Friend zone – nesretno mjesto iz kojeg možete izaći

Friend zone je situacija u kojoj jedna osoba ima romantične ili seksualne osjećaje prema drugoj osobi, ali ta druga osoba osjeća samo prijateljske osjećaje, tj. ne uzvraća. Drugim riječima, jedna osoba se vidi kao potencijalni ljubavni partner, dok druga osoba ne. Vidi se u toj priči samo kao prijatelj.

Ova situacija može biti zaista frustrirajuća za osobu koja ima romantične osjećaje, jer želi više od prijateljstva, ali ne može izraziti svoje osjećaje ili ne zna kako da promijeni percepciju druge osobe. Friend zone može biti bolna i dugotrajna situacija ako osoba ne uspije izaći iz nje ili se pomiriti s činjenicom da ta osoba nije zainteresirana za romantični odnos.

Da, kaotično, zbunjujuće i strašno na momente. Ako povučete krivi potez, može vas koštati divnog odnosa.

No, kako uopće dođe do te nezgodne situacije?

Friend zone se često pojavljuje kada jedna osoba nije jasno izrazila svoje osjećaje prema drugoj osobi ili ako su se dvije osobe upoznale u kontekstu prijateljstva, umjesto u kontekstu romantičnog odnosa.

U nekim slučajevima, jedna osoba može čak i namjerno zadržavati drugu u friend zoni, zbog straha od odbijanja ili zbog straha da će se prijateljstvo pokvariti ako se odnos promijeni u romantični odnos.

Neki baner

Iako izlazak iz friend zone može biti težak, nije nemoguć. Evo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći u ovom procesu:

Komunikacija je ključna – Ako želite izaći iz friend zone, morate biti jasni i iskreni u svojim osjećajima prema drugoj osobi. Nemojte se bojati izraziti svoje osjećaje i objasniti zašto želite više od prijateljstva.

Flertajte: Ako želite da vaš prijatelj ili prijateljica shvate da želite nešto više od prijateljstva, počnite malo flertati. Neka vaše ponašanje bude nešto više od prijateljskog, nježno im dodirujte ruku ili ramena, smijte se zajedno, stvarajte neke romantične trenutke.

Dajte mu/joj vremena – Ne očekujte da će se stvari odmah promijeniti. Ako druga osoba nije bila svjesna vaših osjećaja, može im trebati neko vrijeme da razmisle o tome kako se osjećaju. Nemojte se osjećati odbačeno ako ne dobijete odmah pozitivan odgovor.

Radite na sebi – U međuvremenu, iskoristite vrijeme za rad na sebi. Radite na svojim osobnim ciljevima i poboljšajte svoje samopouzdanje. To će vam pomoći da se osjećate bolje i privlačnije drugim ljudima.

Poštujte granice: Važno je poštovati granice vašeg prijatelja ili prijateljice i ne prisiljavati ih na nešto što ne žele. Ako kažu da nisu zainteresirani za romantični odnos, prihvatite to i pokušajte nastaviti s prijateljstvom, ako vam je to važno.

Friend zone
Photo by Helena Lopes

Zaključak

Ukratko, izaći iz friend zone nije lako i ne postoji univerzalni recept za uspjeh. No, ako budete iskreni, gradite emocionalnu vezu, flertate, budete strpljivi i poštujete granice vašeg prijatelja ili prijateljice, postoji šansa da izađete iz friend zone i uđete u romantični odnos.

Također, važno je da znate da se ne možemo svima svidjeti na romantični način i da je to apsolutno u redu. To ne znači da kao osoba ne vrijedite ili niste privlačni. To samo znači da svi imamo različite afinitete i ukus pri odabiru partnera.

Netko ima specifični profil osobe koja mu se sviđa, izgled koji ga privlači, netko voli romantične duše, netko sportske… sve je to u redu i to treba respektirati.

Ljubav treba biti nešto što se razvija prirodno i nešto što obje osobe žele istim žarom.

Neki baner