Kako izraditi šećernu pastu za depilaciju?

Želite da vaša koža bude savršeno glatka i bez dlačica, a ne plaćaju vam se skupi tretmani u kozmetičkom salonu? Ne volite osjećaj vrućeg voska na koži, a niste pobornik ni britvica? Izradite sami prirodnu šećernu pastu za depilaciju i bit ćete ugodno iznenađeni učinkom običnog šećera na vašoj koži.

Za razliku od standardnih voskova za depilaciju kakve možete naći na policama supermarketa, šećerna pasta koju ćete sami izraditi neće sadržavati štetni petrolej i sastojke dobivene od njega.

I dok je konzumacija šećera opravdano na zlu glasu, njegova primjena u uklanjanju dlačica zapravo je vrlo poželjna.

Stoljećima su Egipćanke i Grkinje primjenjivale taj način depilacije, koji se zahvaljujući svojoj efikasnosti i jednostavnosti održao do danas.

Kao i druge vrste voska, i šećerna se pasta nanosi na kožu, a zatim se zajedno s njom uklanjaju i neželjene dlačice s tijela.

Neki baner

Šećer se veže uz dlačicu, ne uz vašu kožu!

Za razliku od konvencionalnog uklanjanja dlačica voskom u salonu, primjenom šećerne paste nećete skinuti gornji sloj kože, pa će izostati i onaj poznati osjećaj nelagode.

Šećer se, naime, ne veže i ne lijepi za kožu, nego – za dlačicu.

Tako da jedino što za sobom povlači jesu upravo neželjene dlačice, dok vaša koža ostaje glatka i netaknuta.

Kako bi učinak bio najbolji te kako bi se šećer što bolje vezao uz dlačice, one bi trebale biti duge barem 5 mm.
 

Je li šećer dobar za osjetljivu kožu? 

Čak i ako imate osjetljivu kožu, šećerna pasta bolji je izbor za vas od voskova i drugih načina depilacije.

Jedino što će šećer učiniti vašoj koži, osim što će odstraniti dlačice, jest to da će djelovati i kao nježan eksfolijant, što znači da će ukloniti odumrle stanice kože i nečistoće te će omekšati kožu.

Što sve sadrži šećerna pasta?

Za izradu šećerne paste trebat će vam, osim šećera, med, sok od limuna i voda. Dakle, jednostavni i lako dostupni sastojci koje sigurno već imate u kućanstvu.

Sok od limuna će djelovati antibakterijski te će kožu nahraniti dozom vitamina C, a usto je prirodni eksfolijant.

Što se tiče meda, najbolje je koristiti kvalitetni sirovi jer on ima najsnažnije antibakterijsko svojstvo, a usto najbrže djeluje protiv eventualnog osipa nakon primjene paste.   

Nakon uklanjanja dlačica šećernom pastom bit ćete mirni otprilike 6-8 tjedana, a dlačice koje će ponovno rasti bit će mekše na dodir.

Kako ukloniti šećernu pastu s kože?

Postoje dvije metode koje možete primijeniti za uklanjanje šećerne paste (i dlačica).

Jedna od njih je korištenje vaših prstiju, a druga je upotreba pamučnih trakica  – možete uzeti pamučnu krpu te je izrezati na dugačke trakice.

Šećerna pasta – izrada 

Sastojci:

Neki baner
  • 1 šalica šećera šećerne trske
  • 2 žlice meda
  • 1/3 šalice vode
  • ½ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna

Dodatno:

  • lončić
  • mekani ručnik
  • mala plastična špatula
  • trakice od pamučne krpe (širine 2,5 cm, dužine oko 7 cm)
  • plastični spremnik s poklopcem (za ostatak šećerne paste)

Izrada paste:

1. U lončić ulijte vodu i sok od limuna pa zagrijte na laganoj vatri. Zatim dodajte med i šećer te malo miješajte.

2. Smanjite vatru pa ostavite da se lagano krčka dok ne dobijete glatku smjesu zlatne boje. Pazite da previše ne kuhate pastu jer bi se mogla stvrdnuti. Idealno bi bilo da ne prelazi temperaturu od 120 C.

3. Šećerna pasta trebala bi imati ljepljivu teksturu te izgledati zlaćano poput meda. Kad je kuhana, prebacite je u vatrostalnu posudu ili zdjelu od nehrđajućeg čelika.

Ovisno o gustoći dlačica koje trebate ukloniti, ova bi vam količina trebala biti dovoljna za jednu ili pak za obje noge.

Ako vam ostane šećerne paste, pohranite je u spremnik s poklopcem te prebacite u hladnjak na maksimalno mjesec dana. Prije iduće primjene ponovno je zagrijte.

Kako izraditi šećernu pastu za depilaciju?

Primjena:

Dok se šećerna pasta hladi, operite područja kože na koja ćete nanositi pastu.

Zatim dobro obrišite ručnikom. Pazite da na koži nema tragova make-upa, losiona ili kreme.

1. Malom plastičnom špatulom nanesite tanki sloj tople (ne vruće!) šećerne paste na dio kože koji želite depilirati. Pastu nanosite pokretom suprotnim od rasta dlačica.

2. Zatim na to područje položite pamučnu trakicu te je trljanjem dobro pritisnite uz kožu. Ostavite da se pasta potpuno ohladi na koži.

3. Malo zategnite kožu iznad trakice, pa je naglim pokretom povucite prema dolje, u smjeru rasta dlačica. Nastavite tako s novim trakicama dok ne uklonite sve dlačice.  

Napomena

Pastu nemojte nanositi na kožu dok je vruća jer biste se mogli opeći. Također, šećernu pastu nemojte primijeniti na oštećenoj koži, na mjestima gdje imate rane ili ekcem.  

Njega nakon primjene Šećerne paste

Nakon što ste uklonili dlačice, isperite kožu toplom vodom pa krpicom uklonite eventualni ostatak šećerne paste.

Kožu namažite prirodnim ovlaživačem, poput shea maslaca.

Alternativa

Neki baner