K. A. Tucker – Čista divljina

Ljubavni romani, romanse, kako ih već volimo nazivati. Mnogima omiljen knjiški žanr. Za mene nešto čega se ne hvatam često, ali svako toliko volim pronaći neki dragulj skriven u mnoštvu prosjeka.

Dugo ga već nisam pronašla. Mislila sam da bi se to možda moglo dogoditi s ‘Dok je tebe’ ove autorice, ali ostavila me potpuno ravnodušnom. Poslušala sam savjet mnogih i nisam odustala od njenih romana te sam se uhvatila prvog dijela “divlje” trilogije, ‘Čiste divljine’. I našla sam ga, dragulj u moru ljubavnog štiva. Našla sam ono što godinama tražim, roman koji će se naći rame uz rame sa svim romantičnim filmovima koje obožavam.

Radnja

Calla je odrasla uz majku i očuha, posloženoj obitelji u kojoj nikada ničega nije nedostajalo. Ali oduvijek ju je kopkalo zašto je njen otac nikada nije posjećivao, zašto su telefonski razgovori naglo prestali prije dvanaest godina, s njenih nježnih četrnaest. I odjednom dobiva poziv nepoznate žene koja je poziva u Bangor, udaljeno mjesto na zapadu Aljaske kako bi se oprostila od svog oca.

Oca kojeg nikada nije upoznala, koji ju je napustio kad je imala dvije godine, oca koji umire od teške bolesti. Calla je u međuvremenu ostala bez posla i prekinula jednogodišnju vezu te se odluči na taj riskantan potez i natrpana prtljagom skupocjenih stvarčica ukrcava u Torontu na avion prema Anchorageu na Aljasci. Ali nije to jedini let. Mora presjesti za Bangor, a to će izvesti Jonah, bahati i neugledni pilot koji radi za njenog oca, vlasnika poznate avionske kompanije Divlja Aljaska. Naravno da će Jonah biti sve što Calli ne odgovara, ali malo pomalo Jonah će postati nešto skroz drugačije. Naravno 😉

Ponekad je naporan, ali je najbolji pilot kojeg imamo. Vjerojatno i jedan od najuđih, ali svi smo mi na neki način ludi. Neki više, neki manje.

K. A. Tucker

Tucker se Čistom divljinom iskupila za sve što sam joj zamjerila kod Dok je tebe, a toga je bilo dosta. Ali ono čime me najviše pridobila je stil koji je potpuno drugačiji od spomenutoga romana. Nema ovdje ljigavih fraza, rečenice su staložene, ali svejedno iz njih isijavaju toplina i žar koji nas prate do samog kraja.

Neki baner

Ovaj je roman mnogo više od samog ljubavnog romana.

Ovo je i ozbiljna obiteljska priča koja govori o drugim šansama, o iskupljenjima koja će možda doći prekasno, ali će se ipak dogoditi, o oprostu. On govori i o dobrim ljudima i veličini njihova srca. Nećete ga jednostavno zaklopiti i odložiti te sutradan zaboraviti na njega. Uvući će vam se pod kožu, sjetiti ćete se mnogih njegovih dijelova i zamisliti se nad njima, možda i staviti sebe u istu situaciju. Mogao bi vas dobro razdrmati. A saznat ćete i mnogo o zapadnoaljaškim pilotima i njihovom načinu života, ljubavi prema svome poslu i nemilosrdnome krajoliku koji ih okružuje. Zaista jedan fascinantan odnos između čovjeka, posla koji voli i za koji živi i prirode.

Iako mu ne nedostaje klišeja, iako je sve onako kako pretpostavljate da će biti, nešto je u ovome romanu. Nešto posebno, što drugi nemaju. Je li to neodoljiv glavni muški lik, dobričina koja se skriva iza krute i sarkastične ljušture?

Je li to heroina, naizgled tipična, razmažena djevojka koja je ipak mnogo više od onoga što na prvi pogled dobijete? Ili je to ta divlja, neukrotiva Aljaska, toliko udaljena i tajanstvena, a toliko neodoljiva da vam se i preko riječi uvuče pod kožu? Mislim da je kombinacija svega troje.

I činjenica da je sve toliko prirodno, toplo i nepretenciozno, toliko realno i slatko u svoj svojoj nesavršenosti. Da na kraju ispadne savršeno. Jer zaista, Čista divljina je savršen ljubavni roman. I toliko mi je drago da postoje još dva dijela jer se još nisam zasitila te zastrašujuće Aljaske i njegovih stanovnika.

Izdaje: Fokus na Hit

Čitam – Gledam – Slušam

Neki baner