Ma neka im! Nek’ su oni bolji i s desna Bogu

Nije više toliko prokleto vruće. Povjetarac je učinio svoje. Osjetiš ga u kosi. Osjetiš i miris soli. Mir!

Ništa više ti ni ne treba.

Najmanje od svega, ti treba on. Na čistini, bez mogućnosti da se skloniš. Prisloni ti pištolj na sljepoočnicu. Ispaljuje metak po metak. Staloženo i pribrano. Ima iskustva, nisi prva žrtva, vidi se. Možeš samo stajati i čekati da isprazni šaržer.

I nadati se, da će proći relativno brzo.

Ovo je tvoj mali? Trenira nogomet? Danas bi svi bili nogometaši. Nitko ne bi radio! Kako misliš dobar je on i u školi? Dobar “dobar” ili odličan? Odličan kažeš? A to zato, jer je još mali. Čekaj samo. Kakve to tenisice imaš, malac? To nešto novo, skupo? Malo si ga razmazila, je li? Vidi se na njemu. Sigurno vodi glavnu riječ i dobije što poželi. Ha haha… Gdje ti ono radiš? A što? Jesi zadovoljna? Bitno da jesi! Tko je danas više poslom zadovoljan! A plaća, kakva je? Sigurno nije dobra. Koliko imaš? Ne možeš imati više od 7-8? A Miro? Gdje je on? Koliko on ima? Možete si priuštiti i otići nekad vani, večera i to?  Na putovanje? Jebeš posao, ako je samo “kuća-pos’o”! Odete ha? Hoćete vas dvoje, ne bojim se ja. Bahatimo se malo. Ima se, može se, je l’te! Ha haha

Neki baner

Možeš se takvima pravdati, objašnjavati, argumentirati. Možeš im reći da odj..u. Da je to tvoj život i da ti drugima ne govoriš kako da žive. Možeš im vratiti lopticu. Komentirati njihov brak, njihova primanja, njihovu djecu, njihov odgoj, njihov društveni život. Što su obukli, što pojeli, što popili, koliko su potrošili.

Možeš i skočit će. Rastrgat će te. Što se više budeš branio. Trgat će sve više. Pit će ti krv. Na slamčicu i polako. Trajat će duže. Bit će bolnije.

Ma neka im!
Image by 상균 예 from Pixabay

Oni si daju za pravo da komentiraju sve tvoje

Tvog supruga, tvoju djecu, tvoje roditelje, braću, prijatelje, tvoje nokte, tvoju kosu, tvoju haljinu, građu tijela, način života, to što nisi u vezi, što nemaš dijete, što imaš samo jedno, što ti studira van grada, što mu plaćaš treninge, gitaru, kupuješ tenisice koje su skupe, ili one koje su jeftine (pa ženo, rugat će mu se, koji ti je vrag), što si mu kupila novu torbu za školu ili nisi pa je nosi, već eto, treću godinu za redom, što ti ideš na trening ili to što ne ideš, što si se sredila ili se zapustila, na što (ne)trošiš i kako se nosiš…

Ne poznaju te zapravo, ali oni to mogu, jer znaju bolje. Oni to rade bolje. Oni žive kako bi ti trebala.

U njih i njihovo se ne diraj!

Psst! Da te ne čujem! Nema “ali”. Nema smisla da im objašnjavaš. Nema smisla trošiti riječi.

Njihova očekivanja, ne možeš ispuniti!

Pusti!

Neka im. Nek’su oni bolji. Neka im je brak kvalitetniji. Neka im djeca nisu razmažena. Neka su u školi od tvojih bolji. Neka su i u sportu uspješniji. Neka su na poslu dominantniji. Nek’ su oni od tebe skromniji. Neka im haljina bolje stoji. Nek’su im nokti zdraviji. Neka žive život od tebe ispunjeniji. Nek’su s desna Bogu.

Neka!

Najviše buke i tako stvaraju prazne posude!

Nasmij se! Pozdravi! Zaobiđi. Izbriši!

Zaboravi!

Fran, pogledaj zalazak sunca! Predivno, je l’da? Znaš li, da za Zadar kažu, da uz San Francisco, ima najljepši zalazak sunca na svijetu? I znaš što ću ti reći… Stvarno ima! Pogledaj te boje! Bajkovito!

E takve stvari, sine, to pamti!

Neki baner