Med – lek, hrana i poslastica

Med – slatki dar prirode koji obožavamo. Bogat vitaminima, mineralima, enzimima i drugim hranljivim supstancama, med je naizostavan i nezamenljiv u ishrani dece i odraslih. Zbog svojstva da ide direktno u krv, pomaže rekovalescentima i starijima, pogotovo rad moždanih i mišićnih ćelija.

Koristimo ga umesto šećera u kolačima, kao hranu ili lek, a da li znamo kako ga možemo sve upotrebiti?

Med – dar iz prirode

Da je med melem za dušu i telo znali su još u drevnoj Mesopotamiji pre 5000 godina. Ljudi su od davnina koristili med u svojoj ishrani i lečenju. Zbog svog protivupalnog i baktericidnog dejstva, može se koristiti kao lek. Koristi se za jačanje imuniteta, u terapiji različitih oboljenja, pogotovo respiratornih infekcija. Za iskašljavanje, ublažavanje bola, smanjenje otoka sluzokože kod upala nosa, propolis za sinuse u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem, kao što su majčina dušica i eukaliptus, pomoći će prohodnost disajnih puteva i umiriti infekciju.

Med je veoma važan sastojak u svakoj kućnoj apoteci, ali i značajan u pripremi jela i poslastica. Možete ga koristiti da zasladite čaj ili druge napitke. Mnogi spravljaju i meleme i maske sa medom za negu kose i kože. Njegova primena je i više nego široka.

Neki baner

Med u ishrani

Med je hrana koja se lako vari i gotovo potpuno iskorišćava. Kao energetska supstanca, sačinjena u najvećoj meri od ugljenih hidrata, u sebi sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih visokohranljivih materija. Jedan od njegovih glavnih sastojaka je grožđani šećer, koji odlazi direktno u krv hraneći tako ćelije, pre svega moždane i mišićne. Njegov drugi važni sastojak je fruktoza, odnosno voćni šećer, koji se u jetri pretvara u glikogen i skaldišti kao rezerva i koristi kad je potrebna organizmu.

Sve ovo čini med visokokaloričnom namirnicom (jedan kilogram meda ima od 3.150 do 3.350 kalorija) i idealnom hranom i za zdrave i za bolesne.

Od esencijalnog značaja je i za ishranu trudica i dojilja, jer može ublažiti mučnine i sprečiti malokrvnost. Uz to, konzumiranje meda pomaže da se bebi u majčinoj utrobi formiraju kosti, jača nervni sistem i krvotok. Povoljni uticaj na trudnoću odraziće se u jakom i snažnom novorođenčetu.

med
Foto: Pixabay.com

Zbog ovih izuzetnih hranljivih svojstava, med treba uključiti i u ishranu male dece. Ukoliko dete pije mleko sa medom, na primer, biće bolja apsorpcija kalcijuma nego ako se umesto meda koristi šećer. Ova namirnica je odlična i za jačanje apetita, pa je i te kako korisna za male probirljivce.  Takođe, postoje i aromatske vrste meda koje pomažu deci da se lakše uspavaju.

Zbog visokog sadržaja lakosvarljivih šećera posebno se preporučuje sportistima i ljudima koji se bave teškim fizičkim poslovima.

Med kao prirodni lek

Med nije samo ukusna namirnica, već i izuzetan lek i osnaživač imuniteta. Blagotvoran je u lečenju bolesti digestivnog i respiratornog trakta, ali srčanih oboljenja.

Nutricionisti i lekari će preporučiti propolis za ublažavanje upala želudačne i crevne sluzokože. Ulazi u sastav svih dijeta koje se preporučuju kod problema sa jetrom i žuči. Izvanredno deluje i na srce. Smatra se da 70 grama meda dnevno, uz propisanu terapiju može za kratko vreme poboljšati opšte stanje srčanih bolesnika. Med normalizuje sastav krvi, povećava hemoglobin i jača tonus srčanog mišića i krvnih žila.

Delotvoran je i u lečenju urinarnih infekcija, zbog svog diuretskog dejstva. Zbog toga se bubrežnim bolesnicima posebno preporučuju napici sa medom, čaj od šipuraka, uvin čaj ili jednostavno voda sa limunom u koje ćete dodati kašičicu meda.

U borbi protiv prehlada, nazeba, upala grla, nosa i sinusa med treba biti vaš glavni adut. Zbog visokog sadržaja šećera ubrzava izlučivanje zaostalog sekreta iz dubljih u gonje slojeve pluća i izbacivanje sluzi. Propolis ima i antiseptičko svojstvo, pa tako deluje dezinfekcijski i poboljšava opšte stanje bolesnika.

U različitim kombinacijama sa drugim lekovima, med će izvanredno delovati na oštećenja kože. Hranljiva svojstva propolisa su ono zbog čega se koristi kao glavni sastojak mnogih melema za regeneraciju kože, ali i maski za oporavak suve kose.

Med – slatkiš bez premca

Na kraju, ne treba zaboraviti ni na med u kolačima. Najslađe torte i poslastice u sebi imaju meda. Hranljiv i sladak, koristi se kao vezivni sastojak u kolačima koji se ne peku, ali i u integralnim i zdravim poslasticama koje ne goje.

Umirujuće, slatko, lekovito i hranljivo – koji razlog još vam je potreban da već danas stavite med na svoju trpezu?

Neki baner