Život u paklu anoreksije

Svi mi imamo neke stvari koje bismo voljeli promijeniti na sebi. Živimo svoje dobre i loše dane. Borimo se sa svojim kompleksima i tjelesnim i mentalnim promjenama. Mnogo je teže kada naša podsvijest vrišti iznutra i šalje mozgu opasne poruke. Debela si! Ružna si! Bezvrijedna si! Mozak i psiha djevojke ili žene se suočava s agonijom i želi nešto poduzeti. Nažalost, bira pogrešno rješenje, ona prestaje jesti.

Hrana mi nije potrebna

Anoreksija je psihološki poremećaj jedenja i može biti potencijalno opasna po život i zdravlje, stoga je važno da obitelj i prijatelji navrijeme prepoznaju rane simptome ove bolesti koja razara dušu i tijelo.

Iako je u središtu bolesti prestanak unošenja obroka u organizam, anoreksija svoje korijene ima u umu. Njen cilj je uvjeriti osobu da ima prekomjernu težinu. Osobe koje imaju anoreksiju, kasno se suočavaju s problemom prihvaćanja bolesti. Uglavnom negiraju ili imaju izliku da vode zdrav život. Naime, neki od oboljelih idu u teretanu, šeću, trče i bave se sportom.

Kako prepoznati anoreksiju

Ako neka od vaših prijateljica, sestra ili kolegica ima pretjeran strah od debljanja, ako odbija jesti s vama, ako se žali na izostanak menstruacije,, ako stalno mjeri težinu ili ako je stalno umorna ili joj se spava šalje prve alarme za pomoć. Sve su to rani simptomi bolesti.

Jači uzroci su depresija, povlačenje u sebe, samoozljeđivanje i uzimanje laksativa i drugih opasnih doza lijekova za mršavljenje.

Neki baner

Važno je imati mnogo razumijevanja za te djevojke jer od anoreksije može oboljeti bilo koja djevojka.

Uzroci anoreksije još uvijek nisu jasno definirani. Osobe koje boluju od anoreksije mogu veoma uspješno prikrivati svoje teško stanje ili mogu biti veoma vješte u obrazloženju svog životnog stila. Njihovi prijatelji i obitelj povjeruju u njihove argumente. Anoreksiju može imati djevojka koja je patila od obiteljskog zlostavljanja do djevojke koja je pretjerala s dijetama.

Iza straha od debljanja su potisnute mnoge neizgovorene traume

Strah od debljine i kriva percepcija tjelesnog izgleda je zajednički nazivnik za sve oboljele od anoreksije. Njihov najveći strah je dobivanje tjelesne težine. Psiholozi tvrde da se iza tog straha kriju ostali strahovi, nesigurnost, depresija, usamljenost, potištenost i strah od neprihvaćanja okoline. ozbiljnije traume su psihičko, seksualno i fizičko zlostavljanje te proživljene životne traume i tragedije.

Život u paklu anoreksije 

woman in black tank top and black shorts sitting on brown wooden bench
Photo by Yaroslav Shuraev on Pexels.com

Za anoreksiju ne postoji trajno rješenje

Važno je znati da je proces oporavka dugotrajan, ali moguć. Jedna od najgorih stvari je što ova opaka bolest napada mlade tinejdžerice koje se identificiraju sa slavnim osobama iz medija. Naime, sve ovisi u kojem se stadiju bolest otkrije.

Ponekad može doći do zastoja vitalnih organa. Anoreksija može uzrokovati nastanak fizičkih oboljenja, gubitak kose, ispadanje zubi, pucanje noktiju, iskrivljenost kostiju. Ako se osoba oboljela od anoreksije stalno povređuje, neophodna je hospitalizacija. Lakše oboljele osobe se moraju savjetovati sa psiholozima i nutricionistima koji će im pomoći u gradnji samopouzdanja.

Smrt Isabel Caro

Francuska manekenka Isabel Caro je umrla od posljedica anoreksija s nepunih trideset godina. Kako bi upozorila na strašne posljedice bolesti, Isabel je pozirala pred slavnim fotografom Oliverom Toscanijem.

Isabel je imala samo 31 kilogram na metar i 64 centimetra visine. U trenutku kampanje protiv anoreksije Isabel je izjavila „Predugo sam se skrivala i pokrivala. Sad se želim pokazati bez straha, iako znam da moje tijelo izaziva odbojnost. Želim se oporaviti jer volim život i bogatstvo koje pruža. Jednako tako, želja mi je upozoriti mlade na sve opasnosti ove bolesti.“

Život, aktivizam i smrt mlade manekenke šalju snažnu poruku da se ova strahota nikada više ne ponovi.

Neki baner