Društvene mreže & mentalno zdravlje

Prije svega, ako preskačeš sve što u naslovu sadrži pojam mentalno zdravlje, jednim dijelom i to je razumljivo. Kako god, u ovom tekstu, samo ću naglasiti da mentalno zdravlje nije neka luda – vudu – interna spika kojom određeni pojedinci prodaju maglu. Neka generalna istina oko pojma mentalno zdravlje trebala bi se vrtjeti oko tog da ono što se zbiva unutar tebe uvelike određuje okolnosti i tvoj okoliš van tebe. Ne obrnuto. Tko razumije, shvatit će.

Mentalno zdravlje povezano je sa svakim aspektom našeg djelovanja. Pa prilikom korištenja društvenih mreža, svatko od nas trebao bi se zapitati: Kako se osjećam dok ovo čitam/gledam? Ako je odgovor dobro, ispunjeno, nadahnuto, motivirano – okružili ste se ispravnim sadržajem. Ukoliko je odgovor nesigurno, nedovoljno, depresivno, tužno – okruženi ste krivim sadržajem.

Filteri: slika govori više od tisuću riječi

Prilikom korištenja društvenih mreža, filteri uistinu jesu najbitniji. Ali, ne oni za obrađivanje vlastitih fotografija. Već oni za biranje sadržaja, feed-a, svega što pratite, svega što čitate.

Social media pismenost od ključne je važnosti kao i zaštita od lažnih profila i lažnih informacija. I informacija koje vama jednostavno ne služe. Kao i u svemu, odgovornost je na vama. Svijet kojem svjedočite odgovara li bolesnom svijetu usporedbe, udaljavanja i otuđenosti? Ili svjedočite svijetu povezanosti, nadahnuća, dostupnosti?

Više nego ikad, zaživio je online svijet. Virtualno komuniciramo, kupujemo,  prodajemo, informiramo se… Gradimo profile, uređujemo opise, obrađujemo fotografije, filtriramo vanjštinu… Naravno, volimo pokazati gdje smo putovali (dok se još moglo), što smo vidjeli. Volimo objaviti sliku gdje smo si dobro ispali.

Neki baner

I sve je to ok, ako je u zdravim granicama. A, pokazatelj tih zdravih granica bilo bi stanje naše mentalnog zdravlja – virtualna kontrola ili virtualna opsjednutost? 

Sve su to promišljanja i pitanja koje smo odgovorni sami sebe propitkivati svakodnevno. Možda i nesvjesno, mi utječemo jedni na druge. Možda i nesvjesno,  mi žudimo za potvrdom. Ali, čijom? S kojim ciljem? Trudimo se da slike govore više od tisuću riječi. No, je li ijedna od tih riječi istina?

Ovo je posebno važno za mlade djevojke i momke koji, bez nametnutih standarda, i sami muku muče s vlastitim nesigurnostima koje je većina nas prolazila ili prolazi još uvijek.

Mladež se preselila na virtualne odnose kompletno. Prve ljubavi odvijaju se preko lajkova. Životni stil i persone kreiraju se virtualno. Prema uzorima, idolima. More usporedba, nametnutih profila postojanja.

Zaštitite svoje kćeri od retuširanih obličja ženskog tijela. Zaštitite svoje sinove od izmišljenih obličja ono što bi trebalo predstavljati frajera. Na ovaj ili onaj način, budite uključeni u to čemu su izložena vaša djeca. Jer nažalost, i mnoge bolesti pokušavaju uzeti svoje mjesto u razvoju tehnologija.

Prijelomne vijesti i prodaja straha

Prošlu i dio ove godine, svjedočimo i poplavi izvanrednih i prijelomnih vijesti. Dok mnogi od nas gube posao, novinarstvo i još pojedine industrije nikad više posla nisu imale. Naravno, zahvaljujući medijima, mi smo informirani i sukladno tome, naš je život uvelike olakšan i mnogi problemi i neznanja su eliminirani.

Međutim, o odgovornom izvještavanju dalo bi se raspravljati. Svakakve vijesti se plasiraju, prilikom toga svakakve emocije se prodaju. Rekla bih, najviše strah.

Rijetko će izvanredna, prijelomna, i senzacionalistička vijest biti nešto dobro, nešto pozitivno. U poplavi neimaštine, nepravde, nemoći – dobrom kao da nema mjesta. Ili ima – jedva za neku sporednu rubriku. Pazite što čitate. Ponavljam, odgovornost je na vama.

Influenceri

Pratimo trendove, želimo biti update-ani u svakom trenutku. Da nam ni slučajno nešto ne promakne.

Influenceri su postali pravo zanimanje – čiji posao, trud i uloženo vrijeme ni u jednom trenutku ne osporavam. No, koliko je zdravo i ima li opasnosti i istinske odgovornosti u činjenici da se prodaja preselila direktno na ljudsko obličje.

Svašta se prodaje. Svašta se kupuje. Od toliko sredstava i alata koje posjedujemo u 21.stoljeću, zar je uistinu bilo potrebno i da ljudsko biće postane direktnim sredstvom? Je li to najbolji način utjecaja?

Ili je to samo dodatak hrane bolesnom svijetu usporedbe, nametnutih standarda ljepote i življenja. I bivanja, općenito. Koliko koristi i odgovornosti ima u svemu tome, također bi se dalo raspravljati.

woman in white sleeveless shirt and blue denim skirt holding black smartphone
Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Druga strana medalje

S druge strane, nikad nije bilo više mogućnosti za izražavanje, za kreativnost i za predstavljanje svojih talenata. Dostupni su nam kanali kojima se možemo povezati sa ljudima, predstaviti im što radimo, surađivati s njima.

Dostupno nam je s jednog mjesta djelovati širom i diljem svijeta. I s druge strane, postoji toliko predivnih profila koji predstavljaju umjetnost, kreativnost, originalnost.

Profili koji nemaju mjesta za lažne identitete, već za samu kreaciju. A što može više nadahnuti, inspirirati i motivirati od nečijeg stvaranja?

Također, možemo biti povezani s našim najdražima na drugom kraju svijeta, zahvaljujući upravo društvenim mrežama. Mogućnosti povezivanja i dobrobiti istog zaista su nevjerojatne.

Što i kako utječe na vas?

U svakom slučaju, utjecaj je neminovan. Stoga, obratite pozornost što na društvenim mrežama i kako utječe na vas. Nitko vas ne tjera da ste izloženi nečem što vam ne služi.

Neki baner

Također, prilikom vlastitog djelovanja, objavljivanja ičeg – obratite pozornost na to kako će vaša objava utjecati na druge. Hoće li im služiti? Naposljetku, hoće li služiti vama. Sve tehnologije i digitalni kanali koji su nam dostupni, velika su mogućnost za svijet suradnje, razvoja, rasta i napretka.

Okružite se sadržajem koji će za vas predstavljati taj svijet. I zapamtite, ignorancijom nečeg što mislite da ne služi nikome i nije korisno – vi ste pomogli sa svoje strane da takvo što i ne postoji. Naposljetku, postoji samo ono čemu pridajemo pažnju, naše vrijeme i važnost.

Neki baner