Miljenko Jergović: “Dvori od oraha”

Miljenko Jergović je napisao romančinu “Dvori od oraha” obuhvaćajući čitav jedan vijek života i sudbina članova jedne dubrovačke porodice. I to ne romančinu zbog svoje obimnosti, nego zbog onoga što je u njoj napisano.

Roman prati život porodica Delavale i Sikirić kroz razdoblje od 100 godina, počevši od smrti Regine Delavale (rođene Sikirić), porodična priča se odmotava unazad. Već s Reginom i njenom kćerkom Dianom, priča me je toliko zaintrigirala i uvukla u sebe, da sam svakim sljedećim poglavljem, novom epohom i životima ostalih članova porodičnog stabla i korijena, bila hipnotizirana.

Ono što je također hipnotizirajuće i zadivljujuće je način na koji Jergović iznova i iznova pravi zaplete i to takve da ćete morati da zastanete otvorenih usta kako bi svarili obrt i krenuli u novo poglavlje. Ludilo koje zaposjeda Reginu Delavale se proteže kroz čitav roman kako kroz ljubavne tako i porodične odnose.

Kao što sam već rekla, porodična saga se odmotava unazad, retrospektivno, čime se događaji aktera, ionako neobični i luđački, izvrću čak i brojem poglavlja koja idu od XV do I.

Jergovićeve junake sudbina baca na razne strane svijeta – od Dubrovnika do Pariza, preko Sarajeva i Mostara do Trsta i Rijeke.

Iako Miljenko ne pripovijeda kronološki i neprestano širi priču kroz mnogobrojne likove, osnovna nit romana se ne gubi ni u jednom trenutku. Svaki od likova i događaja u vezi s njim mogao bi da bude roman za sebe, ali su ujedno direktno i indirektno sve vrijeme povezani i to je ono što ovo Pripovidanje čini velikim.

Ono što je mene pogodilo ovim romanom, a sigurna sam i sve ostale koji su ga pročitali s ovog našeg podneblja je način na koji je Miljenko zaronio u dušu našeg naroda i isecirao je, kao da se uživio u njega i disao zajedno za njim, a mi sa svakim udisajem i izdisajem prepoznavali karakteristične univerzalne pojedince.

Neki baner
Miljenko Jergović: “Dvori od oraha”

Knjiga me je oborila s nogu! Na momente me je činila melankoličnom, na momente sretnom, na momente šokiranom, ali iznad svega zadivljenom.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

Neki baner