Hrana koja ublažava menstrualne tegobe…

Svaka žena zna kako oni dani u mjesecu mogu biti naporni, a ponekad i veoma bolni.

Da biste što lakše podnijele menstrualne tegobe morate povesti računa o tome da u svoj organizam unosite dovoljno tekućine. Ali, i određene namirnice kako biste bile manje nadute i razdražljive, te se lakše koncentrirale na svakodnevne obaveze.

Kalcij

Istraživanja su pokazala da kalciju smanjuje menstrualne bolove i grčeve, sprečava nadutost i zadržavanje vode u organizmu. Osim toga, kalciju će poboljšati vaše raspoloženje i koncentraciju, a ima ga u mlijeku, jogurtu, siru, bademima, prokulici i zelenom lisnatom povrću.

Vlakna

Osim bolova tijekom menstruacije, većini žena najviše smeta nadutost. Da biste spriječile nadimanje unosite namirnice bogate vlaknima u svoj organizam kao što su bademi, jabuke, artičoke, grah, borovnice, chia sjemenke i žitarice.

Željezo

Zbog obilnih menstruacija može doći do manjka željeza u krvi pa se zbog toga osjećate umorno i imate promjene raspoloženja.

Neki baner

Čak i ako nemate obilne menstruacije morate jesti hranu bogatu željezom dok ti dani u mjesecu ne prođu. Namirnice bogate željezom su grah, govedina, crna čokolada, janjetina, zeleno lisnato povrće, sjemenke suncokreta, orasi i tofu.

Magnezij

Doktorica Carolyn Dean tvrdi da žene tijekom menstruacije žude za čokoladom zato što u njoj ima magnezijma. Istraživanja su pokazala da magnezij olakšava simptome PMS – a poput glavobolje i grčeva, a možete ga naći u avokadu, bananama, grahu, crnoj čokoladi, ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, sjemenkama i jogurtu.

Omega 3 i vitamin B12

Menstrualne grčeve možete smanjiti kombinacijom omega 3 masnih kiselina i vitamina B12. Zato za vrijeme onih dana u mjesecu jedite jaja, sjemenke lana, orahe, morsku hranu i jogurt.

Vitamin D

Nova istraživanja su pokazala da ako vam je razina vitamina D u organizmu niska, to može izazvati neredovite menstruacije. Zato je veoma važno da tijekom menstruacije u svoj organizam unosite riblje ulje i žumanca.

Izvor: Reader’s Digest

Neki baner