Moderni harem: Istovremeno voliš jednu, ljubiš drugu a spavaš s trećom i misliš da je to okej?

Neku večer, gledala sam na tv-u „Gospodina Savršenog“ – popularni tv show gdje jedan poznati maneken i bivši sportaš, između desetak djevojaka traži svoju buduću ženu. Show sam po sebi mnogima je upitan, mnogima nemoralan, mnogi se preispituju osobno bi li mogli sudjelovati u tako nečem, a mnogi sve to skupa osuđuju. No bili vi fan ili hejter, show je podigao puno prašine, a zadnjih se dana situacija u kući usijala, pa među djevojkama izbijaju brojne svađe.

Osim činjenice da će samo jedna biti pobjednica i Goranova odabranica, ljubomora između djevojaka raste i iz razloga što ne znaju koja mu se zaista sviđa, a s kojom se samo igra. Goran je majstorski smotao skoro svaku, a s mnogim se već i poljubio.

U showu je zbog toga totalni chick fight, kao svojedobno u mega popularnoj seriji “Sulejman Veličanstveni”, gdje su žestoke oskršaje imale stanovite Hurem i Mahidervran. Ali to je ipak filmski ovjekovječena povijesna priča o velikom vladaru.

Neki baner

No u showu, sama činjenica da Goran udvara svakoj i da skoro svaku strastveno ljubi, izaziva totalni kaos, a meni se osobno umom vrti pitanje:

Može li se osobi istovremeno zaista sviđati više ljudi, na romantičan način? Ili je posrijedi ipak samozavaravanje?

Postoje li nijanse po kojima ti se netko sviđa? Od onih fizičkih, koje mnogi nazivaju samo seksualnim i zbog toga površnim, do emotivnih kad ti je netko jednostavno drag kao osoba?

Ali ako ti je netko samo drag, zar ćeš ga onda strastveno ljubiti?

Jasno je da je sve to show, a Goran dobro plaćen da diže prašinu i da sve vrvi od intrige, ali u stvarnom svijetu, gdje je ta granica dobrog ukusa i zdravog razuma?

Moderni harem: Istovremeno voliš jednu ljubiš drugu a spavaš s trećom i misliš da je to okej?
Goran Jurenec AKA Gospodin Savršeni / Photo: Antena Zadar

Moderni šeik i njegov harem

Nedavno sam čitala neki članak o momku koji je u braku i ima djecu sa svojom zakonitom suprugom, ali mu ona nije bila dovoljna te je kući doveo još dvije žene, s kojima naravno zakonski ne može osnovati bračnu zajednicu, ali dok su one god tamo svojevoljno, nijedna se institucija u to ne može umiješati. Koliko je cijela stvar moralna, zapravo je drugi par rukava.

Njegova zakonita supruga, u početku se s time nije slagala, ali je na kraju prihvatila situaciju. Ne doima se osobito sretnom, ali iz nekog, samo njoj znanog razloga tolerira (ili možda bolje da kažem – trpi) takav odnos.

Dotični gospodin tvrdi da svi oni rade, da dobro žive, da planiraju proširenje porodice i kupnju veće kuće, da su sretni i zbrinuti, a da svoje žene kada su neposlušne, kažnjava tako što im uskrati seks.

Od samog mi se članka i činjenice da netko tako živi, iskreno smučilo, a točku na i, stavila mi je izjava treće žene, koja se tom malom haremu pridružila prije nekoliko mjeseci i koja tvrdi da je dotičnog vidjela na televiziji, kad su radili reportažu o njemu, pa se zaljubila i odlučila mu biti nevjenčana supruga, iako se njena obitelj s time ne slaže.

Sve je to prirodno. – tvrdi znanost!

Monogamija je, kako tvrde neki, čak i u znanstvenim zajednicama, nešto što smo odabrali radi života u uređenom društvu i obitelji, ali nije nešto što nam je genetski predodređeno. Navodno je posve prirodno imati više partnera / ica zbog dobrobiti širenja zdravog, genetskog koda i širenja vrste. Ali po meni, to je nešto što je praktično jedino u životinjskim čoporima ne i među ljudima.

Davno smo prerasli lov po šumama i proplancima i spavanje u pećinama. I isto tako, davno smo odlučili graditi civilizaciju, pa smo stoga trebali evoluirati na svim mogućim razinama. Osobno mi je normalno da dvoje ljudi imaju jedno drugo i da su si vjerni. Nazovite to konzervativnim i uskogrudnim, ali sve te silne „moderne“ zajednice s više članova, a obično sačinjenih od jednog samoprozvanog šeika sa svojim privatnim haremom, meni nisu niti zdravi niti normalni.

I dalje naravno poštujem ljudske slobode, da rade što vole i što ih veseli, ali pod uvjetom da nikom drugom ne štete.

Odnos u kojem je žena očito nezadovoljna time da svoje lonce i kuhače, gače i muža dijeli s drugim ženama, smatram bolesnim. I pitam se što ju drži vezanu uz čovjeka koji je na taj način malo „proširio“ njihovu porodicu?

S druge strane, zašto se dotični uopće oženio ako je bio svjestan činjenice da nije u stanju doživotno biti vjeran jednoj ženi?

I zašto se nije razveo kada je shvatio da se zaljubio u drugu a kasnije u treću ženu? Nije li njegov čin sebičan?

Jednako kao što je sebičan i Goran u tom tv – showu, kad se igra i zavađa? Ali mu se može oprostiti jer su sve djevojke koje su tamo, svojevoljno pristale biti dio igre i na kraju konca lijepe igračke?

Zaključit ću ovo svoje čuđenje na način da ću samo reći – tko voli nek izvoli, ali nek bude spreman živjeti s posljedicama izleta u tuđi krevet. Da je sve to tako „normalno“ onda nikada ne bismo ni izmislili pojam vjernosti, a ni instituciju braka.

Neki baner