Inna Moore, kraljica sjajnih ljubavnih romana i genijalnih zapleta

Inna Moore: „U svakom mojem romanu ima nešto moje, tako da ima i ljubavnih iskustava, kako gorkih, tako i slatkih!“

Ina Špiček, koja piše pod pseudonimom Inna Moore je jedna od najpopularnijih i najčitanijih spisateljica ljubavnih i povijesnih romana na ovim prostorima. Dosad je objavila 18 romana i osnovala vlastitu izdavačku kuću.

Njeni romani Zelenooka, Krivi broj, Voajer, Vidar mojih rana, serijal U okovima, Naša mala tajna, Dodir zvijeri, Spašen, se čitaju širem diljem Hrvatske, Srbije i Makedonije i prodaju se na Amazonu, gdje ih mogu naći i čitatelji u EU. Roman Dodir zvijeri pretočen je u online igricu, a čini se da je ovo tek početak za ambicioznu, svestranu književnicu.

Po struci je profesorica povijesti i diplomirana muzeologinja. Radila je u administraciji u jednom uredu pri Ministarstvu kulture, još dok je bila apsolventica i tu je ostala do rođenja prvog djeteta. Nakon toga, nastavila je kao tajnica u jednoj kompaniji gdje je nakon pet godina, prešla na drugo radno mjesto, kao asistentica prodaje. Pisanje je počelo početkom 2017. kada je Špiček pronašla Wattad platformu gdje je mogla objavljivati proizvode svoje mašte i ostvarila veliki uspjeh. Zahvaljujući toj hrabroj odluci da napusti svijet korporacije, krenula je uspješno u svijet mašte, povijesti, dinamike i ljubavi putem rukopisa.

Umjetnost je zamijenila poslovni svijet

„I danas znam reći da je to lutanje u druge svjetove ono što me u tada teškim trenucima najviše spašavalo. Isprva je to bila samo zabava, bijeg, ispušni ventil. Nisam zaista nikad sanjala da ću biti književnica, no sjećam se ideja iz gimnazije da budem novinarka. Očito je nešto tu tinjalo u nekom zapećku uma.“- govori o svojim počecima.

Neki baner

Svijet književnosti i umjetnosti je zarazio Innu koja je zbog pisanja ostavila karijeru u administraciji. Priznaje da je to bila teška odluka o kojoj je dugo morala razmišljati, ali se na kraju isplatilo jer je osjetila slobodu u punom smislu te riječi. Počela je pisati i objavljivati svoje romane koji su osvojili i publiku i kritiku.

Sretan kraj

Ina kaže da uvijek slijedi svoju inspiraciju umjesto očekivanja tržišta popularne književnosti.

„U svakom mojem romanu ima nešto moje, tako da ima i ljubavnih iskustava, kako gorkih, tako i slatkih. Nisam uvijek pobornik stavova mojih likova, ali neki imaju moje mane, dakako volim vjerovati i moje vrline. Film koji se odvija u mojoj glavi dok ga prenosim na papir, može potaknuti bilo što, slika, pjesma, osoba, prošlost, citat“- naglašava talentirana spisateljica.

Njene čitatelje uvijek iznova oduševljavaju neočekivane priče, jaki likovi, dinamična radnja i sretan kraj. Upravo je sretan kraj zajednički nazivnik različitih Ininih romana s različitim karakterima temperamentima, ciljevima, stavovima, dubinom i dinamikom.

„Moji romani se razlikuju po zrelosti, po odnosu likova, pa tako rado obrađujem odnos neprijatelj- ljubavnik, prijatelj-ljubavnik. No kako broj mojih napisanih romana već prelazi broj trideset, vjerujem da bi neki mogli sličiti, samo zato što imam još nešto napisati na tu temu.“- kaže Špiček.

Što se tiče kontinuiteta priznaje da joj je najteže napisati kraj, jer se uvijek potrudi da upravo završetak jedne priče sa složenim kosturom radnje bude dinamičan i sretan. Njene omiljene autorice su joj dale putokaz i inspiraciju za ovo što danas piše, a to su njeni književni uzori Colleen Hoover i Julia Quinn.

Inna Moore

Uspjeh putem Wattpada

Inna je veoma zahvalna za mogućnost objavljivanja i pisanja na aplikacijama i društvenim mrežama. „Ne sramim se reći kako sam nastala na Wattpadu i kako su me tamošnji čitatelji jednostavno zavoljeli i potaknuli da se otisnem u samoizdavaštvo. Moja glavna publika i dalje je na društvenim mrežama, to je moj glavni prodajni kanal. Oni stalno traže još, a ja slušam njihove želje. Dosad je to bila provjerena formula.“ – ističe. Svakodnevno komunicira sa svojim čitateljima i dijeli slike, citate, dojmove, a u grupama redovito razmjenjuju knjige.

„Lijep je to krug ljudi koji cijene domaćeg autora poput mene i ja sam neizmjerno zahvalna što su mi pomogli da danas budem tu gdje jesam. Povratne informacije uvijek su iskrene i poticajne. Ne boje se reći i kad neku moju knjigu vole manje ili više, što je posve okej, jer ih ni ja ne volim sve podjednako.“- kaže književnica koja će nas nastaviti uveseljavati novim uzbudljivim pričama.

„Želja mi je da moj san potraje, da ostanem jednako sretna, ispunjena i zadovoljna ovime što sad radim. Bilo bi lijepo jednog dana ugledati neki naslov preveden na strani jezik, eto, neka to bude neka misao vodilja.“- zaključuje autorica.

Neki baner