Dan žena – mnogo je više razloga za pobunu, nego za slavlje

8 je mart dan kada bi istinski trebali slaviti žensku snagu, ljepotu i napredak u svakom aspektu.

8 je mart, a nikada više društvo nije bilo zatrovano diskriminacijom, predrasudama i mizoginijom.

8 je mart a statistika je neumoljiva, broj ubijenih, silovanih i zlostavljanih žena rapidno raste. Simbolično se žene daruju karanfilima i ružama koje bi trebale biti isprika društva za udarce, poniženja, neugodna pipkanja, dobacivanja, ucjene i prijetnje.

8 je mart šefovi, poslodavci i kolege će čestitati svojim kolegicama i na stol im ostaviti slatkiše. Hoće li to biti isprika za neugodna pitanja na razgovorima za posao, o osnivanju obitelji, kad će zatrudnjeti? Hoće li sladak okus bombonjere zasladiti gorčinu u želucu nakon što je kolega umjesto nje dobio povišicu i promaknuće dok je ona plasirala ideje i radila prekovremeno? Koliko još staklenih plafona trebamo probiti?

8 je mart, hoće li večera sa ženskim društvom i pjesma, izbrisati sjećanja na ogovaranja upućena njoj zbog toga kako se obukla, zašto se nije udala, zašto ju je muž ostavio i jadna djeca s njom, šta će biti s njima? S tim društvom slavi iz pristojnosti jer su dio njenog susjedstva, rodbine ili bliže obitelji.

Neki baner

8 je mart i mi smo poražene više no ikad

8 je mart a neki saborski zastupnici tretiraju maternicu kao objekt rasprave da bi potkrijepili svoje tkz moralne argumente i vrijednosti. Naša tijela nisu ratišta za skupljanje političkih poena.

8 je mart a o menstruaciji, postporođajnoj depresiji, abortusu, spontanim pobačajima, ženskim bolestima,orgazmu i menopauzi se još uvijek šuti ili tiho govori.

8 je mart a žene su zatvorene u sigurnim kućama u strahu od nasilnika, dok se njihovoj djeci rugaju u školi i s podsmijehom ih pitaju kako je bilo u toj sigurnoj kući.

8 je mart a odgovor zašto žene šute o nasilju počiva u nepovjerenju u sustav koji počinje brutalnim policijskim ispitivanjem o tome što je ona krivo napravila a završava s potencijalnom rizikom da predator bude oslobođen. S naglaskom da žrtva rodno zasnovanog nasilja mora platiti troškove parnice.

8 je mart, a nikad više nisu frcali komentari pune mržnje i osude prema ženama koje su prijavile nasilje i koje anonimno ili javno govore o tome.  Prema negativnim komentarima one  su sve to izmislile jer su frustrirane ili se žele osvetiti.

8 je mart a svjetske statistike pokazuju da djevojčice više rade kućanske poslove nego što su posvećene školovanju.

Photo by Caleb George on Unsplash

8 je mart a napredak u društvu u 21 stoljeću predstavlja izbor žene za potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

8 je mart i…

Nikada nije kasno da se probudimo i osvijestimo. Ovaj dan nas treba podsjetiti na neumornu borbu svih aktivistkinja koje nisu odustale ni kad je bilo najteže i najgore. Ovaj dan predstavlja borbu za slobodu punog ženskog izražavanja svih mogućnosti i prilika u svakom, ali baš SVAKOM području. Bez kočnica i prepreka.

Neki baner