Muškarac manipulator…

Postoji jedna vrsta muškaraca koji su posebno opasni, a opet tako privlačni i neodoljivi. A opasni su ponajviše baš zbog te svoje privlačnosti i neodoljivosti. Pored fizičkog izgleda, a uglavnom su zgodni i veoma atraktivni, posjeduju i neku posebnu vrstu šarma. Nekakvog muškog šarma. Odišu seksipilom i zrače muževnošću. On voli žene, a i žene vole njega. I koliko god da si jaka i izgrađena žena teško da možeš ostati ravnodušna i imuna na njegov šarm. Možeš se samo nadati da nisi njegov tip te da će te tako zaobići, s druge strane, ako baci oko na tebe teško da ćeš mu odoljeti, a to opet neće završiti dobro po tebe. Evo i zašto.

Pored njih se žena osjeća posebno, jer on zna postupati sa ženom. Gleda je kao da je jedina žena na svijetu. Ponaša se kao da joj čita misli i da je njegova jedina misao da je usreći. Zna tačno šta treba reći u određenom trenutku. Zna je nasmijati. Zna šta bi joj prijalo, a šta ne. Zna uputiti kompliment. Pohvaliti njen izgled, njenu odjeću i frizuru. Pored toga hvali i njeno ponašanje, njenu pamet. Uvjeri je da je posebna. Da je drugačija. U moru današnjih djevojaka koje nemaju svoje mišljenje, svoj stav, koje nemaju čast, ti si drugačija i on je to prepoznao. Njemu si savršena. I ko ne bi bio s nekim pored koga se osjećaš savršenom.? On ti od prvog dana priča o braku jer želi da mu baš ti rodiš djecu. Pročitao je u tvojim očima, u tvom stavu i ponašanju da bi bila divna majka. Kaže da si sva nježna, ženstvena, kulturna, odgojena, ma baš onakva kakva njemu treba. A ti se onda zbog toga trudiš da budeš još nježnija, još ženstvenija i pametnija da bi ispunila njegova očekivanja.

On je sretan što te upoznao. Proširila si mu vidike, zacijelila rane jer je on jadan jedna dobra čista duša koju niko ne shvata i koju redovno povrjeđuju, a eto sad ima tebe, ti ga razumiješ, ti si tako dobra i cijeli život je tražio samo tebe. Vjeruješ mu. Naravno da mu vjeruješ. I ti si sretna iako ništa s njim nije uobičajeno. Od prvog susreta se ponaša kao da se poznajete godinama. Imate bezbroj zajedničkih tema, možete satima pričati o svemu. S njim se sve se nekako brzo odvija, možda i prebrzo. Prebrzo ste počeli o zbiljnim temama, prebrzo o braku i djeci. Prebrzo ti se otvorio. Vjeruje ti, priča ti o svojim emocijama, o svojim problemima, otkriva svoje najmračnije tajne. Priča ti o stvarima o kojima, kako kaže, ne priča ni s kim drugim. Malo te plaši što se sve tako brzo odvija, ali opet s druge strane vjeruješ da je to tako jer ste se jednostavno pronašli. Dvije duše koje su oduvijek tragale jedna za drugom i evo napokon su se srele i prepoznale. Sretna si zbog toga. Napokon si našla svog muškarca. Vjeruješ mu unatoč nekom glasu u tebi koji ti govori da se čuvaš. Misliš da je to glas zbog prethodnih loših iskustava, ali ovo je drugačije, on je dobar, njega si čekala čitav život i on te neće povrijediti. Sretna si s njim, a kada je žena sretna onda svim silama želi i svog muškarca usrećiti. Stoga se tvoj svijet okreće oko njega.

Neki baner

Samo osluškuješ njegove potrebe i želje. Želiš biti za njega još ljepša i još bolja jer on zaslužuje najbolje. Ali ima jedna kvaka. Ima nešto što smeta da se vaš odnos razvija i podigne na viši nivo. To je uglavnom neka njegova trauma iz prošlosti o kojoj ti se povjerio. Može biti ljubavna, poslovna, prijateljska. Uglavnom neko ili nešto ga je gadno povrijedio zbog čega se on boji svega. Boji se vezivanja. Nećka se da te uvuče u taj svoj svijet. Tvrdi da zaslužuješ bolje. Hoće on tebe, ma želi da te ženi ali… Postoji nešto što ga navodno koči. Nešto zbog čega on treba malo vremena. Viđate se i sve je super, ali ne možete taj vaš odnos još da definišete jer on ima probleme iz prošlosti koje mora riješiti. Naravno da se ponekad upitaš što se uopće vrtio oko tebe kad ima već to nešto što ga koči, ali ti si već duboko zaglibila da bi mogla trezveno razmišljati, pa takve misli guraš od sebe, umjesto toga si mu podrška i potpora da to što prije riješi. Slušaš ga, tješiš, savjetuješ, podržavaš. Ali stvari se ne popravljaju. Tu je, ali nije tu. Tvoj je, ali nije tvoj. Želi te, ali ne onako kako ti želiš da te želi. Tvrdi da si najbolja djevojka na svijetu i da zaslužuješ bolje. A ti jadna uporno tvrdiš da ne želiš bolje. On ti je sve što ti treba. Ne, on po svom.

On nije dobar, njemu je teško. On treba vremena da sredi neke stvari u svom životu. Uredu, pomiriš se s tim teška srce i poželiš mu sreću, ali ne, on te ne pušta. Trebaš mu. Stalu mu je do tebe. Ti si posebna. On je samo u lošem periodu. Ti si onda opet tu uz njega. Opet ga slušaš, maziš, paziš, osluškuješ svaku njegovu potrebu i želju. Ali uzalud. Sve je isto. Samo si ti umorna i nesretna. Shvatiš da ti crpi krv, energiju, sisa život. Shvatiš da si sve vrijeme brinula o njemu da o tebi niko nije brinuo. Posustaješ, nemaš više snage. Ali ako se pobuniš on izokrene cijelu priču, tako stručno da ispadne žrtva i on taj koji se trudi i koji daje sve od sebe, a ti neko ko ga ne razumije. Tako te vješto izmanipulira pričom da mu ti opet povjeruješ. I tako sve dok on ne kaže kraj. Da, takvi muškarci govore kraj. Neće on dozvoliti da ti njega ostaviš. Plakat će moliti, klečati, ali ti njega nećeš ostaviti. Kraj je kad on kaže da je kraj. A ostavit će te za tvoje dobro, jer opet ima težak period, a ti zaslužuješ bolje. Neće ti reći pravi razlog, a pravi razlog je naravno neka druga. To ćeš saznati nekad kasnije. Da, pa naravno da je sve vrijeme postojala druga. Možda i treća, jer takvi muškarci jednostavno nisu rođeni da budu s jednom ženom. I ne mogu to. A priče o potrebi za vremenom, o lošem periodu, o strahu od vezivanja su samo šuplje priče i obične laži koje je on znao lijepo upakovati, a ti naivno kupiti.

Ilda Dedić

Neki baner