S kim si kad ostaneš sam?

Kanap je stojao obmotan oko masivne željezne opruge koja je spajala dva kraja kamenog okruglog bunara.

Težina njegove starine prkosila je pašnjaku obraslom nepoznatim čudnim cvjetovima. Vjekovima lojalana tvorevina nije se stidjela pred vremenom u kome nikome ne predstavlja ništa. Vrijeme koje ga je pregazilo moralo je da se brine samo za sebe, ne za njega.

Nečije nevidljive ruke razmotavale su kanap na čijem kraju je metalna kofa imala za cilj da nekome spasi život. Osjećala sam pulsiranjem svakog nerva da je znala važnost svoje uloge, pa je ujednačeno klizala kroz bunarske nutrine. O čemu je mislila, tako skoncentrisana na cilj? Kako je podnosila zadatak povjeren joj bez pogovora, bez pitanja. Stvorena da obavi posao, njena se životna misija ispunjavala svakim novim izranjanjem.

Kuda putujem kad zaronim, tinjalo mi je moždanim putanjama, kao mrav kod zemljane dubine. Pitalo mi se postojanje, čija sam kad ostanem sama? Sa kim sam, kad oko mene ne ostane niko sa kim bih se trebala podijeliti?

Neki baner

Meni kad ostanem ja, ja joj pišem.
Ja joj otvaram dubine do nemjerljivih tišina i šapućem joj snom. Ja joj se priznam. Ja joj se dam.

Kanap je u mrklom mraku zaranjao smisleno. U tame ulazimo svjesno, samo kad znamo sasvim izvjesno da će izroniti smisao. Pomrčina ga nije dala omesti, nije ga zastrašivala nije mu strahom kočila cilj.

Da bi znali što nam je potrebno moramo zaroniti. Moramo istražiti podzemlja rođene duše, moramo imati povjerenje u ono za što smo predodređeni. Moramo živjeti svrhu, inače ne živimo.

Posmatrala sam naizgled staru oronulu pojavu u prekrasnoj ravnici i tinjalo mi je. Bubrilo mi je kao rađanja svježine, kao iznjedravanje nečeg neobjašnjivog a spasonosnog. Potreban si dok imaš što da daš. Potreban si, kad ne zavisiš od ničega do sopsvenog viđenja sebe. Potreban si onoliko koliko vjeruješ da jesi.

Građevina je pregažena novim modernim trendovima izgledala jednostavno. Kamenje naslagano jedno preko drugog spojeno opekom i zemljom, trošna kontrukcija od bukovine i željeza preko preko njegovog tjemena vihorila se nježno. Sjetno je posmatrala zalutale prolaznike poput mene i pričala je priču.

Potreban si kad nakon svega imaš čime da se podičiš. I građevina je to znala. Zato sam znala da će ostari tu još dugo. Dugo posle mene, i posle svega što mi je blisko.

Znala sam, ljude ne pregazi vrijeme, pregaze ih rođene ideje o tome. Ne odustaje vrijeme od nas nego mi od njega. Zato se pravdamo godinama kad god se ne usuđujemo da sanjamo snove. Zato se pravdamo moranjem kad god nemamo hrabrosti da učinimo nešto što će nas načiniti besmrtnima.

Neke stvari ne umiru. Neki ljudi živjeće dok god je vremena. Nekih bunara u ljudskom obliku svijet pamtiće dok ga bude. Zato što su kad ostanu sami birali sebe i vjerovali u svoje ideje.

Privikavala sam očne kapke na slike oko mene i zahtijevala od emocija da se sažive. Bilo je važno osjetiti snagu koja će u nekim kasnijim momentima biti spasonosna. Bilo je značajno upijati pojedinačne prizore, da onda kad ostanem sama kažem joj da bude bunar.

Kažem joj da uranjanjem u mrak izranja spašavanje nečijeg života. Mog u tom slučaju. Njenog u svakom narednom. Neke price umiru svjesno da bi se rodile opet. Neće nas rađanje čuvati ako ne osjetimo umiranje do tančina.

Svaki put kad pomalo umrem učinim to svjesno.

Svaki san koji je vrijedan sanjanja zatražiće tišinu.

Svaki mrak je najcrnji pred prvi zrak, a taj je zrak sve što smo čekali.

Meni kad ostanem ja, ja joj pišem.
Ja joj otvaram dubine do nemjerljivih tišina i šapućem joj snom. Ja joj se priznam. Ja joj se dam. Ja joj obećam svitanje u sred mrkle tame jer sam je naučila da mi vjeruje.

Sa kim ste kad ostanete sami?

Iz toga mraka mogu se povampiriti i demoni, i ljutnje i bjesovi i nesrećni nemiri koji ne praštaju tišinama. To zavisi od povjerenja koje ukažete sebi. To zavisi od izbora što vam je važnije: Biti sam pred sobom, ili biti sam pred svijetom? Ispuniti sebe vjerom ili ispuniti svijet uvjeravanjem.

Sa kim ste, kad ostanete sami?

Jovana Šekularac

Neki baner