Biti sretna a singl? Da! Niti tražim niti čekam muškarca

Biti singl nije sentimentalni status: opisuje stvarnost osobe koja prolazi određenu fazu svog života, bez potrebe da bilo što čeka i bez pritiska da nekoga traži.

Iako većina studija podržava ideju da su oženjeni ljudi uglavnom sretniji od slobodnih, isto istraživanje ukazuje i na druge aspekte: najispunjeniji parovi su oni u kojima su supružnici dobri suputnici i izvrsni životni partneri. Također treba dodati da je uobičajeno družiti se s različitim ljudima dok ne upoznate (ili ne) pravu osobu.

Niti gledam niti čekam: živim sama, jer sam izabrala posvetiti se sebi, jer mi ne treba partner da bih shvatila što je sreća.

Očito je zaista da nam emotivni odnosi mogu donijeti najuzvišeniju sreću ili nas natjerati da okusimo najgorče razočaranje. Bez sumnje, ljubav zaslužuje da se živi; međutim, uopće nije zdravo učiniti ljubav našim jedinim razlogom za postojanje.

Sreća, blagostanje i ravnoteža moraju se roditi u nama, oni su neprolazni žar koji nas vodi kroz život. I kada smo sami i kada koračamo s nekim ruku pod ruku.

Neki baner

“Biti singl” kao društveni status

Nedavno su mediji širom svijeta objavili naslov vijesti “Preostale žene u Kini”. U ovoj jasno tradicionalnoj i patrijarhalnoj zemlji politika jednog djeteta se promijenila: sada motori napretka zahtijevaju više radne snage; to podrazumijeva da žene moraju ispuniti svoju ulogu rodilje i majke.

Ako je djevojka starija od 25 godina i još uvijek nema muža, tada se ona i njena obitelj prijavljuju državi.

Ove mlade žene dobivaju nadimak „Sheng Nu“, ili “ostale žene” i primorane su biti dio nekakvog tržišnog svijeta u potrazi za prinudnom vezom. Međutim, mnoge od tih djevojaka već su pokazale da se žele osloboditi ove tradicije. One brane svoju djevojačku ulogu i prije svega se bore za svoju individualnost, koja se kosi s političkim kontekstom njihove zemlje.

Biti sretna a singl?

bench fashion man love
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

U stvari, nije neophodno putovati u Kinu da bismo primijetili postojanje ovih koncepata: čak i u kontekstima koji su nam geografski bliži, takve ideje su manje očigledne, ali podjednako prisutne.

Samci se možda neće smatrati „ostacima“, ali se ipak smatraju nekompletnima. U stvari, u mnogim kulturama se samac s 40 godina doživljava kao osobni neuspjeh.

Sretno singl!

Prije nekoliko godina akademsku zajednicu je šokirao članak koji je nametnuo izraz “sretno sam”, jer se desetljećima nametalo mišljenje i uvjerenje da je sreća povezana s emotivnom vezom, partnerstvom i zajedništvom, ali stiglo je vrijeme kad se sreća treba prepustiti pojedincu koji sam za sebe odlučuje što želi. A to nije uvijek partnerski život.

Ima istine u ovim riječima:

Ponekad je usamljenost cijena slobode i ona nas uči više od bilo kojeg društva.

La mente e meravigliosa

Neki baner