Napadaji panike: Kako ih prepoznati i nositi se s njima

Napadaji panike su iznenadni i intenzivni valovi tjeskobe koji mogu biti zastrašujući i preplavljujući za one koji ih doživljavaju. Oni se obično javljaju iznenada, bez upozorenja, i manifestiraju se fizičkim i emocionalnim simptomima kao što su ubrzani srčani ritam, poteškoće s disanjem, vrtoglavica, mučnina i osjećaj gubitka kontrole.

Razumijevanje napadaja panike, kako ih prepoznati, nositi se s njima i pronaći pomoć može biti ključno za poboljšanje kvalitete života onih koji ih doživljavaju.

Napadaji panike – prepoznavanje znakova

Prvi korak u suočavanju s napadajima panike je prepoznavanje njihovih simptoma. Napadaji panike mogu imati različite manifestacije kod različitih ljudi, ali neki od najčešćih simptoma uključuju nagli osjećaj intenzivne tjeskobe ili straha, ubrzani srčani ritam, znojenje, drhtanje, osjećaj gušenja ili nedostatak zraka, mučninu ili nelagodu u trbuhu, vrtoglavicu ili osjećaj gubitka kontrole.

Prepoznavanje ovih simptoma može pomoći u razlikovanju napadaja panike od drugih zdravstvenih problema i omogućiti brže reagiranje.

Nakon prepoznavanja simptoma, važno je naučiti strategije za suočavanje s napadajima panike kada se dogode. Duboko disanje, fokusiranje na prisutnost, pozitivno samopričanje i tehnike opuštanja poput meditacije ili progresivne mišićne relaksacije mogu pomoći u smanjenju intenziteta i trajanja napadaja panike. Također je korisno izbjegavati stimulanse poput kofeina, alkohola i nikotina, redovito vježbati, održavati uravnoteženu prehranu i pridržavati se redovitog rasporeda spavanja kako bi se smanjio rizik od napadaja panike.

Neki baner

Potražiti stručan savjet i pomoć nije sramota, dapače

Iako se pojedinci mogu suočiti s napadajima panike na različite načine, pronalaženje podrške i pomoći od stručnjaka može biti ključno za dugoročno upravljanje ovim stanjem.

Psihoterapija, posebno kognitivno-bihevioralna terapija (CBT), može pomoći u identificiranju i promjeni negativnih misli i obrazaca ponašanja koji doprinose napadajima panike. Također se može preporučiti farmakoterapija, poput antidepresiva ili anksiolitika, za kontrolu simptoma i poboljšanje kvalitete života.

Važno je naglasiti da napadaji panike nisu znak slabosti ili nedostatka karaktera. Oni su medicinski stanje koje zahtijeva razumijevanje, podršku i prihvaćanje kako bi se osoba mogla nositi s njima i nastaviti živjeti punim životom.

Napdaji panike

Foto: Canva

Ako vi ili netko koga poznajete doživljava napadaje panike, važno je potražiti pomoć i podršku od stručnjaka kako biste naučili učinkovite strategije za upravljanje ovim stanjem i poboljšanje kvalitete života.

Popis poznatijih simptoma napadaja panike:

 1. Intenzivna tjeskoba ili strah koji se pojavljuje iznenada i bez očitog razloga.
 2. Ubrazani srčani ritam (palpitacije) ili osjećaj lupanja srca.
 3. Poteškoće s disanjem, osjećaj gušenja ili nedostatak zraka.
 4. Znojenje, drhtanje ili trešnja tijela.
 5. Mučnina ili nelagoda u trbuhu.
 6. Vrtoglavica, osjećaj slabosti ili gubitka ravnoteže.
 7. Osjećaj trnaca ili utrnulost u rukama ili nogama.
 8. Osjećaj stvarnog gubitka kontrole ili ludila.
 9. Osjećaj da se odvajaš od sebe ili stvarnosti (derealizacija).
 10. Osjećaj da se tijelo mijenja ili nije stvarno (depersonalizacija).
 11. Povraćanje ili proljev (manje uobičajeni simptomi).

Važno je napomenuti da simptomi napadaja panike mogu varirati od osobe do osobe, a neki ljudi mogu doživjeti samo nekoliko simptoma dok drugi mogu doživjeti veći broj simptoma odjednom. Također, simptomi napadaja panike često dolaze naglo i intenzivno, ali mogu se postupno smanjivati tijekom vremena.

Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o simptomima koje doživljavate, uvijek je najbolje potražiti savjet od kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka.

Neki baner