Emocionalna ovisnost: Kad naš um stvara kemijski koktel emocija koji radi protiv nas

Godinama sam nosila teret tajne ovisnosti. Nisam bila ovisna o drogama, alkoholu ili nikotinu. Moja ovisnost bila je nešto puno dublje i emocionalnije – bila sam ovisna o svojem bivšem zaručniku. Zvuči čudno, zar ne? No, emocionalna ovisnost može biti jednako razorna i obeshrabrujuća kao i bilo koja druga vrsta ovisnosti.

Moj bivši zaručnik, Michael, nije bio ni alkoholičar ni nasilnik. Bio je osoba koju sam voljela, iako se naša veza raspala. Nakon raskida, shvatila sam da ne mogu prestati misliti o njemu. Svaki trenutak bez njega činio se praznim, svaka uspomena na nas izazivala je bolnu tugu, a svaki trenutak proveden s njim bio je kao euforija. To je bilo kao da sam postala robom svojih emocija.

Kroz godine sam se borila s ovom ovisnošću, ne shvaćajući potpuno kako sam se našla u tom začaranom krugu. Bila sam svjesna da se trebam promijeniti, ali nisam znala kako. Tek kada sam duboko zaronila u svijet psihologije emocija, počela sam shvaćati da se oslobađanje od emocionalne ovisnosti ne svodi samo na snagu volje, već na razumijevanje dubokih uzroka i promjenu navika.

U nastavku ovog teksta, podijelit ću s vama kako sam prepoznala svoju dominantnu emociju, koristila afirmacije i meditaciju te se posvetila zdravoj prehrani kako bih ponovno uspostavila kontrolu nad svojim emocionalnim životom. Ova priča je moj put prema oslobođenju od emocionalne ovisnosti, i nadam se da će vam moji koraci pomoći na vašem putovanju prema emocionalnom zdravlju.

Koncept emocionalne ovisnosti

Zamislite da se suočavate s izazovom emocionalne ovisnosti, poput mene. Ovaj koncept, iako možda neobičan, može duboko utjecati na našu emocionalnu dobrobit. Primijetila sam da sam često uhvaćena u začaranom krugu emocija. Bez obzira na moju želju za promjenom, često bih uhvatila sebe kako privlačim situacije koje su me emocionalno uznemiravale.

Neki baner

Osvijestila sam da emocije zapravo počinju u našem umu, a potom se prenose na tijelo. Naše misli oblikuju te emocije, stvarajući kemijski koktel u našem tijelu. Taj proces utječe na neurotransmitere i mijenja našu fiziologiju, što rezultira jačanjem neuronskih putova u mozgu.

Sada znam da sam emocionalno ovisna o vlastitim kemijskim reakcijama. Ova ovisnost mijenja način na koji moj mozak obrađuje nagrade. Čak i ako me emocija čini nesretnom, osjećam nagradu koja dolazi s oslobađanjem neurotransmitera.

Emocionalna ovisnost je drugačija od tradicionalnih oblika ovisnosti jer živimo s tim emocionalnim iskustvima tako blisko, gotovo izvan dosega svijesti. No, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste prevladali emocionalnu ovisnost.

Dominantna emocija

Prvi korak je prepoznati svoju dominantnu emociju. Za mene je to bila važna spoznaja. Ako niste sigurni koja je vaša dominantna emocija, možete pokušati promatrati svoje emocije u svakodnevnim situacijama ili se konzultirati s pouzdanim prijateljem.

Koristim afirmacije kako bih preusmjerila svoje neuronske puteve prema pozitivnijim emocijama. Za mene, to je postalo moćno sredstvo za promjenu. Kroz afirmacije, svakodnevno postajem svjesnija svojih misli i emocija, i postupno mijenjam svoj unutarnji dijalog.

Emocionalna ovisnost

Photo by Lauren Mitchell on Unsplash

Također sam počela obraćati pažnju na svoju prehranu jer sam shvatila da mozak igra ključnu ulogu u emocionalnoj ovisnosti. Zdrava prehrana pomaže u održavanju ravnoteže neurotransmitera.

No, važno je znati da će postojati otpor. Mozak se ne mijenja lako. No, uz strpljenje i postupno mijenjanje navika, možete promijeniti neuronske veze u svom mozgu.

Oslobađanje od emocionalne ovisnosti ne donosi samo emocionalnu dobrobit, već također pridonosi fizičkom zdravlju. Dopuštanje tijelu da se odmori od tih kemijskih “popravaka” omogućuje prirodno iscjeljenje i ravnotežu. I ja primjećujem ne samo emocionalne, već i fizičke dobrobiti jer se vraćam prirodnoj ravnoteži.

Marina Karabelj

Neki baner