete li mi reći kako ste se nosili sa stresom i slavom koje Vam je donio show “The Voice? Koju poruku želite podijeliti s kandidatima koji se sad nalaze u istoj situaciji?

Show je od nas napravio „instant zvijezde“. Isprva je malo neobično kad te prepoznaju na ulici, ali najsmješnije mi je definitivno kad me prepoznaju i onda iza leđa čujem došaptavanje, tipa: „To je on!“; „Vidi!“. Bilo je smiješno i zabavno u svakom slučaju.

Čak sam jednom prilikom u intervjuu izjavio da sam od svakog tko me prepoznao na cesti uzeo jednu kunu tada bih imao tri i pol kune. Novinarki nije bilo jasno kako tih pola kune, pa sam joj objasnio da jedna gospođa nije bila sigurna dal’ sam joj poznat ili ne. Haha

A poruku koju uvijek poručujem kandidatima i kolegama je: prepusti se i uživaj!

“The Voice” je show koji je Vašu glazbu približio široj publici, ali s njom se bavite od ranog djetinjstva, čak sam Vas na Zagrebfestu 2010. gdje sam Vas upoznala nazvala budućim kraljem balada. Koliko Vam znači činjenica da ono što radite, jeste i prenosite ljudima, zaista utječe na njihove živote?

Svatko tko nešto radi s ljubavlju, živi za to, osjeća to – to se vidi, i to se ne može sakriti. Drago mi je da se publika može pronaći u mojim pjesmama, a što se tiče titule „kralja balada“ – spremimo ju još malo u ladicu. 🙂 – skromno je komenirao Alen.

Glazba je ono po čemu vas ljudi u Hrvatskoj prepoznaju, ali vi ste i odličan fotograf i redatelj spotova, da li vam svestranost pomaže u životu?

Za sada su fotografije i spotovi još uvijek dio hobija. Volim fotografirati, snimati, crtati… sve što ima neke veze s umjetnošću.

Svestranost koliko pomaže, toliko i odmaže jer bih ja sve odjednom, a to je stvarno nemoguće. Ali lijepo je znati od svega pomalo.

Mislite li da je za uspjeh dovoljno biti talentiran ili je potrebno mnogo, mnogo više?

Ne znam još formulu za kompletan uspjeh, ali „red, rad i disciplina“ s talentom i estetikom rade čuda.

Radila sam interview s Vašom sestrom, Tarom, s kojom zajedno nastupate, koliko vam je obitelj važna i koliko Vas podržava u vašem radu?

Obitelj je jako važna potpora i svuda idu s nama. Super smo ekipa, podržavamo se međusobno. To ne znači da se ne svađamo. Haha

Uz glazbu, fotografiju, nastupe, snimanje i režiranje spotova, studirate na Fakultetu za menadžment u Rijeci? Da li vaš studij trpi ili uspijevate balansirati između fakultetskih i glazbenih obaveza i koliko se teško nositi sa stresom koji to donosi?

Imam sreće pa mi fakultet i profesori daju podršku, pa postoje ispiti koji se pišu van rokova, kao i seminari koji se izlažu kasnije… Najveći stres do sad je bio pisanje ispita dan prije nastupa s Tonyjem u Areni Zagreb. Gotovo nemoguća misija, al sam i to preživio! 😀

alen03

Biste li za sebe rekli da ste jako tvrdoglavi?

Tvrdoglavost mi je najjače oružje. Haha

Čokolada ili sladoled?

Burek. Haha…. Sladoled – uvijek i zauvijek.

Kvalitete savršene žene?

S godinama se kriteriji smanjuju. Sad samo neka su duge noge. I plave oči. I plava kosa. I da bude bogata. Haha

Po čemu je poseban Mali Lošinj?

Po najljepšim zalascima i najluđim izlascima.

Mislite li da su naši poznati umjetnici većinom narcisi ili se samo tako prezentiraju u javnosti?

Ma vjerujem da je to sve prezentacija.

S kime bi voljeli glazbeno surađivati u budućnosti?

Sa Severinom!

Koja je Vaša poruka za naše čitateljice?

Ako si gladna – jedi. Ako ti netko kaže da puno jedeš – pojedi i njega. Samo jako!

Alenov novi singl nosi naziv “Duša u koferu”. Autorski ga potpisuju Aleksandar Valenčić (glazba / aranžman) i Senka Laginja (tekst) dok je spot režirao Alen i ponovno pokazao svoj neizmjerni talent. Iako kaže da s titulom “Kralja balada” valja sačekati, ponosno mogu reći da će njegove najljepše balade kao i najbolje glazbene godine tek doći. Od srca mu zahvaljujem što je svoje iskustvo i male, slatke tajne podjelio sa mnom i želim mu kao i do sada, mnogo, mnogo uspjeha u daljnjem stvaralaštvu.

Marija Klasiček

Neki baner