Susjedova trešnja!

Ako već niste, a imate gdje, posadite trešnju, molim vas! Jedno obično stablo trešnje ima zadatke, koje naprosto MORA moći izvršiti!

Sadnjom si pomažemo na više načina, jer deficit stabala trešanja, već debelo osjećamo u svakoj pori društva.

Ono je neophodno djeci, ali i nama odraslima, iz vise razloga!

1. Ako kao dijete usavršite penjanje na susjedovu trešnju, vaše motoričke sposobnosti su već napredne. Opće je poznata činjenica, da se nitko nikad nije penjao na svoju trešnju s toliko žara, kao na susjedovu. Današnja djeca gotovo da ne znaju pravilno hodati, a kamoli trčati ili se verati po stablima!

Zato je trešnja odličan poticaj na fizičku aktivnost. Penjanje na trešnju aktivira sve skupove mišića ruku, nogu i leđa. A kako je mozak u stalnom strahu da ne naiđe susjed- razvijaju se sposobnosti brzog odlučivanja, osmatranja okoline iz više pravaca odjednom i izoštravanje vida.

Neki baner

2. Plodovi trešnje su višestruko blagotvorni za ljudski organizam, a kako uz trešnje, nerijetko pojedemo i zamjetnu količinu crva, u ovo vrijeme skupoće, zadovoljili smo i proteinske potrebe. Dakle trešnje su izvor vitamina A, B1, B3, B6, C i K, te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.

Vidite i sami da trešnja sadrži razne stvari koje se čak i na reciklažnim dvorištima otkupljuju po dobroj cijeni. Sve to, besplatno dobijemo ako se imamo hrabrosti popeti na stablo trešnje u susjedovom voćnjaku. Pazite, vaša trešnja nema sve te vitamine i minerale koje ima susjedova! A što je susjed više udaljen od vaše kuće- trešnje su kvalitetnije!

Ulovit će vas kad tad 😀

3. Prije ili poslije uhvatit će vas vlasnik trešnje i izvući vas za uši, pa ćete već u dječjoj dobi shvatiti da krađa nije ok. U vrijeme kad smo krali voće kao djeca, bilo je manje odraslih kradljivaca, pa se tako nameće zaključak da današnji političari svakako nisu krali susjedovo voće!

Očito je da su propustili odgojne lekcije koje se dobiju u vidu fasunga, čim razjareni susjed pozvoni tvojim roditeljima na vrata. Djeca koja su imala u sebi prekomjernu dozu inata, bahatosti ili nepoštovanja tuđe imovine, fakultativno su birala raditi sranje na marelici ili šljivi u voćnjaku onog dripca koji ih je tužio za trešnje.

Tada su dobili dopunu one prve kazne i to im je bio sasvim dostatno kao temelj za stvaranje osnovnih ljudskih vrijednosti. Vrijednosti koje su poslije kroz život kozmetički nadograđivali.

4. Ako je vaš klinac jedan od snalažljivih mangupa koji brine o zdravoj ishrani, sigurno će u neko doba svog odrastanja imati proljetnu rezidenciju u susjedovom voćnjaku i neminovno je da će vam ovaj pokucati na vrata.

Eto prilike da se upoznate s ljudima koji žive u susjedstvu! U današnje vrijeme susjedima ne znamo niti ime, a kamoli da pijemo skupa kavu. Zato je ovaj vid ustrojavanja društvene sinergije, od izuzetne važnosti. Dok vam susjed bude čitao bukvicu, vjerojatno ćete pocrveniti i dobiti tahikardiju.

Dakle evo nam i dobrobiti za cirkulaciju i srčane funkcije. Poslije ćete sve to zalizati kavicom i gemištom, jednim setom isprika i obećanjem da se nemio događaj neće ponoviti. Tada susjedu bude žao što je tužio, pa svečano objavi da slobodno dođete brati trešnje kad got želite! Jer će ionako propasti… Kužite igru? Na pomolu je jedno divno prijateljstvo, koje možete zahvaliti svojim vrckavim klincima.

U zimskim slasticama, čari ljetnih radosti

5. Trešnje odlično podnose smrzavanje, pa mogu poslužiti za zimski kompot, može se od njih napraviti odličan pekmez ili štrudl. Sok od trešanja je također vrlo zdrav i fin, pa sada kad imate dozvolu susjeda da legalno uberete voća koliko trebate! Nema razloga da se ne primite posla oko zimnice.

Naravno, voće za zimnicu ubrat ćete sami, jer vaši potomci imaju zadatak dalje širiti tražiti mogućnosti da se upoznate s ostalim susjedima. Sljedeće na redu su marelice! Tako će vam već sutra pokucati susjeda kod koje su preselili „Ured za posredovanje u dobrosusjedskim odnosima“.

Susjedova trešnja!

two red cherries on brown surface
Photo by Susanne Jutzeler, suju-foto on Pexels.com

6. Stablo trešnje je odličan stanovnik svakog dvorišta. Kad cvate, prelijepa je, a kad dozriju plodovi, lijepa je na drugačiji način, osim što je korisna. Nakon što plodovi odu, ostaje vam stablo koje čini prozračnu hladovinu u vrijeme ljetnih žega.

Pa imate odlično mjesto za roštiljanje sa susjedima s kojima su vas vaša djeca upoznala ovog proljeća. Pobrinite se da odnosi ne zamru, tako da vaš klinac redovito viđa susjeda pred kojim će mu pogled kliznuti po podu, a crvenilo navrijeti na obraze. To je odlična odgojna terapija. Ne brinite, malo neugode i osjećaja srama u dječjoj dobi je ljekovito.

7. Ekonomski učinak dobrosusjedskih odnosa je znatan, jer kilogram grčkih trešanja na tržnici trenutno stoji 50 kn, a talijanske su 35-40. Domaćih uopće nema, jer smo utvrdili da nam se ne isplati brati i prodavati svoje voće.

Radije biramo raditi za male plaće i uz loše uvjete rada, pa kao sva ostala „gospoda“, na tržnici kupovati uvozno voće. Uzmite u obzir još i da voće koje dugo putuje do vašeg stola, mora biti kemijski tretirano da bi izdržalo putovanje.

Dakle, ako ste pomno pročitali ovih 7 razloga i o njima razmislili, biti će vam dovoljno da nađete mjesto u dvorištu za barem jedno stablo trešnje.

Neki baner
Neki baner