Marija Mažar – žena sa stilom, poduzetnica s vizijom

Volim raditi intervjue sa ženama koje su hodajuća inspiracija, koje žive, dišu i prakticiraju sve o čemu govore i pišu. Koje na isti način grade svoj privatni i poslovni svijet i od kojih mogu mnogo naučiti.

Jedna od njih je i Marija Mažar, poduzetnica iz Rijeke, osnivačica portala Stilueta i vlasnica agencije Alura, koja se bavi PR-om i organizacijom događanja. Marija za sebe skromno kaže da je “Kreativac i perfekcionist. Žena i majka. Osoba sretna što je spojila ljubav prema medijma, PR-u i eventima u svoju poduzetničku priču koju sa zadovoljstvom ispisuje.”

Tko je Marija Mažar, poslovno, privatno, sama u svojoj sobi, što je željela biti kao mala i je li to ostvarila?

Marija je sada ostvarena žena. Privatno i poslovno, sretna sam i zahvalna tu gdje jesam, znam gdje idem i koji koraci su me vodili do mjesta do kojeg sam došla. Ovo je baš lijepo pitanje za početak, a kao djevojčica težila sam tome da imam obitelj.

Oduvijek sam znala da se želim ostvariti u majčinstvu iako nisam tada znala da je to iskustvo takav šarmantan spoj sklada i kaosa jer toliko emocija pod jednim krovom plus organizacija koja zahtjeva više managerske vještine, no eto nas, sretni, zadovoljni, zaigrani i nasmijani.

Neki baner

Kao i većina djevojčica igrala sam se škole i pravila se da sam učiteljica, zanimljivo je što sam ostala pri toj viziji, završila sam Kroatistiku u Rijeci i sretna sam što radim ono što volim, a sve se vrti oko riječi. Pisane i izgovorene jer osim Stiluete, bavim se PR-om, događanjima, a ni mikrofon mi nije stran.

Sve što radim volim, uživam u tome, i u biti, nisam se puno odmakla od djevojčice koja sam bila i mislim da se mnogima upravo u djetinjstvu krije odgovor na pitanje koji je njihov poziv. Ako se izgubite, samo probudite dijete u sebi, ono zna što želi biti i što ga najviše veseli…

Kako usklađujete posao i obitelj, je li to izazov i imate li kakav savjet za mlade majke koje su uz to i karijeristice?

Apsolutno da je to jedan veliki izazov, no i dodatna motivacija. Kao majka, dobila sam najveću od svih odgovornosti, dvoje djece naučiti životu danas u vrlo izazovnim okolnostima, moj je zadatak prepoznati njihove vrijednosti, usmjeriti ih, ali i osamostaliti ih za sve što ih čeka. Ponajprije trudim se osvjestiti ih da nauče biti sretni u malim stvarima i zahvalni na nekim malim trenucima. Iako ja svakodnevno učim njih, smatram da su oni mene naučili puno više. Jednostavnosti života prije svega.

Moj je savjet svim mladim majkama karijeristicama da ne podlegnu savršenom kultu majčinstva koji vlada u medijima i na društvenim mrežama, nije svaki dan lak i dobar dan, no to je u redu, neka uživaju u svakom trenutku sa svojim malenima, posla će biti, doći će do svega što si priželjkuju, no pomalo, karijera može usporiti u ovom periodu, iz svog iskustva progovaram – sve dođe na svoje.

Kako se probudila poslovna ideja i kako je nastala Stilueta?

Upravo na prvom porodiljnom, djevojčica je imala šest mjeseci i konačno smo uspostavile ritam spavanja te mi je nedostajao kvalitetan hobi, pisanje prije svega jer sam oduvijek pisala, ili kao PR ili kao novinar. Bila je to era prvih hrvatskih blogerica i jednostavno sam odlučila krenuti, iako moram priznati bilo me je i strah i bila sam jako uzbuđena ne znajući što me čeka. Bilo me strah onih klasičnih pitanja koja nam nameće naša okolina – Što će ti to? A što ako ne uspiješ? Ne budeš čitana?

Jednog dana shvatila sam da je to sve nebitno pa što i ako ne bude ništa od toga, ugasit ću Stiluetu i gotovo. Na valovima pozitivne treme krenula sam u ovu plovidbu i moram priznati da je ovaj izlazak iz zone ugode najbolja stvar koju sam za sebe ikad poslovno napravila.

Kakav je svijet poduzetništva prema ženama, odlučuju li se žene sve više krenuti u svijet biznisa ili vam se čini da je to još uvijek kod nas neznatna brojka?

Mislim da će dobro vrijeme biti kad ne budemo pričali o muškom i ženskom poduzetništvu već samo – poduzetništvu.  Mislim da je ženama s jedne strane teže jer obitelj i težina nekih situacija češće pada na naša leđa, recimo kad su djeca bolesna, meni je normalno da ja sve prilagodim i ako treba odgodim, iako je suprug apsolutno prisutan i zajedno sve odlučujemo i radimo, ja nisam mirna ako ja nisam s djecom u trenucima kad im je teško. No, s druge strane ženska intucija i emocija su tako dobri poslovni saveznici da je to genijalno. Mislim da sve više žena prepoznaje svoje potencijale i okreće se svojoj biti i to mi se sviđa. Ženska podrška u poslu također je jako važna i volim žene koje podržavaju jedna drugu.

Mogu li mladi blogeri / autori živjeti  od pisanja u Hrvatskoj? I što biste im sugerirala, gdje da krenu i kome da se obrate ako su tek na početku svog puta?

Mogu, danas je vrlo lako postići visibility i uz par jednostavnih trikova stvoriti osoban brand, no ono što je bitno znati je da to nije brz proces, tako da je moj prvi savjet da se pripreme na rad, na svoj put uzmu strpljenje i puno dobre volje, a kad krenu zajednica će to prepoznati. Danas se jako puno prati rad blogera i ako su kvalitetni i svoji samo je pitanje vremena kad će ih netko prepoznati.  A dodatni savjet bio bi da ne čekaju uvijek drugu stranu, neka se ne boje ostvariti prvi kontakt s osobama/brandovima s kojima dijele iste vrijednosti, neka se  osobi/brandu posvete, prilagode komunikaciju, naglase zašto se baš toj osobi/brandu javljaju, neka u tom javljanju ne pišu samohvale već dobrobiti suradnje za obje strane.

Tko vam je bio (ostao) poslovni uzor, postoji li neki autor, knjiga, citat koji vas je motivirao na vašem putu?

Volim pozitivne i proaktivne ljude koji svojim radom govore više nego svojim riječima. Volim autentične osobe, one koji njeguju i žive prave vrijednosti. Točno takve sam ljude okupila oko sebe, i privatno kroz prijateljstva, i poslovno jer na kraju sve se isprofiliralo i radim sa izuzetno kvalietnim ljudima i brandovima.


Cosme-De.Com
Na to sam izuzetno ponosna.   Kroz godine mijenjali su se omiljeni citati, no nešto ostaje jako bitno. Čitanje. Knjige nas toliko mogu naučiti i dobro nas usmjeriti, jedna rečenica može nam otvoriti oči za nove spoznaje. Koliko je to fantastično?! Malo sam se odmakla od pitanja, ali vjerujem da nećete zamjeriti.

Zadnja na listi mojih preporuka je kniga Priče za mlade buntovnice 2., fantastična knjiga koja će vas sigurno inspirirati, kći i ja ju skupa čitamo i već vidim u nekim obrascima ponašanja odličan utjecaj „buntovnica“.

A prvi na sadašnjoj  wish listi je naslov  koji sam dugo čekala i za koji mi je žao da nije bio prisutan na policama prije osam godina kad sam se pripremala za svoju majčinsku ulogu, knjiga autorica Ivane Šešo i Emine Pršić „Ljubav, beba, blagostanje i sranje“  će do kraja tjedna biti u knjižarama, a savršen je i jako bitan vodič u svijet majčinstva i protpikivanje odnosa koje nam ova nova uloga donosi.

Razgovarala: Marija Klasiček

Neki baner

Kakvu glazbu voli Marija i koliko je ono što slušamo, gledamo, kako se odijevamo, što osobno preferiramo da se tako izrazim, bitno u gradnji osobnog poslovnog carstva? Je li vam vaš osobni stil u tome pomogao? Ili je to nešto što se gradi cijeli život?

Hvala ti Marija na ovome pitanju, mislim da je ovo jako važno. Na nas utječe svaki doživljaj koji smo si u životu pružili, naše slobodno vrijeme, naša prijateljstva, naša obitelj, sve to na kraju postajemo mi. I zato je bitno što si sve odabiremo, čime se hranimo jer to na kraju postajemo.

Isto tako prvi dojam gradi se u samo sedam sekundi, naše odijevanje, naš stil tu postaje bitan jer je na neki način naša poruka. Moramo biti primjereni i poštivati našu okolinu, izgled nije presudan, ali je bitan i zašto da nam naša uredna, decentna, ugodna i nasmijana pojava ne bude dodatan plus. Osobni stil se neprestano gradi i može biti od velike pomoći u poslu,  sve se na kraju svodi na osoban kontakt i na to što poručujemo, mislim da su došla vremena kad će osobnost uz naravno profesionalnost, nadići sve biznis egoiste.

Neka misao vodilja za kraj koja će inspirirati naše čitatelje?

Najbitnije je, kako u životu tako i u poslu, njegovati svoju individualnost, to je vaša najljepša stvarnost i put ka uspješnim i sretnim trenucima. Jer uspjeh nisu samo dobre brojke, one dođu kad posložite sebe, prioritete i odnose oko sebe. I kad na kraju u svemu što radite uživate. Ima jedna misao koju sam i sebi izgovarala u svojim godinama podizanja biznisa na noge: Jednostavno je, uspiju oni koji na putu ne odustaju.

Prepreka uvijek ima i uvijek će ih biti no odustajanje kad nije opcija brzo vas nauči da sagledate sve opcije i krenete dalje, nema smisla ostati u problemu kad se odmah možete okrenuti ka rješenju.

Photo: privatna arhiva

Mariju možete pratiti u njenoj kolumni na portalu Stilueta


Neki baner