Što proljeće nosi našem licu?

Lice izlažemo sunčevim zrakama tijekom cijele godine, no dolaskom toplih dana nepoželjnih je utjecaja sve više, pa ga treba dodatno paziti. Evo i kako!

Jedva smo dočekali da sivu zimu zamijeni osunčano proljeće. No, kako bismo bezbrižno uživali u “opasnim” zrakama sunca evo nekoliko pravila koje nikako ne smijemo izbjeći kako bismo sačuvali zdravu kožu.

Zaštitni faktor

Dolaskom proljeća treba prilagoditi rutinu njege kože toplijem vremenu. Zimske bogate i “teže” proizvode poželjno je zamijeniti nešto laganijim hidratantnim kremama i losionima. Fotozaštita je neizostavan dio jutarnje rutine, nanosi se kao posljednji korak (nakon čišćenja I hidratacije).

Preporučuje se korištenje fotoprotektivnih sredstava širokog spektra, visokog stupnja zaštite (SPF 30/50+) koja štite od nastanka raka kože te preveniraju starenje kože uzrokovano UVA i UVB zrakama.

Iako puderi i tonirane kreme često sadrže zaštitni faktor oni ne pružaju dovoljnu zaštitu od UV zračenja. Istraživanja su pokazala da samo 20 – 40% ljudi nanosi dovoljnu količinu fotozaštitnog sredstva, a za lice i vrat treba ga nanijeti oko ½ žličice ili dvije dužine prsta.

Neki baner

Kako biste postigli zaštitu koja je navedena na proizvodu treba nanijeti puno više od količine koju inače nanosimo što je uglavnom estetski neprihvatljivo.

Piling za lice

U doba godine kada je sunčevo zračenje izraženije treba biti oprezan s tretmanima koji odstranjuju površinske slojeve kože. I to zbog mogućeg nastanka hiperpigmentacija pri izlaganju suncu. Odlučite li se za neki od tih tretmana (npr.kemijski piling, microneedling I sl.), obavezna je stroga fotoprotekcija visokim zaštitnim faktorom.

S obzirom na to da solarij izravno uzrokuje preuranjeno starenje kože i povećava rizik za nastanak melanoma i drugih tumora kože sigurnija alternativa za postizanje preplanule puti su kreme i sprejevi za samotamnjenje. Ta sredstva uglavnom sadrže dihidroksiaceton (DHA), aktivnu tvar koja mijenja boju površinskim krvnim stanicama kože te rezultati traju desetak dana.

Iritacija kože zbog znojenja

U toplijem dijelu godine treba odabrati proizvode koji su nekomedogeni i ne začepljuju pore poput pudera ili toniranih krema laganije teksture. Također, bez potencijalnih iritansa i alergena (npr.umjetnih boja, mirisa, konzervansa, formaldehida, alkohola). Često se zaboravlja da je čišćenje lica najvažniji korak kako bi zaštitna barijera kože ostala zdrava i obavljala svoju funkciju. Make up treba potpuno ukloniti s lica blagim čistačem koji ćete odabrati ovisno o tipu kože.

Dermatolozi preferiraju kvalitetne dermokozmetičke pripravke čija je učinkovitost i sigurnost dokazana kliničkim ispitivanjima. Važno je znati da je svaka koža drukčija, pa tako i reagira. Odabir proizvoda ovisi o tipu kože, specifičnom problem na koji želimo utjecati (npr.akne, bore, hiperpigmentacije) i naravno o osobnim preferencijama.

Neki baner