Treba li pitati za ljubav?

Morala sam mu napomenuti da mi se treba javiti bar jednom kad je s prijateljima. Morala sam ga pitati voli li me? Rekla sam mu da mi treba posvetiti više vremena. Razgovarali smo o tome kako više ne izlazimo na spojeve i zaključili da bi trebali… Takvih i sličnih rečenica često čujemo u dugim vezama, brakovima i slično. Rekla bih da je dobro dok još netko primijeti da se udaljava, da se nešto treba učiniti, da se nijedan odnos ne uzima zdravo za gotovo… Ali treba znati granicu!

Pa da sumiramo. Ako moraš pitati za ljubav, nije ljubav. Ako moraš pitati je li nekome stalo, nije mu stalo. Ako moraš napominjati za poruku, poruka nije za tebe. Ako moraš tražiti pažnju, ne traži je.

Pretpostavke

Žene se često prevare u zaljubljenosti i nedostatak pažnje pripisuju muškoj osobnosti. Takvi su i ne ide drugačije. S druge strane i kad sa strane promatraju neke izuzetke iz toga svega, pitaju se kako one nisu te sretnice. A ne radi se o tome.

Radi se o tome da ne bi trebala tražiti pažnju tamo gdje te netko voli. Niti bilo kakve dokaze. Nisi tu da čitaš misli niti si tu da izvlačiš iz njega ono što drži u sebi. Ako drži u sebi opet je znak da mu nije dovoljno stalo. Gledaš ponašanje, gledaš djela. Kako odrastaš riječi gube na značaju. Nije smak svijeta ako te ne voli. Gore je ako moliš da te voli. Ako tražiš načine da ti on to dokaže već je vrijeme da odeš.

Može biti nezreo ili zatvoren, ali ljubav sve to pobjeđuje i ako nije sad, neće ni kasnije. Promjene rijetko dolaze. I ne zanosi se s tim da ćeš ti biti ta koja će ga promijeniti. Počela si davati srce i nije išlo. Dala si srce i opet nije išlo.

Neki baner

Ljubav je jednostavna, sve ostalo je komplicirano

Gubiš sebe, a oni ostaju isti kakvi su bili. I onda se pitaš čemu i je li vrijedno. Naravno da nije. Ali nekad kasno shvatimo da nije. Zato ne traži ljubav i ne podsjećaju nekoga da si tu. Naći ćeš nekoga tko će znati da si tu. Nekoga koji će učiniti da poruke ne čekaš i da pažnju ne tražiš.

Ljubav bi trebala biti jednostavna sama po sebi. Kažu da je mi ljudi kompliciramo. Ima i u tom istine. Zašto bi se svađali ako želiš da ti se javi dok je s društvom samo da ti pokaže da misli na tebe?

Njemu sitnica, tebi mnogo i dobro je. No često kod napominjanja tih i sličnih stvari ispadneš nepovjerljiva, posesivna i sl. Jesi li? Zašto ne vidi da samo tražiš trunku pažnje? Koju možda ne bi ni trebala tražiti. Poruku koju bi dobila bez da pitaš za nju, negdje drugo. A ti je želiš baš tu.
Šetnju na koju bi ti odgovorila, a ne za koju bi trebala nagovarati. Spoj koji bi te iznenadio jer je sam smislio da vam treba svježine u vezi.

Treba znati granice. Svoje, njegove, vaše. Treba znati kad ljubav nije to da moliš, da nagovaraš, da umireš. Treba znati da ljubav zahtijeva obostrani trud i da bez oboje može vrlo lako nestati.

Trebaš cijeniti sebe. Znati kada se vrijedi boriti, a kada treba odustati. Nije sramota okrenuti se i otići ako si samo ti ta koja daje sebe. A drugu stranu vučeš za rukav…

Treba li pitati za ljubav?,   crop loving couple kissing at home
Photo by Анна Хазова on Pexels.com

Ne podsjećaj nikoga da si tu tko to sam ne vidi. Ne podsjećaj nikoga da si ljubav tko to ne osjeti. Izgubiti ćeš se, njega nećeš zadržati. A najgore je kad izgubiš sebe. Ljubav prema sebi teže nađe pun natrag. Lakše ćeš preboljeti ljubav koju izgubiš prema njemu.

Čekaj ljubav koja zna da si dovoljna. Da si tu i kad si previše i kad si premalo. Čekaj poruke i spojeve na koje ne trebaš podsjećati. Najvažnije od svega, čekaj ispunjenu sebe.

Neki baner