Gledate li na probleme kao na vanjske događaje koji vam štete?

Kada problem promatramo kao dio energije koji smo sami proizveli nekom dubljom emocijom, vidjet ćemo nešto drugo bez da ulazimo u problem analitički i samo ga promatramo.

Kada posjetimo izložbu, neke će nam se slike svidjeti, a neke ne, ali ipak izložba je cjelovita i tek u spoju svih slika dobivamo puninu, a ne tako što ćemo izbaciti slike koje nam se ne sviđaju.

Tako je i u životu. Ako smo ravnodušni, stvari nam ne dolaze u život, ali ako nam nešto smeta, iza ugla nastaje problem koji opet stvara novo stanje kada ga nadiđemo. Bez problema ne bi postojala cjelina. Ipak, ako se nađemo u problemu kako ga riješiti?

Tri načina rješavanja problema

Postoje tri načina. Jedan je samo da ga ignoriramo bez davanja emocija, tj. vježbanje ravnodušnosti. Kada vidimo problem najvažnije se emocionalno distancirati. Ovaj pristup zastupaju i neki filozofi koji smatraju da se borba protiv sustava može dobiti njegovim potpunim ignoriranjem.

Drugi način je da se zahvalimo problemu što je došao u naš život i promatramo ga kao iscjeljujući element koji je ovdje da nam pomogne. Inače se ovaj aspekt najviše zastupa, ali u suštinu je često bijeg od problema jer najteže je shvatiti problem kroz ljubav. Najlakša rješenja ustvari su najteža.

Neki baner

Treći način je da kroz meditaciju promatramo afekt koji nam donosi problem i pustimo ga da prođe kroz nas, odnosno da ga promatramo kao let ptice koji se pojavio u našem umu i koji će nestati kad afekt oslabi. Za takvo promatranje su potrebne dvije stvari: vježba meditacije i životna filozofija.

Ako promatrate probleme kao vanjske događaje koji vam štete i da ništa nemate s njima, onda je to pogrešan uvid.  Ispravan je uvid da je problem došao zbog ignoriranja infantilnog ponašanja, neprihvaćanja odgovornosti i negiranja nesvjesnih programa. Problem nas vuče u destruktivnost i uvlači u svoj labirint.

U umu imamo destruktivni labirint, ali i onu pozitivnu stranu. Ako se prepustimo destrkutivnom, počet ćemo razmišljati i uskoro će doći do teorija urote, ali malo kada ćemo postaviti pitanje raspolažemo li sa svim informacijama ili ne kada donosimo zaključke o problemu.

Odnosi

Kada sagledamo drugi problem npr. odnose s partnerom, opet ćemo pogledavati jedni prema drugima i reći kako su odnosi loši, ljudi se rastaju, ali nemamo rješenje.

No, ako promotrite odnose iz blizine, vidjet ćete okrutnu dominaciju između parova, a kada u dominaciji ne uspiju, slijede ucjene i svađe, a kod nekih i razvodi, pa se sukobi nastavljaju dalje, odnosno djeca postaju poprište njihove borbe.

Ako se kojim slučajem identificirate s programom sukoba koji vladaju odnosima, ući ćete u labirint svoje destruktivnosti i samosažaljevanje će biti  jedina opcija.

Dakle, počnite promatrati problem. Prvim pokušajima osjećati ćete strah i zbunjenost. Ali, nakon određenog vremena vidjet ćete da postoji rješenje iako ono može biti i nelogično.

Kada problem promatramo kao dio energije koji smo sami proizveli nekom dubljom emocijom, vidjet ćemo nešto drugo. I to bez da ulazimo u problem analitički i samo ga promatramo.

Neka vam to bude svakodnevna vježba, kao da gledate neku predstavu, promatrajte sebe. Uspjeh ovdje ovisi samo o tome koliko vježbamo i koliko želimo promatrati nesvjesnu mrežu koju kreiramo mislima.

Smisao života je hraniti svoje središte jer ljubav ide iz nas samih.

Nikola Žuvela

Neki baner