Jovana Šekularac: Sama i usamljena…

Po paperju i algama iz močvarnih dubina prosipaš vrištanja. Ljepljivom tlu daješ podsticaje da samelju sve do poslednjeg sna. Rušiš rođene zidine, pališ temelje i nestaješ. Ako sve izgori proći ćeš, nadaš se. Izbrisaćeš se, kao trag u pijesku pod snažnim talasima.

Nije dovoljno zaboraviti, izliječiti, preboljeti. To su površne prolaznosti običnih smrtnika. Ti hoćeš dublje. Hoćeš paljenja očnih kapaka, hoćeš vatrene stihije kroz koštane šupljine i smiraj na kraju. Smiraj nestajanja. Mir. Ravno polje bez zvukova, bez mirisa, bez obrisa. Mir suprotan od tišine. Tišina je prokleta vrištanjem. Tišina ne postoji spolja.

Tišina u tebi je jeziva. Mir suprotan od tišine.

Roniš na dah dublje nego što pluća dozvoljavaju i taman pred izdisaj i sjedinjavanje grabiš vazduh. Opisala bi, nego je neopisivost korak do dubine kojoj težiš. Pretvorila bi u riječi i pustila bi iz sebe tamne nabujale rijeke, no riječi su besmislene. Stanje u kojem se nađeš kad hoćeš da se izbrišeš je ono između udaha i izdaha. To te drži živom. Sam udah ili izdah nemaju značaja.

Biti sam je lako. Biti usamljen je mučnina prije povraćanja. Ona što te urniše i lomi, ona što ti od mišića pravi pjenu a od stomaka bunar.Biti sam je lako. Sve što osjećaš samo fizički je lako. Fizička patnja je tričava glupost ma koliko da je snažna. Gasiš cigaretu po rođenoj koži, samo da bi se uvjerila u besmislenost fizičke boli. Fizička te slabost zasmijava, sad kad si upoznala onu drugu.

Biti sam je lako. Da budeš sama izabereš. Usamljenost je tragična. Usamljenost je u umu. u srcu, u onome što ne staje u riječi.

Neki baner

Usamljenost je ona druga vrsta bola.

Ona koju ne osjećaš po tijelu. Ona koja se nagnijezdi između organa, između arterija i ne smeta im da obavljaju posao. Smeta samo tebi, ne i tvome tijelu. Tijelo ti postane malo, koža uska, glava prevelika. Vjeruješ da će prasak biti neminovan i da ćeš se izbrisati svakog trena. Nećeš. Kad u košnici različitih ljudi nemaš glavnu osobu. Onu koja ti obećava sjedinjavanje. Onu zbog koje hoćeš sve što ne možeš.

Nemaš sebe.

Vjerovala si da ako izgubiš važne ljude bićeš usamljena? Prevara. Vjerovala si ako te svi napuste i zaborave, ako krenu drugačijim putevima, nestaješ? Prevara. Vjerovala si ako te na smrt povrijede, ako te ostave samu bićeš usamljena? Prevara. Sad znaš.

Sad kad si izgubila jedinu osobu na svijetu koja ti je obećavala sjedinjavanje. Sebe. Sad si priznala. Niko ti nije važan zbog njih samih, važan ti je zbog sebe. Niko ti nije potreban zbog njih samih, potreban ti je zbog tebe. Ni ti nisi potrebna nikome. Osim sebi. Ne u tom smislu, zbog kojeg si zapalila jedino što si imala.

Kad ostaneš sam, lako je. Samoća je sloboda. Usamljenost je bolest. Ona podmukla, koja ti malo po malo kida podsvijest. Misli. Osjećaje. Emocije. Ona zbog koje ti fizička slabost postaje smiješna. Ona zbog koje ti je fižički bol kao ljetnji povjetarac.

U čemu je suština, pitaš se, ako sve radiš zbog sebe i na kraju sebe izgubiš? Jer spavaš.

Komirana si čitavog života i ne vidiš se.

Zabluda postoji samo onda kad je uočiš. Ako se to ne desi ostaje istina zauvijek. Ako primijetiš da se nemaš, primijetićeš da su sve istine koje si oduvijek znala zablude. Nema istine ako nema tebe u tvom životu. Biti sam je istina. Biti usamljen je zabluda. Kancer. Zato roniš. Da se izbrišeš. Ali istina je da se tražiš. Brisanjem hoćeš da izroniš onu poznatu tebe. Možda je nikad ne nađeš. Ne onakvu kakvu je pamtiš. Možda se prestravljena od tebe transformisala bezbroj puta. Možda je bježeći od tebe polomila ruke, noge, želje. Možda je na dnu tame postala paperje koje ne poznaješ. Možda se spašavajući od tebe pretvorila u nepoznato.

Priznaj joj. Samo joj priznaj da je voliš.

Samo joj kaži da je bezbijedna. Samo je zamoli da ti oprosti. Izroniće, ako bude sigurna u tebe. Budi strpljiva, slomila si je hiljadu puta. Vratiće se za sjedinjavanje.  Kad se vrati opet možeš biti sama. Usmaljena više nikad.

Neki baner