Mračna pozadina sadomazohističkih odnosa

Nijedna vrsta pokornosti, inferiornosti i podčinjenosti nije zdrava niti dobra za ženu. Žena prije svega, mora imati samopoštovanje i vlastito dostojanstvo. Filmovi i knjige poput Gabrielova pakla i 50 nijansi sive promoviraju emotivno i seksualno ropstvo. Šalju pogrešnu poruku da žene žude da budu robinje i da ugađaju svim željama svoga partnera. U tim knjigama i filmovima glavni muški likovi su prikazani kao superiorni, zgodni i dominantni gospodari ženskih sudbina.

Sadisti i mazohistice

Iako ima različitih uloga, najčešće su muškarci ti koji provode emotivnu dominaciju i torturu nad ženom. Naime nije samo riječ o seksualnoj dominaciji. Prema psihološkoj procjeni, takve vrste muškaraca su opsjednuti idejom moći i kontrole. Izrazito su ljubomorni i ne toleriraju nikakve pogreške u njihovom strogo zamišljenom i strateškom odnosu.

Navikli su na divljenje i klanjanje. Žene koje pristaju na ovakvu vrstu odnosa mogu biti emotivno zakinute u prošlosti i obiteljskim odnosima. Nedostajala im je ta dominantna figura u životu. Duboko u podsvijesti, one žele biti voljene, zaštićene i sigurne. No, ovakav odnos najčešće prerasta u patnju, emotivno samorazaranje i veliku ovisnost o dominantnom muškarcu.

Mračna pozadina sadomazohističkih odnosa
Foto: Screenshot YouTube – Fifty Shades of Gray

Gubitak sebe

Nijedna žena ne smije sebi dopustiti da muškarac, ma koliko bio privlačan, primamljiv, pametan, zabavan i zgodan, gospodari njenim životom. Ona nikada ne smije pristati na bezuvjetnu pokornost. Ako žena dopusti da njen partner određuje što će raditi, kako će se ponašati i s kim će se družiti, ona gubi vlastiti identitet.

Dolazi do velike opasnosti da postane ovisna. Svaki njegov novi potez je poput nove doze heroina za nju. Opčinjena njegovom pojavom, ona ne vidi kako on utječe na njen život. Svoje navike i rituale podređuje njegovima. Neke žene se odreknu karijere i posla, neke dopuštaju tom dominantnom tzv Greyu da im bira prijatelje, odjeću i određuje slobodu kretanja.

Neki baner

Emotivno ropstvo

U takvom stanju, njen je jedini cilj da njemu udovolji i da mu se pokloni. Ako je on nemiran i depresivan, ona će pokušati glumiti njegovu životnu heroinu koja ga treba spasiti od njegova ega, poroka, nakupljenog stresa, svih frustracija i bijesa.

Ona će davati 360 posto svoje energije. Bit će njegova prijateljica, majka, ljubavnica, ropkinja,špijunka, sve što on treba. Nakon što je on potroši, odbacit će je, a ona će pasti u emotivni pakao. Izgubit će kompas i smisao života zbog pogrešnih procjena i odluka.

Pogrešne poruke

Iluzija je da se poremećeni samodopadni narcis može spasiti. Njemu jedino može pomoći psihološka pomoć. Nije normalno omotati psihološke poremećaje u atraktivnu ambalažu sadomazohizma i to promovirati kao poželjan ljubavni odnos.

Mračna pozadina sadomazohističkih odnosa
Foto: Screenshot YouTube – Fifty Shades of Gray

Nije normalno sadiste koji sebično uzimaju i grizu promovirati kao tipove idealnih muškaraca. S druge strane nije uredu poticati žene da se utapaju u mazohističkim kupkama rastrgane između opsesije i bola.

Ljubav je sloboda

U svakom odnosu je najvažnija sloboda i svjesni pristanak bez manipulacija, ucjena i prijetnji. U ovakvoj vrsti literature i kinematografije mnogo toga što nije primjereno, što ugrožava slobodu i mentalno zdravlje ljudi je prikazano kao idealan odnos sa sretnim završetkom.

Žene ne bi trebale pristati na nešto što im ugrožava psihološku stabilnost i stavlja u inferiorni položaj. Konotacija seksualnih i emotivnih ropkinja ima mračnu pozadinu i posljedice koje mogu trajati godinama. Ljubav nije ropstvo. Ljubav nije služenje. Ljubav nije klanjanje i divljenje njegovu veličanstvenom egu. Ljubav nije ostavljanje svoga života da bi on bio sretan. Ljubav je sloboda.

Foto: Screenshot YouTube – Fifty Shades of Gray

Neki baner