Dom iz snova: Sitnice koje udobnost znače

Kuća puna sitnica koje zrače ljupkošću i lepotom, a opet su praktične i korisne – zar to nije dom iz snova? Nikad kao poslednja dva meseca u samoizlolaciji nije postalo jasno koliko je neophodno da nam dom bude utočište.

Bez obzira na to u kom stilu ste uredili enterijer i eksterijer svoje kuće, postoje neki detalji koji će pomoći da se osećate komfornije i zadovoljnije. Pogledajte nekoliko predloga koji će učiniti da vaša kuća i bašta postanu prava oaza mira za vas i vašu porodicu.

Ukrasite ulazna vrata

Počnite od ulaznih vrata. Njihov izgled je ogledalo celog doma, te se potrudite da prilikom ukrašavanja ostavite svoj lični pečat. Ideja za deokraciju je bezbroj: možete ofarbati vrata u novu boju, upotrebiti neki novi materijal (postaviti ukrasne elemente od kovanog gvožđa na mlečno staklo, na primer), postaviti broj kuće nekog zanimljivog dizajna, zameniti kvaku ili postaviti ukrasnu saksiju. Simpatični će biti i venčići sa znakom dobrodošlice ili možda otirač sa natpisom „Keep Calm And Come In“! Neka to bude nešto originalno i što će vam izmamiti osmeh svaki put kad se vraćate svojoj kući.

Stilizujte stare boce

Ako imate bilo kakve stare neobične boce za vino ili bilo koju drugu vrstu pića, nemojte ih bacati. Možete ih koristiti u razne svrhe kod kuće, primera radi, kao vaze. Pored toga, boce poput ovih lako se mogu ukrasiti perlicama ili nekom jarkom bojom i koristiti kao ukras za rođendansko ili neko drugo slavlje. U providnu flašu možete ubaciti poruku na masnom papiru, uvezanu satenskom vrpcom i tako dobiti romantičan ukras za dnevnu ili spavaću sobu.

Neki baner

Ne zaboravite na cveće

Romantično, veselo, raznobojno ili u dve boje, cveće u domu i u bašti daće posebnu notu života i topline. Ruže, narcisi, lale, ljubičice ili bilo koje drugo cveće koje volite posadite uz dvorišnu ogradu ili napravite posebno izdvojene leje. Baštovanstvo kao hobi ne samo da umiruje, već i za rezultat ima prelep mirišljavi kutak koji će vašem domu i te kako dati dodatnu dozu šarma.

cveće
Foto: Pixabay.com

Ono što je najlepše u svemu jeste što cvećem iz svoje bašte možete urkasiti i unutrašnjost doma. Ukoliko ga postavite u raznim uglovima kuće – na stočićima, prozorima i komodama, efekat će biti očigledan.

Ne ukrašavajte prostorije cvećem samo kada nešto proslavljate, neka svaki dan bude u znaku svečanosti upravo zahvaljujući cveću.

Osvežite stari nameštaj – bojama!

Nameštaj vremenom stari, boja bledi, a mebl na kauču se pohaba. Možda vam je žao da bacite stolicu za ljuljanje koju vam je poklonila baka ili policu koju čuvate od studentskih dana. Zašto ne biste probali da osvežite stare komade nameštaja bojenjem ili lakiranjem? Ovo je odlična prilika da čak i poprilično oštećene elemente oporavite ili uklopite u novi dizajn svoje kuće. Oni najhrabriji mogu se odlučiti za pastelne ili jarke boje ili za neku posebnu tehniku dekorisanja kao što je, primera radi, dekupaž.

Poštujte „pravilo trojke“

Suština “pravila trojke” koje primenjuju dizajneri sastoji se u kombinovanju tri objekta različitih oblika, boja ili veličina u jednoj kompoziciji. Na primer, na sto možete staviti vazu, statuu i sveću. Ovde, naravno, postoji bezbroj mogućnosti za samoizražavanje. Budite sigurni da se kompozicija uklapa u stil prostorije i celog doma, te da ste postavili samo one predmete koje zaista volite i koji su vam dragi.

Izaberite neobičan raspored knjiga na policama

Premda je uobičajeno da se knjige postavljaju vertikalno na police, ukoliko isprobate neku drugu varijantu primetićete koliko se atmosfera u sobi može promeniti. Neka i ovo bude još jedna odlika vašeg životnog stila. Ne plašite se eksperimentisanja! Promenite smer ređanja u horizontalni, na primer ili dodajte još neke predmete uz knjige. Možda je to neka masivna bronzana figura, ramovi za fotografije, vaza sa cvećem ili neobični svećnjak. Postavite gramofon i ploče uz knjige i razbijte krut i monoton sistem. Umesto očekivanog napravite jedinstven raspored knjiga koje mame na čitanje!

Ne štedite na osvetljenju i toplini

Ugodna ćebad, mekani jastuci neobičnog dezena, prigušena svetlost lampi savršeni su sastojci za stvaranje ugodne atmosfere kod kuće. Blaga i neutralna soba se zahvaljujući ovim elementima može lako pretvoriti u mesto topline i svetlosti. Ćebad možete rasporediti ležerno na naslonu kauča ili fotelje, tako da i sam pogled na njih poziva na opuštanje. Isto važi i za jastuke. Čak i da ih ostavite na podu – nećete pogrešiti! Izaberite umesto velikog centralnog osvetljenja da veče provedete pod svetlošću nekoliko manjih lampi. Sličan efekat možete proizvesti i mirišljavim svećama.

sveća
Foto: Pixabay.com

Ispunite dom sitnicama koji vas razveseljavaju

Male stvari u vašem domu su zaista nosioci ugodne atmosfere i udobnosti. Kupujte samo ono što vam se zaista dopada, pogotovo kada se radi o unikatnim komadima. Neka to bude jastuk neobične boje sa smešnim natpisom, simpatična zaštitna obloga za utikače ili stalak za ključeve. Šta god da je u pitanju, ako vam poboljšava raspoloženje, kupite ga ili napravite sami i neka vas uveseljava svakog dana.

Neki baner