Djevičanstvo koje ovo društvo treba

Djevičanstvo u koje nema sumnje.’ Slogan je kampanje jedne istarske tvrtke za maslinovo ulje. Naravno, feminističke stranice reagirale su na način da su prišile tom sloganu etiketu #seksizam. Veliki znalci uljarstva i industrije ističu pak da je isti slogan isključivo vezan za kakvoću ulja i nema nikakve poveznice sa ženskim djevičanstvom. Što je istarska uljara uistinu htjela reći ili postići, ne znam. Ali, svakako, takve dvosmislene poruke i marketinški trikovi u 2021. godini trebali bi biti nedopustivi.

Štuje li ovo društvo djevičanstvo? Želi li ovo društvo krv na plahtama kao još jedan kriterij po kojem će suditi ženama? Želi li krv na plahtama dok istovremeno krv koju žena prolije svaki mjesec stavlja pod rubriku #tabu?

Zanimljivo da se djevičanstvo mjeri samo kod žena. Žene se rastavlja na svetost i bludništvo. Bludništvo za koje muškarcima ovo društvo plješće. Navija i čestita. Još jedan društveni konstrukt među morem njih koji ženu smještaju u pozadinu muškog privilegiranog vladanja.

Dakle, ne vrti se sve oko penisa. A žensko međunožje njeno je vlasništvo i ne treba ničije osude i presude. A, kamo li odobrenja.

Jedino djevičanstvo u koje nema sumnje umno je djevičanstvo prevelikog broja pojedinaca ovog društva. Izgleda da se svi raspoloživi pretinci uma ne koriste i ostat će djevičanski netaknuti zauvijek. Krajnje je vrijeme da taj umni zatvor ovog društva obavi svoju veliku nuždu i počine razmišljati sa malo šireg svjetonazorskog spektra.

Mrziteljice. Frustrirane feministikinje. Danas je svaka sitnica proglašena kao zlostavljanje i nejednakost. Kažu internetski trolovi. Upravo to me potaknulo da urlam još glasnije  i stvaram još više na spomenutoj tematici.

Neki baner

Propušteni vrhunci

Ne postoji mala žena. Postoji samo neostvarena žena. Žena koju su uvjerili da na ovom svijetu nema mjesta za njenu veličinu. Žena nad koju je ovo društvo sasulo sjene privilegiranih veličina muškog roda. Dokaži jesi li dovoljno dobra. Naravno, kroz njihovo zadovoljstvo. I odobrenje. Prihvati, trpi i nastavi niz. Daj se prilagodi. Uklopi. Situaciji. Truleži.

Nerijetko viđam i svjedočim vezama, brakovima, odnosima u kojima se ona pita je li dovoljno dobra? Istovremeno, niti tren ne zahtijevajući da on bude dovoljno dobar za nju. Od kreveta do ne fizičkih doticaja.

Pitaš kak je bilo, suzdržavam se od smijeha

Super lover men ispo totalni amater

Kajem se – trebala sam znat da je preda mnom blefer

Ne srce to nije bilo cijelu noć

I to nije bilo do jaja

Bilo je 10 minuta

I nisi niš obavio do kraja

Elemental – Romantika

Ako ste nezadovoljne, urlajte. Od privatnih do poslovnih doticaja. Kad ćemo shvatiti da su ženski vrhunci, u svakom smislu te riječi, jednako važni i bitni? Kao sve podcijenjeno u životu, žene su istrenirane da dokazuju svoju vrijednost. Umjesto da se ista podrazumijeva. Umjesto da zahtijevaju poštovanje koje im pripada od rođenja.

Nismo rođene da zadovoljimo. Rođene smo i da budemo zadovoljene. Zar nije dosta, pitam se? Zar nije vrijeme da svaka od nas shvati te razlike osobno i da im se ne pokorava pasivno s floskulom tako mora biti? Zar nije vrijeme da svaka od nas djeluje otporom na sve to? Ma koliko god bile prozvane zbog tog.  

djevičanstvo

Zvijeri od žena

Postoje već te žene koje znaju reći ne. Čiji glas je glas zvijeri koji pruža glasan i jasan otpor svemu što ovo društvo uporno pokušava servirati svakoj od nas. Te žene nerijetko prozvane su teškima. Zeznute su. Neprilagođene. Agresivne. Zastrašujuće. Divlje. Neotesane. Predivnih li epiteta. Ali, i u ludnici jedino doktor izgleda ludo, zar ne?

Moram ti reći, odlično mi izgledaš, rekao je.

Otopila se. Ali u vlastitom sarkazmu dok mu je odgovarala:

Hvala ti, sad mogu mirno umrijeti.

Jedno je dobronamjerni kompliment. Drugo su presude neadekvatnog časnog suda. A, ovo je bila istinita priča.

Umjesto Žuje, što kažeš da ti postaneš zakon?

Često susrećem predivne žene nesvjesne svoje ljepote i mogućnosti. Žene koje su stalno u žudnji za tuđim, nažalost najčešće – muškim odobravanjem. Pa pitam, koliko često se trudite biti savršene za onog ispred sebe? Dok istovremeno nimalo ne obraćate pažnju na njegovo nesavršenstvo?

Ni slučajno da postoji koja dlaka, kilogram viška ili manjka. Dok oni slobodno šire svoje muške mirise. Dok oni poticajno grade svoju debelokožnost. Dok oni slobodno plivaju u bazenu slobode, opasani luftićem često poznatim kao #žujajezakon. Ljepota žene ne očituje se kroz pogled muških očiju. Ljepota žene očituje se u njenim očima. U njenoj sposobnosti. U njenom stavu. U njenoj moći.

O, kad bi svaka od nas to obgrlila. Vrijednost žene očituje se isključivo i jedino u njoj samoj. Nije tu potrebno ničije odobravanje ni pljesak. Potrebno je samopoštovanje i njena spoznaja sama sebe.

djevičanstvo

Tako ne mora biti

Jedino što mogu poželjeti da ostane djevičansko u ovom društvu jest namjera žene da ostvari sve svoje vrhunce. Sve. Svoje. Vrhunce.

Toj namjeri želim da ostane sveta i netaknuta. Ustrajna, uporna i ostvariva. To je jedino djevičanstvo potrebno ovom društvu.

Svaka koja se ne smanjuje pred ikim, nada je svake od nas. Srušimo te gluposti konkurencije i započnimo suradnju. Gore od nejednakosti kojima smo suočene, jedino su gore predrasude koje bacamo jedna na drugu.

Neki baner

Poduzetnice, kućanice, šminkerice, alternativke, sportašice, umjetnice, znanstvenice – sve bismo trebale stajati rame uz rame. Ne za usporedbu. Već za suradnju.

Ženska veličina drugoj ženi samo je vjetar u leđa. Ako neka stoji ispred vas, pogurnite ju još dalje. Ako ste vi ta koja stojite ispred, pružite ruku i povucite ovu iza sebe. Pa neka bude što više zvijeri od žena. Budite neprilagodljive. Bez ispričavanja. Budite djevičanski nepokolobljive. Budite divlje. Ma budite skandalozne.

Neki baner