Često podcjenjujemo snagu seksa

Utjecaj seksa na brak, u svim slojevima, djeluje snažnije nego smo svjesni.

Ma koliko god se ovo što ću reći učinilo površnim na tren; postoje situacije kada ništa par (i njegovu komunikaciju) kroz petnaest minuta ne može povezati i opustiti brže i moćnije od seksa.

Jasno da je seks tek jedna od stavki braka, i da smo se željeli oženiti penisom živjele bi s vibratorima i vibracijskim jajima, a ne parnim glačalom za uredske košulje koje vlasnik penisa nosi svakim danom osim četvrtkom kada u Lidlu kupuje alat. Jasno i da nam muškarac koji nas u krevetu dovodi do ludila ni na tren ne bi padao na pamet ako nismo i kompatibilni i bliski u puno važnijih, obiteljskih i životnih sfera ili ako nemamo emociju prema njemu niti ga zamišljamo kao životnog suputnika, ma kakva god njegova ljuljačka ili igračka bila.

Ne treba nam MasterChef sexa ako nismo zaista i životni partneri i ne dijelimo rado trosjed na kraju dana, vino ili šetnje… osim ako ni ne želimo dublju vezu. To je druga stvar. Sve to drži vodu i seks je samo jedna stavka… međutim, želim ukazati na nešto drugo.

Ako je seks moguć, a nisu nam se ispriječili dani u mjeseci ili nešto drugo fizičke naravi – tada izbjegavanje seksa odnosno zanemarivanje važnosti planiranja i organiziranja vremena za seks – polako i sigurno čini nas strancima ili cimerima.

Neki baner

Osobito mislim na dugogodišnje i bračne veze.

Važnost dejta, ili mi-vremena nikada ne smije ostati zanemarena. Baš tada kada imamo jako puno posla, djece, briga, zamrznutu ledenicu… vrijeme je da ne izbjegavamo seks i da stavljamo uvijek nas na prvo mjesto. Olako shvaćamo seks i kakvu on razliku čini u odnosu, pa već u idućem trenutku imamo tek frenda, a ne više i ljubavnika. Seks nas zbliži, otopi neki led u prvom sloju ispod kože i oko živčanih završetaka, stvara tim, muškarca muškarcem, ženu ženom, a svakog da se osjeća bolje u svojoj koži, licu, glasu, stasu, šalici kave. On odjednom izgleda naspavan, smije se glasnije, puno briga manje ima nad glavom, glas mu je dublji, biceps napuhaniji, serotonin divlja… Ona najednom zavodi bokovima, oblači štikle, radi kolač, stavlja ruž, ne smeta ju vriska djece… Druga kuća, drugi ljudi. Hm. Kako snažan detoks.

Poznajem parove koji redovito imaju odnose, a jasno vidimo i koji nemaju, nažalost. Ono što je kod parova koji redovito imaju odnose primjetno; jest da se više smiju i zafrkavaju, među sobom i s drugima… imaju puno više planova i tema, zajedničke interese ili hobije, spontano se dodiruju dok sijede na kavi za stolom s drugim parovima.

Možda se drže za ruku, možda se dotaknu po kosi, gurkaju u šali, on drži ruku na njenom koljenu, lako se dogovaraju gdje ići, što iz jelovnika naručiti, ne psuju u vožnji zbog svake sitnice. Ta ruka na koljenu u restoranu je ponekad snažnija intimnost i ležernost od bilo kojeg svadbenog plesa. Oni vole biti zajedno, voziti se, ići na ljetovanje, ličiti zidove svoje spavaonice ili podrezivati travicu u vrtlu. U njih ne primijetimo krute zagrljaje.

Kvalitetan seks povezuje

Seks povezuje na jedinstven način, ali i otuđuje na frustrirajuć i tužan način. Sve postaje kompliciranije, a svake traperice odjednom joj ne stoje baš u guzama, polude jedno na drugo zbog toga što mu je nešto ispalo na pod, što je ona zaboravila punjač…

Kada se na svadbama nakon prvog plesa pozovu uzvanici na plesni podij, točno se osjeti kojih dvoje se osjeća udobno u sporom plesu- ne podižu ramena, ne sklanjaju pogled, te se vidi i kojih dvoje će nakon što odrade ples sjesti za stol do završetka svadbe.

Isto tako, primijetite, koliko je nisko muškarcu ruka na leđima žene dok pleše s njom, a koliko daleko je njena lijeva ruka daleko od njegova lica ili potiljka. Nekom nisko skoro do stražnjice, možda čak i na njoj ili na bokovima. Nekom visoko i kruto kod lopatica, i jednom i drugom neudobno. Njen dlan je možda na njegovom licu, uhu, vratu ili nespretno kod lakta.

Naša tijela komuniciraju i pozivaju se.

Poznajem par koji povremeno ima žustre svađe i rasprave. U braku su 15 godina i oduvijek je tako. Budu u takvoj atmosferi i po tri dana. Međutim, njihov sistem je da seks tada ne smije patiti i da se pred ljudima ne pokaže problem. Primjerice, otputuju s prijateljima ako je to unaprijed dogovoreno i na putovanju se ponašaju kao da su mladenci, ne gube vrijeme dakle, a žustru temu potpuno odlože za povratak. Imaju vrijeme za raspravu, imaju pravilo ne spominjanja razvoda i šifre koju koriste kada su u društvu, te pravilo da ako im se vodi ljubav isključe problem za to vrijeme.

Ustvari, danas shvaćam da je to jedan od najgenijalnijih, najelegantnijih i najiskrenijih odnosa/parova oko mene. Svatko pronađe svoj stil. Važno je samo nikada ne koristiti seks kao oružje niti ikog kažnjavati prestankom vođenja ljubavi.

Parovi koji redovito imaju odnose – uvelike lakše prolaze kroz životne oluje

Kroz sukobe, nesporazume i izazove. A imaju ih i oni kao i svi ostali.

Nježniji su jedan prema drugom, njihova tijela imaju nevidljive dogovore i poštovanje, požudu koja se podrazumijeva i namiriše i želju koja ne dozvoljava da prolaze sati i dani bez zagrljaja ili bilo kakve intimnosti, ne daju da se odnos narušava. Svaki zagrljaj nam ojača imunitet. A seks… tko je ikada teško zaspao nakon seksa, imao loš doručak nakon seksa.

Za vrijeme kave sa ženskim društvom jedna je spomenula da je bila još gola kada smo zvali da krene. Ljeto je i vruće, po kući hoda u vešu, spava u gaćicama… Druga je pocrvenjela i začudila se kako to. „Pa ne šetam gola pred susjedom?“. Ne pitate se koja ima (zdrave) odnose.

Nakon nekog vremena naša tijela se jedno uz drugo zaborave osjećati kao kod kuće i ništa tu ranu ne može izliječiti kao dobri stari seks.

Photo by We-Vibe WOW Tech on Unsplash

Bez seksa nismo partneri, već samo cimeri

Seks je jedina razlika braka i divnog prijateljstva i suradnje među cimerima. Zbog seksa se naša ljubav osjeća još življa i punokrvnija, a nas zbližava upravo to što zajedno dijelimo i pružamo si taj užitak.

Seks ne smije nikada biti žrtvovan zbog ostalih izazova, dapače… tada on i jest resurs za snagu. Prelako je shvaćen i prečesto žrtvovan, a toliko nam olakšava život i povezuje partnere jednom kada to shvatimo.

Ni hrana nam nije najvažnija u danu, pa opet bez nje ne možemo i ne moramo se kažnjavati glađu jer imamo previše obaveza, stresa, žurbe. Tada moramo još kvalitetnije jesti 😉

Vana Kovačić

Neki baner
Neki baner