Intermittent fasting – što sve treba znati i koje su dobrobiti povremenog posta?

Svaka 2-3 sata nešto pojedete ili prezalogajite? Bojite se da u protivnom ne biste imali dovoljno energije za sve svoje dnevne obaveze? Znate li da to zapravo iscrpljuje vaš organizam i čini ga podložnijim bolestima?

Uzimanjem obroka ili zalogaja svakih nekoliko sati samo dodatno opterećujete svoj probavni sustav i zbog toga vaš organizam nema dovoljno energije za reparaciju, odnosno obnovu stanica i tkiva.

Vaš je organizam zaslužio predah od hrane, stoga mu priuštite – povremeni post!

Što je to zapravo povremeni post?

Povremeni post (engl. intermittent fasting) označava preskakanje pojedinih obroka ili odricanje od hrane u određenim razdobljima dana, obično tijekom 8, 16 ili 24 sata.

Dobra je vijest ta da ne morate čak ni biti cijeli dan bez hrane da biste uživali u fantastičnim dobrobitima posta.

Neki baner

Post je jednostavan način da izgubite suvišne kilograme i da se osjećate puno bolje u svojoj koži, a sve to bez prevelikih odricanja.

Iako je post odnedavno opet jako popularan, on zapravo nije nikakva novost – prakticirali su ga ljudi od pamtivijeka, znajući za njegova ljekovita svojstva.

Neki od zagovornika i praktikanata povremenog posta su i slavni glumci, poput Hugha Jackmana i Chrisa Hemswortha, koji su ovu metodu posljednjih godina učinili planetarno popularnom.

Što se događa vašem tijelu tijekom posta?

Tijekom posta vaše se tijelo i probavni sustav odmaraju, a sva energija koja bi inače bila potrošena na probavljanje hrane sada je usmjerena na obnovu stanica te proces regeneracije i ozdravljenja.

Kaže se da tijekom posta tijelo „jede samo sebe“, što se stručno zove autofagija. Radi se o normalnom procesu kojim tijelo obnavlja vlastite stanice.

Kako bi vaš povremeni post bio najdjelotvorniji, tijekom ostalih dana unosite kvalitetne nutrijente, zdrave masnoće i biljne proteine te izbacite šećer i rafinirane ugljikohidrate koji brzo podižu energije (ali je i jednako brzo spuštaju).

Intermittent fasting
Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash

Najčešći tipovi povremenog posta:

Post 16/8: ovaj post, koji se naziva i 16-satni post ili „vremenski ograničeno jedenje“, odličan je za početnike. Tijekom 8 sati u danu možete uzimati obroke, a ostalih 16 sati ništa ne jedete. Primjerice, možete si odabrati da sve obroke uzmete između 8 i 16 sati, a poslije toga ne jedete.

Post 24: ovo je cjelodnevni post koji znači da se hrana jednom ili dvaput tjedno ne uzima po cijeli dan, odnosno svih 24 sata. Dani posta ovdje se izmjenjuju s danima kada imate normalne obroke.

Post 5:2: ovo je post koji uključuje pet dana normalne prehrane i dva dana unosa samo 500-600 kalorija. 

Važno je znati da u razdoblju posta možete piti tekućinu, i to preporučuje se konzumirati samo vodu.  

Dobrobiti povremenog posta

Topi masne naslage i pomaže izgradnji mišića

Povremeni post ubrzava sagorijevanje kalorija, i to tako da potiče vaš organizam da koristi masne zalihe kao svoje pogonsko gorivo. Na taj način brže i učinkovitije gubite kilograme.

U periodima kada jedete, vaš organizam troši glukozu kao svoj primarni izvor energije, a ostatak pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima.

Kada ne jedete, odnosno kada postite, svojem tijelu ne dajete glukozu, pa ono počinje trošiti zalihe glikogena.

Kada se potroši glikogen, tijelo traži novo gorivo, a to su – masne stanice.

Zahvaljujući tome gubite kilograme i topi se masno salo oko trbuha.

Neki baner

Istraživanja su pokazala da se uz post 16/8 masne naslage znatno smanjuju, a istovremeno se zadržava mišićna masa te snaga i izdržljivost.

Napomena: naravno, da biste mršavjeli, ostale dane dok ne postite ne biste se trebali pretrpavati hranom, nego jesti umjereno i – zdravo!    

Intermittent fasting
Photo by Polina Tankilevitch

Smanjuje upalne procese i štiti od srčanih bolesti i raka

Studije su pokazale da se prakticiranjem povremenog posta smanjuju upalni procesi u organizmu.

Samim time smanjuje se i rizik od degenerativnih i kroničnih oboljenja, poput dijabetesa, raka, pretilosti i koronarnih bolesti.

Štiti zdravlje mozga i daje mentalnu jasnoću

Povremeni post smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, čak i pomlađuje stanice u mozgu.

Daje i mentalnu jasnoću, o čemu svjedoče svi oni koji ga provode.

Ako provodite povremeni post, a onda svoj organizam opskrbljujete važnim nutrijentima te zdravim masnoćama i proteinima, imat ćete izoštren fokus i vaš će mozak biti u izvrsnoj funkciji.

Ostale dobrobiti posta:

  • regulira razine šećera u krvi
  • smanjuje osjećaj gladi
  • snižava krvni tlak
  • produljuje životni vijek (povećava vitalnost)
  • štedi vrijeme i novac

alternativa

Neki baner