Neno Belan i Rijeka Snova u njegovoj glazbi…

Na prvu je bilo kako započeti ovaj razgovor, što pitati kad je pitanja toliko mnogo. Kako mogu postavljati pitanja o glazbi čovjeku koji stvara glazbu dulje no što postojim… a onda sam udahnula duboko i sramežljivo pozdravila… Kako još uvijek samo gackam u glazbenim vodama, kad mi se ostvari prilika intervjuirati osobu uz čije sam hitove odrastala, ne mogu a da sva nekako ne zatreperim od uzbuđenja, kao školarka. I to je sasvim u redu…

Dok u pozadini sviraju “Ponoćna zvona” na moja pitanja veselo, opušteno i pristupačno odgovara čovjek čije pjesme svi znaju. Od “Sunčan dan” pa do “Zar više nema nas”, 30 godina stvaralaštva i mnogi hitovi proizašli iz njegovog pera, o njemu govore mnogo više no što bih mogla sročiti… Jednostavno – Neno Belan.

neno belan 4

Pratite li Hrvatsku političku scenu?

Djelomično, apolitičan sam poprilično, ali kako smo bombardirani svakodnevno sa svih strana o tome, teško je izbjeći te teme u potpunosti.

Imate li kućnog ljubimca?

Nažalost nemam, ali volio bih imati. Međutim zbog načina mog života, a to je da stalno mijenjam gradove, a živim kao samac, nisam u mogućnosti.

Što vas čini sretnim ujutro kad ustanete?

Neki baner

Činjenica da sam živ, zdrav i da me čeka još jedan lijepi, ispunjeni dan.

– skromno odgovara velik čovjek i daje mi misliti, koliko zapravo zaboravljamo činjenicu da živimo na prekrasnoj planeti, dišemo čist zrak, uživamo u toplini sunca i imamo toliko mogućnosti da se razvijamo, rastemo i otkrivamo sve što svijet oko nas pruža.

neno belan 2

Kako se snalazite u kuhinji?

Prosječno, nisam neki majstor… ali neke stvari znam pripremati.

Što je za Vas dobar provod?

Dobar provod je za mene onaj, nakon kojega se vratim s osmijehom na licu, kući, srca punog sreće.

Što biste željeli učiniti, a još do sada niste?

Glazbu za film.

neno beba

Volite li čokoladu?

Obožavam! To mi je nadraži slatkiš bez konkurencije… posebno volim tamnu čokoladu.

Gdje ćete provesti sljedeće ljeto?

Po raznim pozornicama, u raznim gradovima. Kao i svako do sad… i malo kad stignem na otok Brač se odmoriti.

Gdje biste željeli biti 2018 u 6 mjesecu?

Želio bih biti živ i zdrav, s osmijehom na licu, bilo gdje i pjevati ljudima.

Zašto glazba?

Zato što je glazba ta koja nam ispunjava i boja živote, neuhvatljiva i zavodljiva, nevidljiva i neodoljiva… bez koje bi naši životi bili puno siromašniji!

Rijeka Snova je pjesma koja je rekla bih, glazbeni svijet za sebe… kako biste ispričali svoje viđenje emocija koje je probudila kod publike?

Jako me ugodno iznenadilo to što su je tako prihvatili, jer to je pjesma koja nije instant hit. Pjesma koja ima svoje skrivene poruke u sebi, pjesma uz koju se budan sanja… i činjenica da je kao takva ušla u srca tolikog broja ljudi me oduševljava.

Je li teže pisati sebi ili drugima?

Pišem uglavnom sebi, vrlo rijetko drugima, ne zbog težine, već zbog toga što sebe doživljavam kao nekog tko je zadužen da svoje pjesme izvodi sam, jer mu je to životna misija.

Najdraži duet?

Ima ih dosta, s Dinom, s Massimom, s Anjom, s Kondžom, s Majom… svi su mi super.

Najdraže piće?

Zeleni čaj, prirodni voćni sokovi, crno vino, tamno pivo i rakija od oraha.

Što bi mijenjali u Hrvatskoj glazbi?

Sve, haha, šalim se… Pa ja u biti već i mijenjam Hrvatsku glazbu dobrih 30 godina…

Što po Vama treba imati dobar mladi kantautor ako se želi probiti?

Treba imati naravno talent, ali i vjeru u sebe. Treba biti vrijedan, uporan, marljiv i spreman na odricanja… Treba biti pametan i mudar. Treba užasno voljeti glazbu i treba imati i malo sreće…

Za kraj druženja a na početku jednog novog prijateljstva, glavom su mi se motale misli o tome kako ponekad mislimo da smo mnogo učinili, ali onda se susretnemo s ljudima koji su mnogo žrtvovali da bi zaista u životu bili uspješni… pa mi u taj kovitlac misli uleti spoznaja da toliko mnogo želim učiniti ali sam zapravo tek na početku puta. I da je  tamna čokolada i crno vino i meni lijek za dušu. I da je potrebno uživati u malim stvarima, da bi nam život bio ispunjen.

Neno će sigurno pisati glazbu za film i stvoriti još mnogo hitova i ostati vjeran sebi. Kroz sve što mi je rekao, to je i njegova poruka za nas, da imamo obavezu stvarati kroz ono u čemu smo dobri, bila to glazba, slikarstvo, novinarstvo ili gradnja mostova. Odgovorni smo za osjećaje, misli i svoje stvaralaštvo… to nas oblikuje i na kraju naše dane čini jednostavnima ali posebnima.

Uz tu misao pozdravljam Vas i ostavljam da uživate u prekrasnoj glazbi.

neno i dino

Marija Klasiček

Neki baner