Trilikum…

Morala sam ovo napisati. Ma zapravo nisam, željela sam… ovo je trilogija o tri mlade žene koje su istih godina ali oprečne, potpuno različite, prilično kurčevite i nadasve svojeglave. Dragi Bog im ne može udovoljiti, iako se trudi. Tvrdoglavo tjeraju svoju i ne posustaju čak niti kad sve govori u prilog tome da bi trebale. Nikako i nikad ne bi čovjek rekao da imaju dodirnih točaka, ali ih imaju.

Na istu stvar uvijek gledaju na tri načina, na isti događaj uvijek imaju tri različita komentara, isti okus dožive u tri dimenzije, a istog čovjeka vide iz tri totalno različita kuta. Sve su stare oko tridesetak i sve su ponekad zrele kao da im je pedeset, a ponekad neozbiljne i vrckave kao da imaju po deset. Vode tri različita načina života, žive u tri potpuno različite porodice, u različitim gradovima čak i državama, nisu iste vjere niti istog svjetonazora. Po svim prirodnim zakonima, nemaju ništa zajedničko, međutim ipak…piju ponekad zajedno kavu, potraže jedna drugu kad žele pričati, savjetuju se međusobno kad im gori pod petama, čuvaju jedna drugu i obično se dvije ljute na treću čim nađu valjani razlog.

Dopuštaju jedna drugoj puno više nego bi dopustile nekom drugom. Vidjela sam mnoge njihove mijene i emocije, poneku sitnu ljudsku zločestoćicu i ogromnu dobrotu, nešto malo tuge i puno njihovih osmjeha, ali nikad baš nikad nisam vidjela niti najmanji tračak onih ružnih osobina za koje se optužuje današnje žene. Nisu prijetvorne, ne zavide, ne podmeću, ne tračaju, ne osvećuju se…no, ponekad mrvicu manipuliraju i to samo zato da bismo mi koji imamo privilegiju živjeti i raditi blizu njih, znali da su stvarne žene. One su tri mlade dame koje su predložak zdravog ženskog prijateljstva, primjer ljudske ljubavi za bližnjega i tri hodajuće nevolje. Nikad ne znaš u kojem smjeru idu, kamo se vraćaju, što bi mogle odlučiti ili što bi im moglo pasti na pamet, ali nešto uvijek znaš- sve što odluče, provest će u djelo prije ili kasnije.

Natrljat će nos jedna drugoj na svakoj kavi, voljet će se do smrti, pomagati si i biti lojalne svaka svakoj. One su trio fantastikus, nenadjebiva nakupina žena iz snova ili iz predvorja pakla (kako kada) i u isto vrijeme tri predivne tople ljudske duše. Ne čuju se često, popiju tek nekoliko zajedničkih kava godišnje, ne pričaju svaki dan i nemaju potrebu pretresati svaki svoj udisaj i izdisaj, ali sve tri znaju koga će potražiti ako žele plakati ili se do suza smijati. One su sve što ti treba i sve što ne želiš, sve su o čemu maštaš i sve čega se bojiš. One su Orhideja, Ruža i Magnolija.

Neki baner

To be continued…

Viktorija Herak

Neki baner