Koliko vas se boji da ćete se pretvoriti u vlastitu majku?

Nedavno sam bila na konferenciji na kojoj je bilo postavljeno pitanje: “Koliko vas se boji da ćete se pretvoriti u vlastitu majku?” Gotovo sve osobe u dvorani su podigle ruku.

Srce me je zaboljelo.

Boljelo me ne samo zbog ljudi u toj prostoriji – a svi su bili divna, kreativna, maštovita i sjajna ljudska bića. Srce me boljelo i zbog njihovih majki koje će uvijek biti prosuđivane kao neuspješne.

Jer, pobogu, nikad ne prestajemo kriviti svoje majke, zar ne? Koliko godina, koliko novca, koliko energije smo potrošili kao kultura pričajući o tome kako su nas naše majke iznevjerile?

Ono što danas želim reći je: možemo li uzeti pauzu, barem jedan dan, i pokazati malo milosti prema majkama? Jer biti majka je nemoguće. Ne mislim da je teško. Mislim: NEMOGUĆE JE.

Neki baner

Kao kultura očekujemo od majki da jednostavno ne budu ljudska bića. Majke bi trebale biti nekakva kombinacija svete Marije, majke Tereze, Superžene i Gaie. Nemilosrdan standard savršenstva. Nemilosrdan!

Neka Bog bude na pomoći tvojoj majci ako ne uspije.

Ne dao Bog tvojoj majci da bude iscrpljena i preplavljena. Ne dao joj Bog da ne razumije svoju djecu. Ne dao joj Bog da nema dara za podizanje djece. Ne dao joj Bog da ima vlastite želje i čežnje.

Ne dao joj Bog da ikad bude prestravljena, suicidalna ili beznadna, da osjeća dosadu, zbunjenost ili bijes. Ne dao joj Bog da osjeća da ju je život razočarao ili da ima neku ovisnost ili mentalnu bolest. Ne dao joj Bog da se ikad slomi. Ne dao joj Bog da ne može kontrolirati svoj bijes.

Neka joj Bog bude na pomoći jer ako zajebe na bilo koji način, zauvijek će biti ožigisana kao LOŠA MAJKA. I to joj nikad nećemo oprostiti.

Koliko vas se boji,   Kako odvojiti dijete od elektroničkih uređaja, Ništa nije snažnije od majke koja ostane sama...

Moje pitanje je: možemo li danas pauzirati s osuđivanjem majki i pokazati im umjesto toga suosjećanje?

To ne znači da je OK ono što vam se događalo dok ste bili u majčinim rukama. To ne znači da vaša bol nije stvarna… samo znači da je možda i njena bol bila stvarna.

A ako ste i same majke i nikad se ne prestajete osuđivati zbog neuspjeha… možete li to pustiti na jedan dan? Samo jedan dan, možeš li pustiti nož koji držiš na vlastitom grlu? Milost. Samo jedan dan. Nađimo milost.

Milost za sebe.
Milost za svakog.
Milost za majke.

Elizabeth Gilbert / Izvor

Neki baner