Toxic, healing, self love, internet preach…& čuvajmo se krajnosti

Toxic, healing, self love…žarišni su pojmovi epidemije caption propovijedi. Internet pršti od virtualnih psihologa i life coucheva. I, to je ok. Napokon se progovara o nekim stvarima podvaljenim pod „normalno“. Napokon je počela neka vrsta javnog osvještavanja na određene teme. Međutim, čini mi se da se puno stvari prikazuje crno-bijelo, uz apsolutnost značenja. A, u real life teško da je išta apsolutno. Čuvajmo se krajnosti, rekli bi uravnoteženi.

Crno – bijelo: toxic vs healing

Termini toxic i healing su u epicentru gotovo svake dubokoumne životne teme. Što je samo pokazatelj da je većina, bila ili jest, zaglavljena u nekom začaranom disfunkcionalnom vrtlogu.

Na temelju tih svojih iskustva, svi imaju potrebu izreći neku svoju mudrost. I, zaista – toliko se mudrih i eye-opening rečenica može pročitati. Ali, sav te taj vanjski utjecaj TUĐIH iskustava, projiciran kroz ekran, može lako odvući na fake stranu stvari. Zaboraviš što su tvoje, a što tuđe istine.

Toksično je omiljena warning word u virtualnoj caption literaturi. S razlogom, naravno. Ali, filanje istom literaturom rezultirat će tim da gotovo svaki postupak proglasiš red flagom ili toxic traitom. U tom warning progovaranju o toksičnim obrascima dosta je stvari prikazano crno-bijelo.

I, kao da se usporedno s osvještavanjem, gubi i ona ljudskost u cijeloj priči. Ljudska ljudskost. Nesavršena i iskonska. Kao da treniramo da se međusobno prekrižimo brzinom skrolanja po ekranu. Crno-bijeli apsolutan način. Križić-kružić. Možda na ekranu. Not in real life.

Neki baner

Odanost, ljubav, samoljublje, prijateljstvo, healing

Odanost je predstavljena kao bezgrešna netaknuta priroda. Ljubav se predstavlja kao zrelost u partnerskim odnosima. Samoljublje se promovira kroz što veću konzumaciju XY proizvoda. Ili pak, kroz neki yoga course na brdašcu. S eteričnim uljima za mir. Prijateljstvo se napokon prizna i ako svatko ima svoj osobni prostor i vrijeme.

Shvatili smo važnost me timea. Sve drugo proglašeno je ovisnošću. Ljubomora i usporedbe, negativnosti ili lažne pozitivnosti u vrhu su zločina „probuđenih“ individualaca. Healing je termin koji koristimo dok se nosimo s čim god se treba nositi, a nije baš bilo ugodno. Veliki je boom internetskih gurua, savjetnika, i utjecaja. Što ima svoje pozitivne i negativne strane.

Naravno, opet sve ovisi o percepciji primatelja svih tih informacija. Hoćete li shvatiti doslovno, ili kroz svoj kontekst stvari, na vama je. Ako je na snazi doslovno shvaćanje, možete biti za čas izinfluensani do te mjere da izgubite svoj pojam o stvarima. Jer ste nafilani tuđim pojmovima koji ste pokupili kroz ekran. Sve to crno-bijelo predstavljanje možda zaslužuje i nešto dobre stare emotivne patetike. Pa, krenimo.

Odanost

Odanost? Odanost nije bezgrešnost. Nije jednako za nedostatak laži ili povrede. Odanost je možda obrazac koji podrazumijeva priznanje grešaka i failova, a ne njihovu eliminaciju.

Nemojmo jedni od drugih očekivati savršenstvo. Očekujmo priznanje nesavršenosti. Samim time i poštovanje sebe, druge strane. I, same ljudskosti. Čudnovato je kako laž mijenja svoju dimenziju priznanjem. Ono, kad se skupe muda i prizna se.

Zrela ljubav

Dalje. Možda mi ništa više ne cvili u ušima nego razdvajanje ljubavi na zrelu i nezrelu. Nekoliko failova. Razočarenja. Neuspjelih veza i odnosa. Škola na vlastitoj koži – kako se kaže, i eto nas. Vodiči za ljubav, potpuno osviješteni, širimo propovijedi o zrelosti u ljubavi.

Svi ti prikazi zrele ljubavi tjeraju me na zijevanje. I pomisao – pa kako vama nedostaje nezrelosti! Mladosti, vatre, života. Zaigranosti. Poleta. Romantike. Poteza. Scenarija. Filmskih gesta. Mnogi su zamijenili mir s dosadom. Mir je dragocjena atmosfera.

Toxic, healing, self love

brown steel letter b wall decor
Photo by cottonbro on Pexels.com

Ali, nemojmo je miješati sa čistom dosadom. Ljubav nema dob. Nema zrelost, ni nezrelost. Ljubav gori, živi i pokreće. Ljubav nije pomirba sa serviranim jer se na putu izgubila vjera u „nezrelu“ ideju ljubavi.

Djeca znaju što je ljubav, sigurna sam. Zaigranosti, znatiželje i elana nedostaje svoj toj zrelosti. Ubijanje romantičnih ljubavnih vizija i očekivanja nije formula za sretan odnos. Glorificiranje kompromisa i isforsiranih razgovora punih razumijevanja, također. Inače, svatko bi mogao biti sa svakim. A, iskre i ono što ne znamo opisati jest naposljetku, ono što nas najviše spaja. I, da – ponosno priznajem da sam „nezreli“ & romantični frik. Ne tražim ga, ali hvala na razumijevanju.

Zrelo partnerstvo

A, nazivanje svoje ljubavi partnerom ili partnericom? Ugh. Just don’t. Jesmo li osnovali tvrtku? Korporativnu organizaciju? Jesmo li sklopili ugovor i spremamo se na transakcije? Hoćemo li usiljeno sklapati kompromise? Hoćemo li se prilagođavati jedno drugom kroz stavke uspostavljenih članaka? Kako miješamo transakcije s odnosima (ti meni-ja tebi), tako i brkamo terminologiju iz 8-16 ureda s real life sh**.

Self love

Dalje. Self love. Voli sebe. Voli sebe. Prvo sebe jer kako ćeš druge, ako ne znaš sebe. Sve stoji. I, to fali svima. Međutim, tanka je granica samoljublja i narcisoidnosti. Puno je virtualnih captiona i na tu temu. Čuvajmo se krajnosti, rekli bi uravnoteženi.

BFF

Onda. Pravi prijatelj ovo, pravi prijatelj ono. Prijateljstvo svima znači različite stvari i teško može biti izgeneralizirano. Svi očekujemo nešto drugo od prijatelja i na taj način se i povezujemo. Keep your vision and let them show you their vision. And let there be connection. Iz nekog razloga, lakše mi je na engleskom. Možda sam izinfluensana.

Ljubomora

Prirodne ljudske emocije poput ljubomore, tuge, žalosti nisu ugodne, ali nisu ni zločin. Ostanimo iskreni prema sebi. I, dopustimo si svu tu negativu. Iskonsku, sirovu, surovu, ljudsku, grešnu ljudskost. Pa, sve je to za ljude. Samo – ne treba to postati baš cijeli životni mazohistični scenarij. Čuvajmo se krajnosti, rekli bi uravnoteženi.

Toxic healin, self love photo of a sign and eyeglasses on table
Photo by Binti Malu on Pexels.com

Healing

Healing triperi, kako ide? Podržavam maksimalno cijelu ideju, inspirirana i nadahnuta s istom maksimalno. Međutim, čini se da je lako zamijeniti idejnu srž termina healing s kompletnim otuđenjem sebe od okoline. Ono, otuđiš se u neki svoj bubble i tu ne mogu ni da te taknu. A, ti imaš svoj alibi zvan in the process of healing. A, odvija li se život u bubble-u ili vani, među svjetinom?

S druge strane, koliko god vremena treba da budeš spremna/an za svjetinu – uzmi ga. Tvoje je. Čuvajmo se krajnosti, rekli bi uravnoteženi. Ili pak, healing na drugi način. Drastični rezovi. Prekidi i raskidi. Kratke šiške. Preseljenje u drugu državu. Nova stranica. Knjiga. Biblioteka.

Neki baner

Jer si pročitala/o negdje da ne možeš ozdraviti u istoj okolini u kojoj si se razboljela/o. Ima nešto u tome. Ali, ne sve. Eno, neki su u zatvoru složili remek djela. Mindset nema veze s okolinom. Bar ne za svakog.

Čuvajmo se krajnosti

Uglavnom. Oduševljena sam što se napokon progovara o nekim stvarima. S kojima se mnogi od nas mogu i poistovjetiti. Razbijaju se mnogi tabui, rađa se neka nova svijest. Moć utjecaja i kanali za isto, nikad nisu bili veći ni jači. Nešto što nekog može maksimalno motivirati, drugog može maksimalno otuđiti od samog sebe. Stoga. Choose your influence wisely. I, kako bi rekli uravnoteženi – čuvajmo se krajnosti 😉                                                                                                                                                                   

Neki baner